NRK Meny
Normal

Espen Rud – Dobbeldans

Espen Ruds nye plate Dobbeldans er en dokumentasjon av mangfoldet som ligger i begrepene «trommeslager» og «norsk jazz».

Espen Rud - Dobbeldans
Foto: Selma Rud Grønning

Karin Krog, Espen Rud, Niels-Henning Ørsted Pedersen og Kenny Drew

Karin Krog, Espen Rud, Niels-Henning Ørsted Pedersen og Kenny Drew

Foto: Jan Nordby / NRK

Espen Rud er av de få som alltid har gitt begrepet trommeslager ny og større mening, og slik har det vært helt fra det tidlige 1970-tall enten det var i samspill med Karin Krog og Dexter Gordon, i Terje Rypdals tungvektstrio Min Bul eller i Svein Finnerud-trioens forunderlig absurde musikalske teater. I en alder av snart 64 er Espen Rud stadig på søk etter det uhørte og framstår nå som ukonvensjonell komponist for en like ukonvensjonell 8-manns besetning på tvers av generasjoner og musikalske tradisjoner.

Tabla og latin

Her kobles Jai Shankars indiske tabla-rytmer med latin-groover som alltid har vært Espen Ruds spesialitet, men også med straight hardsving og en tøtsj av norsk folkemusikk. Så platetittelen Dobbeldans er det firedobbel dekning for.

De tre saksofonister Frode og Atle Nymo og Jon Pål Inderberg utfordres for alt de er verdt og med alt kan spille på, hvilket vil si bassklarinett og barytonsax i bånn, sopransaxer på toppen, tenor- og altsax innimellom.

Stort og smått

Lee Konitz, John Pål Inderberg

John Pål Inderberg

Foto: Snap Shot / NRK

Formmessig spenner musikken fra en 10 minutters suite i fire satser til små impresjoner hvor de sterke medspillerne eksponeres solistisk. I Julinatt på Sommerstø blir Inderbergs tenksomme baryton et vår tids ekko av Sveriges Lars Gullin, mens Frode Nymos altsax koker svart og bluesy i Spotted Catfish Blues.

Holder posisjonen

I det hele tatt er titlene underfundige men konkrete og ofte helnorske: Jeg er blakk dessverre, En tåkefantasi, Det laver ned, Den satt, og ikke minst en avsluttende oppfordring: Vals meg. Dansende lyttere bør kanskje advares, for midt i låta kommer en rytmisk flertydighet hvor man virkelig kan havne på bakfoten. På den måten blir Dobbeldans-plata en dokumentasjon av bredden, nivået og det uttrykksmessige mangfold som rommes i begrepet norsk jazz i dag. Og en påminnelse om at Espen Rud holder posisjonen som bandleder, komponist - og trommeslager.

 • Espen Rud - Dobbeldans
  Foto: Curling Legs
  Frode Nymo, alt- og sopransax
 • Atle Nymo, tenorsax og bassklarinett
 • John Pål Inderberg, baryton- og sopransax
 • Ivar Antonsen, piano
 • Jari Bakken, gitar
 • Terje Gewelt, kontrabass
 • Jai Shankar, tabla
 • Espen Rud, trommer/komposisjoner

Curling Legs CLP CD 121

Kulturstrøm

 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag