Et lite stykke Tollywood

Fjorder, fjell og potetgull – norske kulisser har blitt populære i indiske filmer de siste årene. Stadig flere indiske filmskapere ser nå mot Norge.

Norske kulisser har blitt stadig mer populære i indiske filmer de siste årene.

Skuespiller Madonna Sebastian foran Oslo S

– Oslo tilfører farge til filmen, sier skuespiller Madonna Sebastian, som er i Oslo for å spille inn deler av filmen «Preman».

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– At vi er her skal være en del av en fantasi. Det passer egentlig ikke med handlingen i filmen, men det er sånn det skal være, sier skuespiller Madonna Sebastian.

Hjemme i India er hun og skuespillerkollega Naga Chaitanya Akkineni svært kjente fjes. Denne uken er de i Norge for å spille inn den romantiske komedien «Preman»

Midt i Oslo sentrum spiller de to superstjernene inn en sangscene, en av de viktigste ingrediensene i indiske filmproduksjon.

– For å spille inn sangscener drar vi til steder som er ulikt fra India, som hit til Norge, hvor det er flotte omgivelser, forklarer Akkineni.

Innspilling av Premam på Rådhusplassen i Oslo

KJÆRLIGHET I LUFTA PÅ RÅDHUSPLASSEN: Madonna Sebastian og Naga Chaitanya Akkineni spiller inn en romantisk sangscene på Rådhusplassen i Oslo.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Øynene opp for Norge

Stadig flere regissører og produsenter har fått øynene opp for den vakre norske naturen, forklarer Nasrullah Qureshi. Han er skuespiller, blant annet kjent fra TV-serien «Syv Søstre» og filmen «Izzat», og festivalsjef for Bollywood Festival i Norge.

Nasrullah Qureshi

– Interessen for indisk film øker også i Norge, og det norske publikumet får et ekstra kick av å se scener som er spilt inn her hjemme, sier Nasrullah Qureshi.

Foto: Privat

I 1999 tok Qureshi kontakt med den indiske produsenten Ratan Jain, superstjernen og skuespilleren Shah Rukh Kahn og regissør Abbas – Mustan, og inviterte dem til Norge for å spille inn filmen «Baadsha».

«Baadsha» ble dermed den aller første indiske filmen som ble delvis spilt inn i Norge. Filmen ble en av de ti mest lønnsomme Bollywood-produksjonen i 1999, og kinopublikummet fikk se glimt av Vigelandsparken, norsk åkerlandskap og bunader i noen av sangscenene.

– Det førte til at indiske filmskapere ble nysgjerrige på Norge som lokasjon for innspilling, sier Qureshi.

– Naturen her er så vakker og romantisk. De flotte naturbildene gjør et stort inntrykk på indere, spesielt sør i India, forklarer Qureshi.

Han tror interessen for å spille inn indisk film i Norge kommer til å bli større.

Den indiske filmen Akira viser blant annet frem Atlanterhavsvegen på Nordmøre.

Den indiske filmen «Shivam» ble delvis spilt inn i Møre og Romsdal og Oslo. Filmet av VPB Media.

Kan tiltrekke turister

India er verdens største filmnasjon, og produserer over 1.000 filmer hvert år.

Bollywood er det mest populære filmstudioet. I tillegg har man blant annet Kollywood, som er tamilsk film, og Tollywood, som er telugufilm.

Den indiske skuespilleren Naga Chaitanya Akkineni i Karl Johans gate i Olo sentrum

– Neste gang skal jeg komme hit som turist, forteller skuespiller Naga Chaitanya Akkineni.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

«Premam», er en såkalt Tollywood-film. Richard Wallace er location manager for filmproduksjonen, og har allerede tatt tre filmproduksjoner til Norge gjennom et samarbeid med den norske ambassaden i India. Ambassaden dekker transportkostnader i Norge samt visa-kostnader for å oppmuntre indiske filmskapere til å filme i Norge

Wallace tror også at innspillingene i Norge kan trekke flere turister hit.

– Hvis du ser på historien til indisk filmproduksjon, så har turismen fulgt etter innspillingsstedene. Dere kan forvente flere turister til Norge, helt klart.

Skuespiller Naga Chaitanya Akkineni er klar for å besøke Norge igjen, men aller helst som turist.

– Det er synd å komme hit for å jobbe. Man må være turist og nyte stedet.

«Premam» har premiere i august i år.

Kulturstrøm

  • Krev erstatning etter Black Box-sak

    Pia Maria Roll, Hanan Bennamar og Sara Baban krev erstatning på minst 50.000 kroner kvar i ein klage på politiet og påtalemyndigheitas behandling av saka der dei vart melde til politiet av justisministerens sambuar, Laila Bertheussen.

  • Frithjof Jacobsen i ny jobb

    Tidligere VG-kommentator Frithjof Jacobsen har fått ny jobb i produksjonsselskapet Monster, melder Medier24. I januar i år måtte Jacobsen slutte som politisk kommentator i VG, for å innlede et forhold til AP-politiker Jette Christensen.

    Frithjof Jacobsen.
    Foto: NRK