Espen Rud – Dobbeldans

Espen Ruds nye plate Dobbeldans er en dokumentasjon av mangfoldet som ligger i begrepene «trommeslager» og «norsk jazz».

Espen Rud - Dobbeldans
Foto: Selma Rud Grønning

Karin Krog, Espen Rud, Niels-Henning Ørsted Pedersen og Kenny Drew

Karin Krog, Espen Rud, Niels-Henning Ørsted Pedersen og Kenny Drew

Foto: Jan Nordby / NRK

Espen Rud er av de få som alltid har gitt begrepet trommeslager ny og større mening, og slik har det vært helt fra det tidlige 1970-tall enten det var i samspill med Karin Krog og Dexter Gordon, i Terje Rypdals tungvektstrio Min Bul eller i Svein Finnerud-trioens forunderlig absurde musikalske teater. I en alder av snart 64 er Espen Rud stadig på søk etter det uhørte og framstår nå som ukonvensjonell komponist for en like ukonvensjonell 8-manns besetning på tvers av generasjoner og musikalske tradisjoner.

Tabla og latin

Her kobles Jai Shankars indiske tabla-rytmer med latin-groover som alltid har vært Espen Ruds spesialitet, men også med straight hardsving og en tøtsj av norsk folkemusikk. Så platetittelen Dobbeldans er det firedobbel dekning for.

De tre saksofonister Frode og Atle Nymo og Jon Pål Inderberg utfordres for alt de er verdt og med alt kan spille på, hvilket vil si bassklarinett og barytonsax i bånn, sopransaxer på toppen, tenor- og altsax innimellom.

Stort og smått

Lee Konitz, John Pål Inderberg

John Pål Inderberg

Foto: Snap Shot / NRK

Formmessig spenner musikken fra en 10 minutters suite i fire satser til små impresjoner hvor de sterke medspillerne eksponeres solistisk. I Julinatt på Sommerstø blir Inderbergs tenksomme baryton et vår tids ekko av Sveriges Lars Gullin, mens Frode Nymos altsax koker svart og bluesy i Spotted Catfish Blues.

Holder posisjonen

I det hele tatt er titlene underfundige men konkrete og ofte helnorske: Jeg er blakk dessverre, En tåkefantasi, Det laver ned, Den satt, og ikke minst en avsluttende oppfordring: Vals meg. Dansende lyttere bør kanskje advares, for midt i låta kommer en rytmisk flertydighet hvor man virkelig kan havne på bakfoten. På den måten blir Dobbeldans-plata en dokumentasjon av bredden, nivået og det uttrykksmessige mangfold som rommes i begrepet norsk jazz i dag. Og en påminnelse om at Espen Rud holder posisjonen som bandleder, komponist - og trommeslager.

 • Espen Rud - Dobbeldans
  Foto: Curling Legs
  Frode Nymo, alt- og sopransax
 • Atle Nymo, tenorsax og bassklarinett
 • John Pål Inderberg, baryton- og sopransax
 • Ivar Antonsen, piano
 • Jari Bakken, gitar
 • Terje Gewelt, kontrabass
 • Jai Shankar, tabla
 • Espen Rud, trommer/komposisjoner

Curling Legs CLP CD 121

Kulturstrøm

 • Premiere uten Nyqvist og Ganz

  Terence Malicks historiske krigsdrama «A Hidden Life» hadde premiere søndag på filmfestivalen i Cannes, uten to av skuespillerne. Svenske Michael Nyqvist («Så som i himmelen», «Menn som hater kvinner») og sveitsiske Bruno Ganz («Der Untergang») er begge med i filmen, men døde henholdsvis i 2017 og 2019. «A Hidden life» var den siste filmrollen for begge skuespillere.

  Skavlan
 • Forsker på kvensk kulturarv

  Hvordan gir det kvenske og norsk-finske seg uttrykk i dag? Det jobber forskere ved Uit i Alta med å finne ut av. Gjennom et forskningsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd skal de finne ut hvordan kvensk kulturarv gir seg uttrykk innen familien, i kulturindustri og i museumsverden.

 • Google kutter Huawei-samarbeid

  Google kutter deler av samarbeidet med kinesiske Huawei, opplyser en kilde med kjennskap til saken til Reuters. Det skjer etter at Huawei torsdag ble oppført på Trump-regjeringens svarteliste over teknologiselskaper som utgjør en sikkerhetsrisiko.