Et drømmespill

I år er det 100 år siden den svenske dramatikeren August Strindberg døde. Radioteatret markerer dette med en reprise av Et drømmespill som ble innspilt for 50 år siden.

August Strindberg

Radioteateret setter opp Et drømmespill av August Strindberg.

Foto: Arkiv

Et drømmespill starter med at guden Indras datter drar ned til jorden for å leve som menneskene og finne ut av hvorfor de er så ulykkelige, de som bor på denne vakre planeten. Her ytrer hun den kjente replikken «Det är synd om människan» - ”Det er synd på menneskene!”

Stykket ble ferdig i 1902, og la grunnlaget for det moderne teatret.

Strindberg mente at drømmens usammenhengende og ulogiske form passet utmerket til en ekte fremstilling av livet. Som i Et drømmespill: Alt kan skje, alt er mulig og sannsynlig, skriver han selv.

Radioteatret presenterer stykket i tre deler. Produksjonen er fra 1962. Innspillingen ble gjort med den tidens største skuespillere Liv Dommersnes, Per Sunderland, Lars Nordrum og Olafr Havrevold.

Et drømmespill er oversatt av Hans Heiberg. Teknisk regi hadde Viktor Sandal, og instruktør var Knut Thomassen.

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.