Normal

Et rosa mysterium

Verdens eneste rosa pattedyr er amazonasdelfinen. Men hvorfor den har rosa skinn, er det ingen som vet helt sikkert.

SINGAPORE DOLPHIN
Foto: ED WRAY / AP

Du må dra langt for å se de, helt til regnskogen i Amazonas i Sør-Amerika og elva Orinoco.

Lever i ferskvann

For millioner av år siden svømte de opp elva og tilpasset seg etterhvert ferskvann. De rosa delfinene blir inntil 2,6 meter lang og kan veie 180 kilo. De lever både enkeltvis og i små flokker og spiser skalldyr, krabber og småfisk.

Utrydningstruet

Kolonien med amazonasdelfiner i Sør-Amerika er liten, og den er utrydningstruet. Den har ingen andre fiender enn mennesket. Mange delfiner havner i nettet til fiskerne. Det at regnskogen hugges og stadig blir mindre gjør at den mister livsgrunnlaget sitt.

Hvorfor rosa?

Det er ingen som vet helt sikkert hvorfor delfinen er rosa. Det kan være flere årsaker, som for eksempel at blodårene ligger høyt, like under skinnet på dyret. Jerninnholdet og temperaturen i vannet kan også spille inn. Den er grålig på farge i ung alder, men blir etterhvert rosa. Gamle delfiner kan være helt hvite.

Rosa delfiner

For å se tamme rosa delfiner kan du dra til Underwater World i Singapore.

Foto: Asgeir Holmstrøm

Rosa delfin hopper

De rosa delfinene er både intelligente, tillitsfulle og lekne. Her er en av dem i ferd med å hoppe gjennom en ring.

Foto: Asgeir Holmstrøm

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad