NRK Meny
Normal

Et lite stykke Tollywood

Fjorder, fjell og potetgull – norske kulisser har blitt populære i indiske filmer de siste årene. Stadig flere indiske filmskapere ser nå mot Norge.

Norske kulisser har blitt stadig mer populære i indiske filmer de siste årene.

Skuespiller Madonna Sebastian foran Oslo S

– Oslo tilfører farge til filmen, sier skuespiller Madonna Sebastian, som er i Oslo for å spille inn deler av filmen «Preman».

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– At vi er her skal være en del av en fantasi. Det passer egentlig ikke med handlingen i filmen, men det er sånn det skal være, sier skuespiller Madonna Sebastian.

Hjemme i India er hun og skuespillerkollega Naga Chaitanya Akkineni svært kjente fjes. Denne uken er de i Norge for å spille inn den romantiske komedien «Preman»

Midt i Oslo sentrum spiller de to superstjernene inn en sangscene, en av de viktigste ingrediensene i indiske filmproduksjon.

– For å spille inn sangscener drar vi til steder som er ulikt fra India, som hit til Norge, hvor det er flotte omgivelser, forklarer Akkineni.

Innspilling av Premam på Rådhusplassen i Oslo

KJÆRLIGHET I LUFTA PÅ RÅDHUSPLASSEN: Madonna Sebastian og Naga Chaitanya Akkineni spiller inn en romantisk sangscene på Rådhusplassen i Oslo.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Øynene opp for Norge

Stadig flere regissører og produsenter har fått øynene opp for den vakre norske naturen, forklarer Nasrullah Qureshi. Han er skuespiller, blant annet kjent fra TV-serien «Syv Søstre» og filmen «Izzat», og festivalsjef for Bollywood Festival i Norge.

Nasrullah Qureshi

– Interessen for indisk film øker også i Norge, og det norske publikumet får et ekstra kick av å se scener som er spilt inn her hjemme, sier Nasrullah Qureshi.

Foto: Privat

I 1999 tok Qureshi kontakt med den indiske produsenten Ratan Jain, superstjernen og skuespilleren Shah Rukh Kahn og regissør Abbas – Mustan, og inviterte dem til Norge for å spille inn filmen «Baadsha».

«Baadsha» ble dermed den aller første indiske filmen som ble delvis spilt inn i Norge. Filmen ble en av de ti mest lønnsomme Bollywood-produksjonen i 1999, og kinopublikummet fikk se glimt av Vigelandsparken, norsk åkerlandskap og bunader i noen av sangscenene.

– Det førte til at indiske filmskapere ble nysgjerrige på Norge som lokasjon for innspilling, sier Qureshi.

– Naturen her er så vakker og romantisk. De flotte naturbildene gjør et stort inntrykk på indere, spesielt sør i India, forklarer Qureshi.

Han tror interessen for å spille inn indisk film i Norge kommer til å bli større.

Den indiske filmen Akira viser blant annet frem Atlanterhavsvegen på Nordmøre.

Den indiske filmen «Shivam» ble delvis spilt inn i Møre og Romsdal og Oslo. Filmet av VPB Media.

Kan tiltrekke turister

India er verdens største filmnasjon, og produserer over 1.000 filmer hvert år.

Bollywood er det mest populære filmstudioet. I tillegg har man blant annet Kollywood, som er tamilsk film, og Tollywood, som er telugufilm.

Den indiske skuespilleren Naga Chaitanya Akkineni i Karl Johans gate i Olo sentrum

– Neste gang skal jeg komme hit som turist, forteller skuespiller Naga Chaitanya Akkineni.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

«Premam», er en såkalt Tollywood-film. Richard Wallace er location manager for filmproduksjonen, og har allerede tatt tre filmproduksjoner til Norge gjennom et samarbeid med den norske ambassaden i India. Ambassaden dekker transportkostnader i Norge samt visa-kostnader for å oppmuntre indiske filmskapere til å filme i Norge

Wallace tror også at innspillingene i Norge kan trekke flere turister hit.

– Hvis du ser på historien til indisk filmproduksjon, så har turismen fulgt etter innspillingsstedene. Dere kan forvente flere turister til Norge, helt klart.

Skuespiller Naga Chaitanya Akkineni er klar for å besøke Norge igjen, men aller helst som turist.

– Det er synd å komme hit for å jobbe. Man må være turist og nyte stedet.

«Premam» har premiere i august i år.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz