NRK Meny
Normal

Et rått egg uten skall

Det finnes en måte å få bort eggeskallet på uten at alt flyter utover. Egget blir mykt, men like helt. Prøv selv!

Solveig Hareide
Foto: NRK

For å lage et nakent egg trenger du følgende:

* Et rått egg
* En flaske 7% eddik
* Et glass
* God tid

1. Legg egget forsiktig ned i glasset

2. Tilsett så mye eddik at det dekker egget

3. Dekk til glasset med et lokk uten å tette helt igjen (pga. gassutvikling)

4. La egget ligge i minst 24 timer


VIDEO: Se Solveig lage nakent eggHva skjer når egg legges i eddik?

Eggeskallet består for det meste av kalk (kalsiumkarbonat), mens eddik er en sur løsning (en vannløsning av eddiksyre). Kalk i skallet reagerer med syren, som gjør at det gradvis løses opp. Det dannes karbondioksidgass (kullsyre) som kan sees som bobler på overflaten av skallet. Like innenfor skallet er det to membraner, og disse løses ikke opp av syren. Etter noen timer står vi dermed igjen med et rått egg uten skall, men som holdes sammen av de to tynne membranene.


Kilde: www.naturfag.no

Kulturstrøm

  • Sony kjøper EMI

    Japanske Sony kjøper plateselskapet EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).

  • Obama til Netflix

    Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

    Michelle og Barack Obama