ESC-semifinale 1: Dette kan du forvente deg i kveld

BDSM-trance fra Island, en tyrkisk tannlege for San Marino og en mannlig «havfruedanser» fra Portugal. Eurovision er et visuelt fyrverkeri også i år. Les om kveldens startfelt her!

Hatari Eurovision 2019 Island

FRISKT PUST: Islands Hatari er alt annet enn anonyme. Kan lær, BDSM og tunge rytmer være vinneroppskriften i årets versjon av den evig uforutsigbare Eurovision Song Contest?

Foto: RÚV

I kveld sparkes «vårens vakreste eventyr» i gang, den elskede og hatede Eurovision Song Contest. Vertskap er Tel Aviv, byen som kledelig nok betyr vår («aviv» er vår på hebraisk).

Det blir glitter og glamour, konfettiregn dalende fra taket, og et pyrobudsjett så stort som et lite lands bruttonasjonalprodukt. Og ikke minst: Det blir knallhard konkurranse, 17 land skal kjempe om 10 finaleplasser.

Her er de 17 håpefulle bidragene!

Se bookmakernes rangering av bidragene, og en oversikt over alle de 41 deltakerne her.

1. Kypros

Middelhavsøya stiller med Tamta, en skjønnhetens Afrodite som vil få testosteronet til å bruse hos den mannlige delen av publikum. Hun stiller med Rihanna-aktige rytmer og svært så lettkledd – man kunne tro hun vil spare på det nasjonale kringkasterbudsjettet, men det handler nok mer om å spille på sex og sensualitet. Bookmakerne er klare i sin dom: Kypros dundrer videre til finalen.

2. Montenegro

Montenegro stiller desidert dårligst skodd i årets konkurranse, ifølge bookmakerne. Du får faktisk 15 ganger pengene hvis de går videre, og når man i utgangspunktet har over 50 prosent sjanse (det er jo 10 av 17 som skal til finalen), så sier det litt om at de kanskje ikke har truffet slagerplanken i år. Den sangglade gruppa heter D-moll, og det kan nok bli et mollstemt Montenegro når resultatet avsløres i kveld.

3. Finland

Vår sauna- og tangoelskende bror i øst sender en stor stjerne fra 90-tallet, Darude. Men bookmakerne mener at mye av problemet ligger nettopp der, at den rytmedunkende låten hører mer hjemme i Tidsbonanza enn i Eurovision 2019. Låten heter «Look Away», men man skal aldri se bort fra at det kan komme en skrell i Eurovision!

4. Polen

Polen slår et slag for nasjonalfargen rødt og tradisjonelle rytmer og folkesang. Og jammen har ikke jentene sikret seg gullkroner på hodet også! Bookmakerne tror ikke på polsk gull, men de ligger og vaker rundt kvalifiseringsstreken. Det blir en dramatisk kveld for polske hjerter.

Polen Tulia Eurovision 2019

TRADISJONSTUNG: Polen lar sin nasjonale stolthet skinne gjennom i årets Eurovision. Og mens de i 2014 bød på solide doser av pupper og kropp, er de litt mer forsiktige i sin fremtoning i år.

Foto: TVP

5. Slovenia

Årets første duett, signert Zala Kralj & Gašper Šantl (lykke til med å uttale navnene). En lavmælt og drømmende duo, der de står med verdensrommet som bakgrunn (det skal bli mye villere romfartsfølelse senere i semifinalen). Blir det så ekte balkanjubel for balladesangerne? Bookmakerne er tvilende, men heller mot et ja.

6. Tsjekkia

Med et bandnavn som sender tankene til det afrikanske kontinentet, klyver strålende blide og gulkledte Lake Malawi opp på scenen. Eller, innimellom velger den lekne vokalisten å sitte, bankende på sitt eget hjerte. Med funk-låten «Friend of a Friend» er han åpenbart på jakt etter nye europeiske venner. Vil han og bandet få dem? Bookmakerne tror mange nok fans plukker opp telefonen til at det blir påskegul genser på scenen også i finalen.

7. Ungarn

Årets første Eurovision-comeback. Joci har mollmelankoli, fløytetrudelutt og inderlighet som taktikk, og mange hjerter smelter av denne. Han synger om faren sin, men det er nok kvinnene som beundrer ham mest, han har sågar blitt kåret til konkurransens kjekkeste mann. En klar finalist, mener bookmakerne.

8. Hviterussland

Artist Zena og låtprodusentene har garantert sett og hørt på Britney Spears, og håper at en hviterussisk krydret versjon av blondinen, samt litt bruk av bokser på scenen, vil gjøre susen. Bookmakerne tror ikke mange nok vil «Like It» til at det blir finale. Men selvfølgelig håper Rybaks andre hjemland at Zena vil vise at de tar grundig feil!

Ukraine Eurovision Song Contest Joci Papai

COMEBACK: Joci Papai representerer Ungarn for andre gang, med gjenkjennelig sveis og melankolsk melodi. Ekspertene mener han kvalifiserer seg greit til lørdagens finale.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

9. Serbia

Serbia er Balkan-balladenes hjemland, de vant med storslagne og mektige Molitva i 2007. I år er det Nevena Bozovic som med patos, krystallbelagt bakgrunn og store stemmebånd representerer balladenes Mekka. Oddssetterne mener hun seiler videre til finalen, trolig med kjærkommen hjelp fra alle nabolandene fra det tidligere jugoslaviske riket.

10. Belgia

Og etter en ballade kommer: Nok en ballade! Men Elliots låt er litt mer moderne i formen og han vil få oss til å «Wake Up» etter balkanmelankolien, med store, drønnende trommer på scenen. Om det er nok til å få grønt finalelys er langt fra sikkert ifølge ekspertene, Belgia ligger i det nervepirrende grenselandet rundt 10- plassen hos oddssetterne.

11. Georgia

Flammer, fjell og Game of Thrones-stemning skal forsøksvis hjelpe Oto Nemsadze til Eurovision-tronen, der han med mystisk røst dundrer til i sin «Keep On Going». Men om han så skulle holde på helt til midnatt blir det uansett ikke finaleplass, mener bookmakerne. Hos ESC-fansen er den imidlertid en «guilty pleasure», stemmer mange nok av dem i kveld?

12. Australia

Ze-hi-hi-hi-hi-hi-hi-hiiro! Gra-ha-ha-ha-ha-ha-vi-ty. Slik lyder refrenget til koloratursopranen Kate Miller-Heidke. Og sjelden har en låttittel blitt dyrket mer på scenen enn hennes «Zero Gravity» (Null tyngdekraft). Hun svever euforisk rundt i verdensrommet mens hun synger sine trestrøkne, himmelhøye toner, og til øredøvende applaus. Operapop har aldri vunnet Eurovision (Sverige og Estland har forsøkt), men Kate får australierne til å drømme – og bookmakerne sender henne til finalen, kanskje som kveldens vinner.

Australia Kate Eurovision 2019

STJERNESOPRAN: Kate Miller-Heidke synger himmelhøye toner som en amatørsanger bare kan drømme om å nå. Er operapop seiersoppskriften i år, etter flere mislykkede forsøk tidligere?

Foto: SBS

13. Island

Så tar semifinalen et gigantsprang, fra det lyse himmelriket til islandske Hataris mystiske mørke, og deres antikapitalistiske, sadomasochistiske verden. Er det noe sagaøya i vest har lyktes med i år er det å skille seg ut. Hatari er lærkledde, de går i strupen på Israel, og kaller seg den rosa elefanten i rommet.

Mang en balkan-bestemor vil kunne sette kaffen i vrangstrupen, men oddsmakerne mener Island vil suse til finalen. OG, at den kan være en joker til å vinne hele bøtteballetten.

14. Estland

Estlenderne har i år benyttet den (i Eurovision-sammenheng) flittig brukte «svenskehjelpen». Men selv om vokalist Victor Crone er høy og mørk som en Stureplan-keiser, tar han ikke Eurovision-scenen med «Storm», som låttittelen indikerer. Det gjennomsnittlig musikalske øret har også fått med seg at han ikke har sunget klokkerent under prøvene, men kanskje treffer han tonene når det gjelder som mest? Men hvis spådommene slår til, får nok Carola ha stormvinden for seg selv, når det gjelder Eurovision-suksess.

15. Portugal

12 poeng til den som umiddelbart kan både nynne og analysere dette bidraget! Portugal er annerledesland nummer en i Eurovision, og bortsett fra lykketreffet i 2017 (Salvador Sobrals seier), har de aldri vært blant de 5 beste. Kan den grønnkledde, havfrueaktige danseren og vokalist Conan sjokkere bookmakerne og gå til finalen? Ja, i Eurovision-land, der kan alt kan gå an.

Serhat

TYRKERTANNLEGEN: Serhat har forsøkt seg i Eurovision før uten stor suksess, men lar ikke det stoppe ham fra å drømme om å erobre tronen i år. Trallevennlige na-na-na-strofer er hans oppskrift på suksess.

Foto: Thomas Hansens / EBU

16. Hellas

Landet som pleier å by på ouzo- og partystemning i bidragene sine har i år gått for en moderne ballade, blomstershow og brudekjole. Og hvorfor ikke slå til med litt fektedans på scenen? Hellas er en av kveldens store favoritter, og det skader jo ikke at Hellas og Kypros er i samme semifinale, det er en hellig og ubrytelig tradisjon at de gir hverandre tolv poeng.

17. San Marino

Diskorytmer signert en tyrkisk tannlege! Ministaten San Marino byr ofte på gleden, men får sjelden store poengmengder som takk i Eurovision Song Contest. Serhats smil kan smitte mange, og budskapet «Sing Na Na Na», er forståelig om du bor i Vladivostok eller Wien. Men bookmakerne mener San Marino må håpe på et lite mirakel og stemmeskred i kveld.

Måtte din favoritt gå videre, og husk at på torsdag er det Norges tur. God fornøyelse!

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK