Et forsøk på å forstå en psykopat

Hva er det som driver et menneske til å ødelegge alt - til og med seg selv?

Illustrasjonsfoto
Foto: Flickr/an untrained eye / Creative Commons

Hør radiodokumentaren:

Nettradio: Epilog for herr Bodin

De mangler anger, empati og skyldfølelse. De respekterer ikke normer og regler, og er ofte patologiske løgnere. De vet å sjarmere, de har et grandiost selvbilde. Mange er voldelige vaneforbrytere, noen tyranniserer sine nærmeste i hemmelighet.

Men hvordan arter livet seg for et menneske som oppfyller kjennetegnene på psykopati? I programmet ”Epilog for herr Bodin”, utforsker journalist Marte Solbakken dette spørsmålet. Hun kjente selv mannen som i denne dokumentaren har fått navnet "herr Bodin". Han var kjent under mange navn, i dåpsattesten står ett av dem og i dødsattesten et annet.

- Skremmende og fascinerende

Det ble skrevet om ham i avisene. Sjarmørsvindleren, ble han kalt, slår til igjen. Noen år senere: storsvindler endelig i saksa. Han hadde lurt et titall bedrifter, det dreide seg ikke om veldig store summer, men det var noe med måten det skjedde på. At prosjektene han satte i gang virket så lovende, at han var så veltalende og sjarmerende. Før han plutselig forduftet med forskuddet han hadde fått utbetalt.

- Han var villig til å ta et hvilket som helst virkemiddel i bruk overfor en hvilken som helst person, sier journalist Johnny Gimmestad, som skrev artikler om Bodin i flere år.

- Det var alt fra nære slektninger, kone og kjærester, til alle andre som kom i hans vei, han var fullstendig hensynsløs. At noen kan være så konsekvent svindlersk, var både skremmende og fascinerende, sier Gimmestad i programmet.

Et liv på flukt

Johnny Gimmestad er en av flere som deltar i dokumentaren om en mann som hadde mange talenter, men som brukte sine evner til å ødelegge alt og alle. Da han døde hadde han flere dommer på seg, for bedrageri, trusler og vold. Han skyldte store summer og skulle ha sonet en fengselsdom. Han levde et liv i skjul, på flukt fra pengeinnkrevere og politi.

Finnes det noe som kan forklare herr Bodin?

Hør ”Epilog for herr Bodin – et forsøk på å forstå en psykopat” av Marte Solbakken, teknisk regi av Merete Antonsen. Konsulent Kari Hesthamar.

NRK P2 lørdag 15. mai kl 10.03 og søndag 16. mai kl 21.03

Kulturstrøm

  • Houellebecq: Min siste opptreden

    Den litterære stjernen Michel Houellebecq annonserte i dag på Louisiana Litteraturfestival at dette blir hans siste sceneopptreden noensinne. Festivalen har prøvd å få ham på besøk i ti år, og med dette unike besøket i Norden vil sette stopp for sceneopptredener. Han svarte i dag på spørsmål sendt inn fra publikum, for å slippe til sjenerte personer.

    Michel Houellebecq på Louisianna litteraturfestival
    Foto: Siss Vik / NRK
  • Første trailer for Star Wars-serie

    Den første TV-serien frå Star Wars-universet kjem ut i november i år. Han har fått namnet «The Mandalorian» og har chilenaren Pedro Pascal (kjent frå Game of Thrones) i hovudrolla. Serien kjem ut på Disneys nye strøymeteneste, Disney+.