Hopp til innhold

Espen Graff slutter i NRK

Espen Graff har sagt opp sin stilling i NRK. Han skal videre til ny jobb som kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund.

Espen Graff

Espen Graff har vært sportsjournalist i NRK i 20 år. Nå begynner han i ny jobb i Skiforbundet.

Foto: Anne LIv Ekroll / NRK

En av de største sportsprofilene til NRK, Espen Graff, ble fredag fristilt fra stillingen sin som redaksjonssjef for NRK Sport.

Graff sier til NRK.no at han kommer til å savne sin gamle arbeidsplass.

– Det har vært et eventyr å jobbe i Sporten. Jeg har gledet meg til å komme på jobb hver dag, bare det er et privilegium, sier Graff.

– Hvorfor slutter du i NRK?

– Når man er profilert gjennom programledelse og så videre, får man en del jobbtilbud. Jeg har alltid takket nei, av en enkel grunn. Jeg trives utrolig godt i NRK. Rent faglig synes jeg ikke det finnes noen mer spennende oppgaver.

Men denne gangen var det annerledes.

– Jeg har blitt 43 år i høst. Hvis jeg ikke takker ja nå, da blir jeg her resten av karrieren. Ikke at det er noe galt med det, men jeg har vært veldig tydelig overfor meg selv på at jeg vil ha en periode et annet sted enn i NRK. Det er hovedårsaken. I tillegg er jobben i skiforbundet veldig spennende.

– Kjærligheten til jobben er uten sidestykke

– Er det noen enkeltpersoner du kommer til å savne?

Hele Sporten, og det er helt sant. Alle som er innom Sporten i mer enn en halvtime registrerer hvilket fantastisk miljø det er i NRK Sporten. Gammel og ung, det spiller ingen rolle. Den entusiasmen og den kjærligheten de har til jobben sin er uten sidestykke, forteller Graff.

Jobben NRK-profilen nå skal ut i, er ikke helt ulik hans gamle stilling. Som kommunikasjonssjef skal han nå hanskes med blant annet gamle kolleger. Han tror ikke det er noen hindring.

– Den bakgrunnen jeg har som journalist er kun en styrke. Norges Skiforbund har klart seg veldig godt, men de vil styrke kommunikasjonsdelen. De er større en noen gang, og har en sterkere posisjon enn noen gang. Da er jeg enig i at det er viktig å styrke kommunikasjonsdelen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Glemmer aldri Rekdal i 1998

Espen Graff

– Jeg kommer nok til å få en del telefoner fra gamle kjente, sier Graff om hans nye stilling.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Sportsjournalisten har jobbet i NRK i snart 20 år. Han sier selv at minnene er mange, selv om det er noen som skiller seg ut som de største.

– Øyeblikket da Rekdal scoret på straffe i Marseilles i 1998 mot Brasil er jo noe jeg aldri vil glemme. Da Eggen og jeg sto ringside og han holdt på å knekke meg i to. Det var stort, forteller han.

Men det er ikke bare vært fotball og ski som er blant de beste minnene.

– Jeg har ikke jobbet så mye sommer-OL, men Beijing var stort. Jeg var så heldig å få lov til å rapportere live da Tufte tok gullet sitt og håndballjentene tok sitt første OL-gull.

Sterke kontraster

Graff har også vært andre steder enn i Sporten. I forbindelse med TV-aksjonen i 2002 var Graffs tur til Cape Town en av de sterkeste opplevelsene han har hatt i NRK.

– Det er en klisjé, men noe av det mest spennende og samtidig sterkeste jeg har vært med på var i Sør-Afrika før TV-aksjonen. Alt rundt den journalistiske jobbingen var annerledes enn det jeg var vant til, forteller NRK-profilen.

– Det er stor forskjell på å dekke VM i fotball og å komme til Cape Town, for å si det sånn. Noen større kontraster enn det tror jeg ikke jeg har vært borti.

Lang fartstid

Espen Graff (43) er journalist utdannet ved Høgskolen i Volda. Han var i mange år frilanser i forskjellige aviser og radiostasjoner, blant annet Radio Lågen i Kongsberg.

Han startet karrieren i NRK Radiosporten fra 1992 til 1995. Han var reporter, vaktsjef og programleder i TV-Sporten frem til 2009.

I mars 2009 ble han redaksjonssjef for nyheter/magasin i NRK Sport.

Klipp fra Espens tid i NRK

Espen Graff og Alex Rosén møter Daniel Franck.

Bjarte Engen Vik har tatt gull igjen, men Åge Aleksandersen avsløres som kretsmester.

Espen Graff intervjuer John Carew etter EM-kvalifiseringskampen mot Moldova, 6. september 2006, da Norge vant 2–0.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK