Hopp til innhold

Et rosa mysterium

Verdens eneste rosa pattedyr er amazonasdelfinen. Men hvorfor den har rosa skinn, er det ingen som vet helt sikkert.

SINGAPORE DOLPHIN
Foto: ED WRAY / AP

Du må dra langt for å se de, helt til regnskogen i Amazonas i Sør-Amerika og elva Orinoco.

Lever i ferskvann

For millioner av år siden svømte de opp elva og tilpasset seg etterhvert ferskvann. De rosa delfinene blir inntil 2,6 meter lang og kan veie 180 kilo. De lever både enkeltvis og i små flokker og spiser skalldyr, krabber og småfisk.

Utrydningstruet

Kolonien med amazonasdelfiner i Sør-Amerika er liten, og den er utrydningstruet. Den har ingen andre fiender enn mennesket. Mange delfiner havner i nettet til fiskerne. Det at regnskogen hugges og stadig blir mindre gjør at den mister livsgrunnlaget sitt.

Hvorfor rosa?

Det er ingen som vet helt sikkert hvorfor delfinen er rosa. Det kan være flere årsaker, som for eksempel at blodårene ligger høyt, like under skinnet på dyret. Jerninnholdet og temperaturen i vannet kan også spille inn. Den er grålig på farge i ung alder, men blir etterhvert rosa. Gamle delfiner kan være helt hvite.

Rosa delfiner

For å se tamme rosa delfiner kan du dra til Underwater World i Singapore.

Foto: Asgeir Holmstrøm

Rosa delfin hopper

De rosa delfinene er både intelligente, tillitsfulle og lekne. Her er en av dem i ferd med å hoppe gjennom en ring.

Foto: Asgeir Holmstrøm

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.