Strammer inn reglene etter anklager om juks

Med mer åpenhet og strengere regler rundt hvem som kan sitte i de nasjonale juryene håper EBU å unngå flere anklager om stemmejuks under fremtidige Eurovision Song Contest-finaler.

Aserbajdsjan esc 2013

Aserbajdsjan ble anklaget for å ha kjøpt stemmer under finalen i Eurovision Song Contest 2013. Farid Mammadovs låt «Hold Me» tok en andreplass i sangtevlinga.

Foto: Alastair Grant / Ap

Etter årets finale i Eurovision Song Contest i Malmö ble Aserbajdsjan nok en gang anklaget for juks i forbindelse med avstemmingen.

I tillegg blåste det opp til full diplomatisk krise da presidenten beordret en gransking for å se hvorfor nabolandet Russland ikke ble tildelt noen poeng fra det aserbajdsjanske folk i finalen.

Les også: Undersøker påstander om ESC-juks

Viser frem dataene

Jon Ola Sand

EBUs Eurovision-sjef Jon Ola Sand håper større åpenhet i stemmeprosessen skal stanse spekulasjoner om stemmefusk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Nå har Den europeiske kringkastingsunionen besluttet å stramme inn reglene for hvem som kan sitte i juryen, i håp om å unngå lignende anklager i fremtiden.

– Strengere regler og større åpenhet er viktig for at Eurovision Song Contest fortsatt skal være en suksess. På denne måten kan deltagere, seere og fans være trygge på at vi alltid vil gjøre vårt beste for å sikre et rettferdig resultat, uttaler ESC-sjef Jon Ola Sand i en pressemelding.

Les også: København får Eurovision-finalen

Når hvert land fordeler sine poeng under Eurovision Song Contest, teller telefonstemmer og jurystemmer 50 prosent hver. Det er den arrangerende kringkasteren i hvert land som velger ut sin nasjonale jury, og den er som regel satt sammen av personer fra musikk- og TV-bransjen. Nytt av året er at navnene på dem som sitter i juryene skal offentliggjøres 1. mai, før den internasjonale konkurransen starter.

I tillegg kan ikke jurymedlemmer fra musikkbransjen sitte i mer enn ett år av gangen.

Les også: Flytter ESC-finalen for å unngå 17. mai

Vil unngå spekulasjoner

Det blir også slik at rangeringene fra hvert enkelt jurymedlem i både semifinalene og finalen avsløres rett etter finalesendingen, samt hvordan stemmene fra TV-seerne og juryen fordeler seg før de slås sammen til den endelige listen med deltakerland som mottar opptil 12 poeng.

– Gjennom denne utvidede åpenheten ønsker vi å øke forståelsen for hvordan vi kommer frem til et riktig resultat. Med disse endringene håper vi også å få en slutt på den type spekulasjoner vi har sett i det siste, sier Frank-Dieter Freiling i EBU.

Les også: Eurovision-finalen mest sett i år

Les også: Skal de lede Eurovision fra Danmark?

Skulle seere eller jurymedlemmer likevel mistenke at noe er feil med stemmegivningen, kan de gå til et tipsskjema på Eurovision.tv og melde fra direkte til EBU, som vil sjekke ut saken.

Ifølge Jon Ola Sand pågår det fortsatt undersøkelser for å se om det er hold i anklagene om at Aserbajdsjan skal ha forsøkt å kjøpe seg stemmer i flere europeiske land før finalen i Malmö, som gikk av stabelen i mai.

Faksimile 15min.lt

Den latviske nettavisa 15min.lt publiserte en video som skal dokumentere forsøk på å kjøpe stemmer til Aserbajdsjan under ESC-finalen.

Foto: Faksimile

Kulturstrøm

 • Vil ikke være duo

  – De store konsertene gir meg frysninger og jeg blacker ut, forteller artisten Dutty Dior til NRK P3. Sammen med rapperen Isah er« Isah & Dutty Dior» blant de nominerte til årets låt for «HALLO» til prisutdelingen P3 Gull.

  Isah & Dutty Dior
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Forteller om suksessen

  Følelsen av å bare ha flaks, og en gang bli avslørt, er noe Ine Marie Wilmann kjenner på ofte. Det forteller den suksessfulle skuespilleren til Kulturstripa. Bare siden i fjor har hun spilt i tv-serien «Exit», filmen «Sonja», og har nettopp hatt premiere på teaterstykket «Forelska i Shakespeare».

  Ine Marie Wilmann som Sonja Henie