Et drømmespill

I år er det 100 år siden den svenske dramatikeren August Strindberg døde. Radioteatret markerer dette med en reprise av Et drømmespill som ble innspilt for 50 år siden.

August Strindberg

Radioteateret setter opp Et drømmespill av August Strindberg.

Foto: Arkiv

Et drømmespill starter med at guden Indras datter drar ned til jorden for å leve som menneskene og finne ut av hvorfor de er så ulykkelige, de som bor på denne vakre planeten. Her ytrer hun den kjente replikken «Det är synd om människan» - ”Det er synd på menneskene!”

Stykket ble ferdig i 1902, og la grunnlaget for det moderne teatret.

Strindberg mente at drømmens usammenhengende og ulogiske form passet utmerket til en ekte fremstilling av livet. Som i Et drømmespill: Alt kan skje, alt er mulig og sannsynlig, skriver han selv.

Radioteatret presenterer stykket i tre deler. Produksjonen er fra 1962. Innspillingen ble gjort med den tidens største skuespillere Liv Dommersnes, Per Sunderland, Lars Nordrum og Olafr Havrevold.

Et drømmespill er oversatt av Hans Heiberg. Teknisk regi hadde Viktor Sandal, og instruktør var Knut Thomassen.

Kulturstrøm

 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Egypt vil flytte Tut-ankh-Amon

  Arkeologer er bekymret over planene om å flytte Tut-ankh-Amons mumie til et nytt museum i Kairo. Arkeologene mener den 3.000 år gamle mumien er i for dårlig tilstand til å transporteres fra Luxor, og at den kan skades ytterligere av frakten. (NTB)

  Tutankhamun
  Foto: Mohamed El-shahed / AFP