Hopp til innhold

Et forsøk på å forstå en psykopat

Hva er det som driver et menneske til å ødelegge alt - til og med seg selv?

Illustrasjonsfoto
Foto: Flickr/an untrained eye / Creative Commons

Hør radiodokumentaren:

Nettradio: Epilog for herr Bodin

De mangler anger, empati og skyldfølelse. De respekterer ikke normer og regler, og er ofte patologiske løgnere. De vet å sjarmere, de har et grandiost selvbilde. Mange er voldelige vaneforbrytere, noen tyranniserer sine nærmeste i hemmelighet.

Men hvordan arter livet seg for et menneske som oppfyller kjennetegnene på psykopati? I programmet ”Epilog for herr Bodin”, utforsker journalist Marte Solbakken dette spørsmålet. Hun kjente selv mannen som i denne dokumentaren har fått navnet "herr Bodin". Han var kjent under mange navn, i dåpsattesten står ett av dem og i dødsattesten et annet.

- Skremmende og fascinerende

Det ble skrevet om ham i avisene. Sjarmørsvindleren, ble han kalt, slår til igjen. Noen år senere: storsvindler endelig i saksa. Han hadde lurt et titall bedrifter, det dreide seg ikke om veldig store summer, men det var noe med måten det skjedde på. At prosjektene han satte i gang virket så lovende, at han var så veltalende og sjarmerende. Før han plutselig forduftet med forskuddet han hadde fått utbetalt.

- Han var villig til å ta et hvilket som helst virkemiddel i bruk overfor en hvilken som helst person, sier journalist Johnny Gimmestad, som skrev artikler om Bodin i flere år.

- Det var alt fra nære slektninger, kone og kjærester, til alle andre som kom i hans vei, han var fullstendig hensynsløs. At noen kan være så konsekvent svindlersk, var både skremmende og fascinerende, sier Gimmestad i programmet.

Et liv på flukt

Johnny Gimmestad er en av flere som deltar i dokumentaren om en mann som hadde mange talenter, men som brukte sine evner til å ødelegge alt og alle. Da han døde hadde han flere dommer på seg, for bedrageri, trusler og vold. Han skyldte store summer og skulle ha sonet en fengselsdom. Han levde et liv i skjul, på flukt fra pengeinnkrevere og politi.

Finnes det noe som kan forklare herr Bodin?

Hør ”Epilog for herr Bodin – et forsøk på å forstå en psykopat” av Marte Solbakken, teknisk regi av Merete Antonsen. Konsulent Kari Hesthamar.

NRK P2 lørdag 15. mai kl 10.03 og søndag 16. mai kl 21.03

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP