Et dukkeliv

Sammen med Karin Kvisgaard har Solveig Otlo søkt og lett etter historien om norske dukker. I høst kom resultatet: Den store dukkeboka. I den er 200 års historie om norsk dukkeproduksjon samlet.

Solveig Otlo med dukker og dukkebok
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– De to siste årene har jeg nok følt det slik at det er blitt veldig mye dukker! Jeg er derfor stor takk skyldig til mine aller nærmeste omgivelser som har latt meg få være i og holde på med denne ”dukkeverden”.

Sammen med Karin Kvisgaard har Solveig Otlo (69) søkt og lett etter historien om norske dukker. I høst kom resultatet: Den store dukkeboka. I den er 200 års historie om norsk dukkeproduksjon samlet.

– I 15 år lette vi etter sannheten om norske dukker. Nesten alle spor var slettet og det var det var rene detektivarbeidet å finne frem til kilder, sier Solveig Otlo.

I søndagens Sølvsuper blir det mye om og omkring dukker. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Solveig Otlo blant annet at det er mange sterke følelser som mer eller mindre får fritt utløp når voksne og eldre mennesker forteller om dukker det knytter seg spesielle minner til.

Kulturarv

Solveig Otlo med dukker

– Dagens moderne leker kan ofte ta både fantasien og selve leken fra et barn. Alt er liksom så ferdigtenkt, sier Solveig Otlo.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Dukker er jo en kulturarv og det er viktig at denne kulturhistorien blir tatt frem og tatt vare på, sier Solveig Otlo. Historien om dukker forteller ikke minst om barn og barndom og hva som har vært barns verden. Dagens moderne leker kan ofte ta både fantasien og selve leken fra et barn. Alt er liksom så ferdigtenkt.

Produksjonen av dukker her i landet utgjør også en viktig industrihistorie som har vært omtrent neglisjert. Mens produksjonen var på sitt største har det også vært svært viktige arbeidsplasser i lokalsamfunnet og dessuten: Viktige kvinnelige industriarbeidsplasser.

Lønnsomheten forsvant

Etter andre verdenskrig manglet vi her i landet det aller meste, også leker. Det var importforbud for leker, og derfor startet en ganske omfattende produksjon av dukker og annet leketøy. I flere byer ble det produsert dukker frem til 1960-årene og kvinnene bak dukkeboken har også registrert et 40-talls dukkeprodusenter rundt om i landet, kan Solveig Otlo fortelle.

– Da importrestriksjonene forsvant mot slutten av 1960-tallet forsvant også lønnsomheten til produsentene. I løpet av få år ble nesten alt av norskproduserte leker borte fra butikkene.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 6. desember kl 07.03

Kulturstrøm

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • «Nordlys»-serien blir film

  Nordisk film har kjøpt rettighetene til Malin Falchs tegneseriebøker i Nordlys-serien, melder VG. Serien handler om jenta Sonja som drar på en reise inn i en verden av norsk folklore og fantasivesener. De tre første bøkene har alle ligget i flere uker i topp på bestselgerlistene. Filmen er tenkt som animasjonsfilm.

  Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
  Foto: Malin Falch / Egmont Kids