Et drømmespill

I år er det 100 år siden den svenske dramatikeren August Strindberg døde. Radioteatret markerer dette med en reprise av Et drømmespill som ble innspilt for 50 år siden.

August Strindberg

Radioteateret setter opp Et drømmespill av August Strindberg.

Foto: Arkiv

Et drømmespill starter med at guden Indras datter drar ned til jorden for å leve som menneskene og finne ut av hvorfor de er så ulykkelige, de som bor på denne vakre planeten. Her ytrer hun den kjente replikken «Det är synd om människan» - ”Det er synd på menneskene!”

Stykket ble ferdig i 1902, og la grunnlaget for det moderne teatret.

Strindberg mente at drømmens usammenhengende og ulogiske form passet utmerket til en ekte fremstilling av livet. Som i Et drømmespill: Alt kan skje, alt er mulig og sannsynlig, skriver han selv.

Radioteatret presenterer stykket i tre deler. Produksjonen er fra 1962. Innspillingen ble gjort med den tidens største skuespillere Liv Dommersnes, Per Sunderland, Lars Nordrum og Olafr Havrevold.

Et drømmespill er oversatt av Hans Heiberg. Teknisk regi hadde Viktor Sandal, og instruktør var Knut Thomassen.

Kulturstrøm

  • Lego-figurens far er død

    Mannen som skapte de gule Lego-figurene er død. Designeren Jens Nygaard Knudsen ble 78 år gammel, melder dansk TV2. Han laget figuren på 1970-tallet fordi lekehusene til Lego sto tomme, sier enken hans. Designet hans er også brukt i Lego-filmer.

    Lego-figur.
    Foto: Daniel Karmann / AFP