Espen Rud - Løvsamleren

Klangkunst i særklasse med overraskelser og underfundigheter.

Espen Rud
Foto: Jon Edvard Sundnes / Presse

Cd-anmeldelse: Espen Rud - Løvsamleren

Trommeslagerveteran Espen Rud slutter ikke å forbause. Ikke nok med at han de siste år har blitt en av våre mest ukonvensjonelle bandledere og låtskrivere, nå står han også fram som arrangør og klangkunstner i særklasse.

Uhørt

Espen Rud ensemble

F.v.: Espen Rud, John Pål Inderberg, Terje Gewelt, Rob Waring, Jari Bakken

Foto: Jon Edvard Sundnes / Presse

Eksperimentell trommeaggresjon gjorde nemlig Espen Rud seg ferdig med for innpå et halvt århundre siden da han var medlem av så vel Terje Rypdal som Sveins Finneruds grensesprengende grupper. I Ruds 7-manns ensemble anno 2012 kobles skjør vibrafon og gitar med viskende saxer og fløyter av forskjelligste slag til noe ganske uhørt.

Musikalsk konversasjon

Espen Rud og Nils Jansen

Espen Rud og Nils Jansen

Foto: Gøril T. Booth / Rikskonsertene

Allerede i det gjennomkomponerte åpningsnummeret Isle of Youth tar bandlederen full kontroll, samtidig som han åpner for improvisasjon hvor alle går inn i beleven musikalsk konversasjon. Så tikker vi inn i tilbakelente bossarytmer før vi havner i herlig svingende jazzvals hvor det virkelig tar av og platas største overraskelse åpenbarer seg: Haugesunds ellers altfor beskjedne saksofonist Nils Jansen slår nemlig til med en praktfull fløytesolo, før han i neste sving griper til den i dag nesten glemte bassfløyta.

Saxer i nærkamp

Nytt sjokk: plutselig er Lars Klevstrand der med underfundige Arild Nyquist- og Agnes Schou-tekster – uten forsøk på jazze dem opp. Lyttende jazzører har allikevel nok å glede seg over i Terje Gewelts klokkereint syngende bass-spill og Rob Warings elegante vibrafon – og ikke minst merker vi oss den spenstige unge gitaristen Jari Bakken. Når så Nils Jansen og John Pål Inderberg går i saksofonistisk nærkamp over Espen Ruds lekne cymbalkomp er både vi og plata solgt – med utgivelse i fargerik norsk oktober er jo Løvsamleren perfekt timet.

 • Løvsamleren
  Foto: Curling Legs
  Espen Rud - Løvsamleren
 • John Pål Inderberg, sopran og barytonsax
 • Nils Jansen, fløyter og altsax
 • Rob Waring, vibrafon
 • Jari Bakken, gitar
 • Terje Gewelt, bass
 • Lars Klevstrand, sang
 • Espen Rud, trommer/komposisjoner
 • Curling Legs CLP CP 127

Kulturstrøm

 • Stjernespekket Hitchcock-hommage

  Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

  Amy Adams i filmen "The woman in the window"
  Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix