NRK Meny
Normal

Et rosa mysterium

Verdens eneste rosa pattedyr er amazonasdelfinen. Men hvorfor den har rosa skinn, er det ingen som vet helt sikkert.

SINGAPORE DOLPHIN
Foto: ED WRAY / AP

Du må dra langt for å se de, helt til regnskogen i Amazonas i Sør-Amerika og elva Orinoco.

Lever i ferskvann

For millioner av år siden svømte de opp elva og tilpasset seg etterhvert ferskvann. De rosa delfinene blir inntil 2,6 meter lang og kan veie 180 kilo. De lever både enkeltvis og i små flokker og spiser skalldyr, krabber og småfisk.

Utrydningstruet

Kolonien med amazonasdelfiner i Sør-Amerika er liten, og den er utrydningstruet. Den har ingen andre fiender enn mennesket. Mange delfiner havner i nettet til fiskerne. Det at regnskogen hugges og stadig blir mindre gjør at den mister livsgrunnlaget sitt.

Hvorfor rosa?

Det er ingen som vet helt sikkert hvorfor delfinen er rosa. Det kan være flere årsaker, som for eksempel at blodårene ligger høyt, like under skinnet på dyret. Jerninnholdet og temperaturen i vannet kan også spille inn. Den er grålig på farge i ung alder, men blir etterhvert rosa. Gamle delfiner kan være helt hvite.

Rosa delfiner

For å se tamme rosa delfiner kan du dra til Underwater World i Singapore.

Foto: Asgeir Holmstrøm

Rosa delfin hopper

De rosa delfinene er både intelligente, tillitsfulle og lekne. Her er en av dem i ferd med å hoppe gjennom en ring.

Foto: Asgeir Holmstrøm

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.