Et lite stykke «Lambda»

En liten del av det nye Munch-museet, «Lambda», har landet i Bjørvika i Oslo. Kulturbyråden får rett og slett en tåre i øyekroken.

Etter planen åpner «Lambda» dørene for publikum i løpet av 2019, det første spadestikket tas i august i år.

Hensikten med den lille modellen er å teste ut ulike typer glass, solskjerming og den karakteristiske perforerte ytterhuden i aluminium.

– Dette er rett og slett et lite stykke «Lambda», og tilsvarer hjørnet mot nordøst. Modellen er viktig for å teste energibruk, miljøkrav, sikkerhet, vedlikehold og lysforhold, forteller prosjektansvarlig for Munch-museet, Solveig Dahl Grue.

– En liten tåre

Kulturbyråd Hallstein Bjercke, synes det er rørende å få de første inntrykkene av hvordan det fremtidige Munch-museet vil se ut.

– Dette har vi jobbet lenge for, jeg kjenner det kommer en tåre i øyekroken, sier Bjercke.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke snakker om modell-biten av det nye Munch-museet Lambda

Kulturbyråden tror ikke at det nye Nasjonalmuseet og det nye Munch-museet i Oslo vil konkurrere innbyrdes, snarere tvert imot.

– Sammen med Operaen og Astrup Fearnley-museet kan de to nye museene være med på å heve Oslo internasjonalt. De må spille hverandre gode, det har både byen og kunsten godt av, sier Bjercke.

Han inviterer alle kritikere ut på Paulsenkaia for å ta en titt på test-modellen, eller «et lite stykke Lambda».

– Viktig øyeblikk

Arkitekten fra Estudio Herreros, Jens Richter, har også ventet på denne stunden i flere år.

– Hele arkitektteamet er svært opprømt over å få se det første beviset på at det nye Munch-museet kommer til å bli bygget her, sier han.

Estudio Herreros er arkitektene som har tegnet Lambda

Modellen skal først og fremst brukes til å prøve ut om alle planer holder vann i møte med virkeligheten.

– Vi tester tekniske løsninger, men det aller viktigste for oss er å få se hvordan dette kommer til å ta seg ut i fremtiden, sier Richter.

Kulturstrøm

  • Nominert til Grammy

    Musikkprodusent Morten Lindberg er nominert til Grammy for albumet «Lux» med Trondheimsolistene og Nidarosdomens jentekor. Plata ble spilt inn i Nidarosdomen. Lindberg er også nominert til prisen som årets klassiske produsent. Dette betyr at han tilsammen er nominert til Grammy 28 ganger.

  • Nedbemanning i Nationen

    Under et allmøte i Nationen onsdag ble de ansatte informert om at avisen må kutte kostnader og at det går mot nedbemanning ved sluttpakker. Det bekrefter sjefredaktør Irene Halvorsen til Medier24.