Trekantdrama med historisk ramme

27. desember er det premiere på dramaserien "Harry og Charles" som er produsert av NRK Drama. Serien er i tre deler og sendes søndag, mandag og tirsdag i romjulen.

Harry og Charles: F. v. Tulle (Laura Bro), prins Carl (Jakob Cedergren) og Maud (Maria Bonnevie).
Foto: Ole Kaland, NRK

Kammerdame Tulle Carstensen (Laura Bro).

Hoffdame Tulle Cartensen (Laura Bro).

Foto: Ole Kaland, NRK

Dramaserien handler om det selvstendige Norges første kongepar. I rollen som Maud/Harry møter vi Maria Bonnevie, prins Carl/Charles spilles av danske Jakob Cedergren.

Cedergren er kinoaktuell med den kritikerroste filmen " Fryktelig lykkelig ", som han ble belønnet med den danske Bodilprisen for.

På rollelisten finner vi også Laura Bro som spiller hoffdamen Tulle Carstensen. I Norge er hun mest kjent for rollen som Nelly i "Sommer".

- Blir språkforvirret

Maria Bonnevie mener språket har vært den største utfordringen under produksjonen. Som dronning Maud fikk hun beskjed av regissør Marit Moum Aune om å prate dansk.

- Et par uker før opptaksstart kom Marit og ga meg beskjed om at jeg skulle snakke dansk. Jakob snakker både svensk og dansk, så han har jeg snakket svensk med, med Marit prater jeg norsk, og så altså dansk som dronning Maud.

SE NETT-TV: Maria Bonnevie blir dronning

LES: Tilbake til 1905

Bonnevie er i likhet med de andre skuespillerne svært spent på mottakelsen etter å holdt på med innspillingen av dramaet hver dag i tre måneder.

- Jeg må se det selv først, men jeg håper at dette dramaet skal inspirere, sier hun.

Republikk vs monarki

Dramaserien tar utgangspunkt i unionsoppløsningeni 1905, og det intense diplomatiet som pågår for å skaffe Norge et kongepar.

Maria Bonnevie i rollen som Maud.

Maria Bonnevie i rollen som Maud.

Foto: Ole Kaland, NRK

Kong Oscar II og Bernadottene blir mesterlig utmanøvrert, og statsminister Christian Michelsen og hans tilhengere sikter seg inn mot prins Carl av Danmark. Han er gift med britiske kong Edward VIIs datter, Maud.

De har sønnen Alexander (spilt av Viktor Andersen) og dermed er arverekken allerede sikret.

- Jeg fikk rollen som Alexander fordi jeg hadde lyst hår, forteller Viktor Andersen (5) til NRK.

Han synes det vanskeligste med innspillingen var å tenke på at han ikke het Viktor.

Kammerdrama

Jakob Cedergren i rollen som prins Carl, synes det er flott å spille en historisk person, men legger til:

- Dette er et kammerdrama, som foregår innenfor husets fire vegger. De som håper å få se et actiondrama med 400 hester i aksjon har misforstått.

Likevel lover han intens spenning i dramaet som utspiller seg.

Maud og Carl kaller hverandre "Harry" og "Charles". De lever et rolig og relativt udramatisk liv nær det danske hoff, med sin sønn Alexander (2 ½) og med hoffdamen, Tulle.

Maud har godt selskap i Tulle mens prins Carl tjenestegjør i marinen. Samtidig står Tulle og Carl hverandre så nær at Maud har et ambivalent forhold til sin egen hoffdame.

Teamet bak

Dramaserien er en historie ført i pennen av manusforfatter Jonas Cornell, Marit Moum Aune har regien og produsent for serien er Anne Birte Brunvold Tørstad.

Sjefsfotograf er Lars Vestergaard som blant annet har laget "Rejseholdet", "Nikolai og Julie" og "Ørnen", mens musikken er laget av komponist Nils Petter Molvær.

- Det å har vært fantastisk å jobbe med Marit, hennes energi har gitt alle skuespillerne et kick, og har gjort det morsomt å gå på jobb hver eneste dag, avslutter Maria Bonnevie.

Dramaserien skal også vises på svensk og dansk tv.

Harry og Charles

Harry og Charles: Prins Carl (Jakob Cedergren), prinsesse Maud (Maria Bonnevie) og Alexander (Viktor Andersen) sammen med Tulle Carstensen (Laura Bro) og Fridtjof Nansen (Hallvard Holmen).

Foto: Ole Kaland, NRK


Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag