Hopp til innhold

Et dukkeliv

Sammen med Karin Kvisgaard har Solveig Otlo søkt og lett etter historien om norske dukker. I høst kom resultatet: Den store dukkeboka. I den er 200 års historie om norsk dukkeproduksjon samlet.

Solveig Otlo med dukker og dukkebok
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– De to siste årene har jeg nok følt det slik at det er blitt veldig mye dukker! Jeg er derfor stor takk skyldig til mine aller nærmeste omgivelser som har latt meg få være i og holde på med denne ”dukkeverden”.

Sammen med Karin Kvisgaard har Solveig Otlo (69) søkt og lett etter historien om norske dukker. I høst kom resultatet: Den store dukkeboka. I den er 200 års historie om norsk dukkeproduksjon samlet.

– I 15 år lette vi etter sannheten om norske dukker. Nesten alle spor var slettet og det var det var rene detektivarbeidet å finne frem til kilder, sier Solveig Otlo.

I søndagens Sølvsuper blir det mye om og omkring dukker. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Solveig Otlo blant annet at det er mange sterke følelser som mer eller mindre får fritt utløp når voksne og eldre mennesker forteller om dukker det knytter seg spesielle minner til.

Kulturarv

Solveig Otlo med dukker

– Dagens moderne leker kan ofte ta både fantasien og selve leken fra et barn. Alt er liksom så ferdigtenkt, sier Solveig Otlo.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Dukker er jo en kulturarv og det er viktig at denne kulturhistorien blir tatt frem og tatt vare på, sier Solveig Otlo. Historien om dukker forteller ikke minst om barn og barndom og hva som har vært barns verden. Dagens moderne leker kan ofte ta både fantasien og selve leken fra et barn. Alt er liksom så ferdigtenkt.

Produksjonen av dukker her i landet utgjør også en viktig industrihistorie som har vært omtrent neglisjert. Mens produksjonen var på sitt største har det også vært svært viktige arbeidsplasser i lokalsamfunnet og dessuten: Viktige kvinnelige industriarbeidsplasser.

Lønnsomheten forsvant

Etter andre verdenskrig manglet vi her i landet det aller meste, også leker. Det var importforbud for leker, og derfor startet en ganske omfattende produksjon av dukker og annet leketøy. I flere byer ble det produsert dukker frem til 1960-årene og kvinnene bak dukkeboken har også registrert et 40-talls dukkeprodusenter rundt om i landet, kan Solveig Otlo fortelle.

– Da importrestriksjonene forsvant mot slutten av 1960-tallet forsvant også lønnsomheten til produsentene. I løpet av få år ble nesten alt av norskproduserte leker borte fra butikkene.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 6. desember kl 07.03

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.