Hopp til innhold

Et liv ved symaskinen

Jeg har hatt et slitsomt, men godt liv. Det forteller Randi Karoline Sørby som har vært sydame det meste av livet.

Randi Karoline Sørby
Foto: Ingri Garberg / NRK

I det gule syrommet sitt hjemme i Trysil har hun tatt i mot kundene siden 40-tallet. Hit kom de på beina og på sykkel med stoff og tråd i gråpapirpakke, og håpet at Randi kunne oppfylle drømmen om volanger og rynkeskjørt.

- Jeg sydde ofte hele natta, helt til jeg så sola stå opp, sier Randi som i dag er 82 år og har lagt alt håndarbeid til side.

- Nå trives jeg best med ei bok i hånda og går mye på biblioteket for å finne god litteratur.

Men en gang mestret hun det meste med nål og tråd: omsying av smoking, montering av bunad, speilfløyelsdrakter og strekkbukser. Det mest utfordrende var dersom det kom en oljeflekk fra maskinen på stoffet under syinga eller at hun selv stakk seg på nåla slik at det endte med blod på det flotte festantrekket. Men Randi hadde en råd for alt og kan aldri huske annet enn at folk ble fornøyd.

Mer om Randi Karoline Sørby i Sølvsuper i NRK P1 søndag 7. september kl. 07.03.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober