Hopp til innhold

Ernas handleliste for julegavebøker

Statministerens julegavetradisjon er å finne riktig bok til familie, venner og nære kolleger. I år har vi vært med Erna Solberg på gavehandlingen og her kan du se hvilke 12 bøker hun håndplukket.

Erna Solberg i bokhandelen

Statministeren får tips av bokhandler Christian Skrede på sin årlige leting etter julegavebøker.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

– Denne er litt internasjonal og litt norsk, den tenkte jeg passet til EØS-ministeren!

Tidligere samme dag som Lars Mytting vant Bokhandlerprisen for «Svøm med dem som drukner», var Erna Solberg ute og handlet harde julegaver og valgte akkurat den til en av sine statsråder.

Til Nuuk

Denne romanen om hvalenes sang og Grønland vil statsministeren gjerne gi til en statsråd som er spesielt interessert i penger og økonomi.

– I fjor var det veldig mange av mine venner som fikk Terje Tvedts «Nilen». Den hadde jeg fått og tenkte at dette må alle andre lære, forteller statsministeren.

Hun hadde med liste på dagens gavetur, men fikk også tips underveis da hun fant julegavebøker til rådgivere, ministre og familie.

«En sjøens helt. Skogsmatrosen» av Jon Michelet
«Mors gaver» av Cecilie Enger
«Flyktende kongers følgje» av Karsten Alnæs
«Med livet foran seg» av Emilie Ajar
«Midnattsbarn» av Salman Rushdie
«Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting
«Bursdagsgaven» av Sue Monk Kidd
«Verdens land» av Gunnar Kagge
«Til Nuuk» av Espen Haavardsholm
«Studier i ondskap» av Arne Johan Vetlesen
«Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux» av Hanne Ørstavik
«Midnatt i Peking - mordet som rystet det gamle Kinas siste dager» av Paul French

Vi er med Erna Solberg på hennes årlige julebokhandling, hvor hun blant annet finner fram en roman av Jon Michelet som hun møter i programmet Brenner & bøkene. Her kan du se en smakebit av reportasjen som kommer i denne ukas sending, hvor hun forteller mer om hvem som får bøkene.

Her kan du se hele programmet og høre mer om hvorfor Erna Solberg valgte akkurat disse bøkene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober