NRK Meny
Normal

Espen Rud - Løvsamleren

Klangkunst i særklasse med overraskelser og underfundigheter.

Espen Rud
Foto: Jon Edvard Sundnes / Presse

Cd-anmeldelse: Espen Rud - Løvsamleren

Trommeslagerveteran Espen Rud slutter ikke å forbause. Ikke nok med at han de siste år har blitt en av våre mest ukonvensjonelle bandledere og låtskrivere, nå står han også fram som arrangør og klangkunstner i særklasse.

Uhørt

Espen Rud ensemble

F.v.: Espen Rud, John Pål Inderberg, Terje Gewelt, Rob Waring, Jari Bakken

Foto: Jon Edvard Sundnes / Presse

Eksperimentell trommeaggresjon gjorde nemlig Espen Rud seg ferdig med for innpå et halvt århundre siden da han var medlem av så vel Terje Rypdal som Sveins Finneruds grensesprengende grupper. I Ruds 7-manns ensemble anno 2012 kobles skjør vibrafon og gitar med viskende saxer og fløyter av forskjelligste slag til noe ganske uhørt.

Musikalsk konversasjon

Espen Rud og Nils Jansen

Espen Rud og Nils Jansen

Foto: Gøril T. Booth / Rikskonsertene

Allerede i det gjennomkomponerte åpningsnummeret Isle of Youth tar bandlederen full kontroll, samtidig som han åpner for improvisasjon hvor alle går inn i beleven musikalsk konversasjon. Så tikker vi inn i tilbakelente bossarytmer før vi havner i herlig svingende jazzvals hvor det virkelig tar av og platas største overraskelse åpenbarer seg: Haugesunds ellers altfor beskjedne saksofonist Nils Jansen slår nemlig til med en praktfull fløytesolo, før han i neste sving griper til den i dag nesten glemte bassfløyta.

Saxer i nærkamp

Nytt sjokk: plutselig er Lars Klevstrand der med underfundige Arild Nyquist- og Agnes Schou-tekster – uten forsøk på jazze dem opp. Lyttende jazzører har allikevel nok å glede seg over i Terje Gewelts klokkereint syngende bass-spill og Rob Warings elegante vibrafon – og ikke minst merker vi oss den spenstige unge gitaristen Jari Bakken. Når så Nils Jansen og John Pål Inderberg går i saksofonistisk nærkamp over Espen Ruds lekne cymbalkomp er både vi og plata solgt – med utgivelse i fargerik norsk oktober er jo Løvsamleren perfekt timet.

 • Løvsamleren
  Foto: Curling Legs
  Espen Rud - Løvsamleren
 • John Pål Inderberg, sopran og barytonsax
 • Nils Jansen, fløyter og altsax
 • Rob Waring, vibrafon
 • Jari Bakken, gitar
 • Terje Gewelt, bass
 • Lars Klevstrand, sang
 • Espen Rud, trommer/komposisjoner
 • Curling Legs CLP CP 127

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix