Ernas handleliste for julegavebøker

Statministerens julegavetradisjon er å finne riktig bok til familie, venner og nære kolleger. I år har vi vært med Erna Solberg på gavehandlingen og her kan du se hvilke 12 bøker hun håndplukket.

Erna Solberg i bokhandelen

Statministeren får tips av bokhandler Christian Skrede på sin årlige leting etter julegavebøker.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

– Denne er litt internasjonal og litt norsk, den tenkte jeg passet til EØS-ministeren!

Tidligere samme dag som Lars Mytting vant Bokhandlerprisen for «Svøm med dem som drukner», var Erna Solberg ute og handlet harde julegaver og valgte akkurat den til en av sine statsråder.

Til Nuuk

Denne romanen om hvalenes sang og Grønland vil statsministeren gjerne gi til en statsråd som er spesielt interessert i penger og økonomi.

– I fjor var det veldig mange av mine venner som fikk Terje Tvedts «Nilen». Den hadde jeg fått og tenkte at dette må alle andre lære, forteller statsministeren.

Hun hadde med liste på dagens gavetur, men fikk også tips underveis da hun fant julegavebøker til rådgivere, ministre og familie.

«En sjøens helt. Skogsmatrosen» av Jon Michelet
«Mors gaver» av Cecilie Enger
«Flyktende kongers følgje» av Karsten Alnæs
«Med livet foran seg» av Emilie Ajar
«Midnattsbarn» av Salman Rushdie
«Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting
«Bursdagsgaven» av Sue Monk Kidd
«Verdens land» av Gunnar Kagge
«Til Nuuk» av Espen Haavardsholm
«Studier i ondskap» av Arne Johan Vetlesen
«Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux» av Hanne Ørstavik
«Midnatt i Peking - mordet som rystet det gamle Kinas siste dager» av Paul French

Vi er med Erna Solberg på hennes årlige julebokhandling, hvor hun blant annet finner fram en roman av Jon Michelet som hun møter i programmet Brenner & bøkene. Her kan du se en smakebit av reportasjen som kommer i denne ukas sending, hvor hun forteller mer om hvem som får bøkene.

Her kan du se hele programmet og høre mer om hvorfor Erna Solberg valgte akkurat disse bøkene.

Kulturstrøm

 • Tubaist vant millionstipend

  22 år gamle August Schieldrop fra Oslo vant Equinors talentstipend på en million kroner, som har som formål å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere. Juryformann Leif Ove Andsnes sier til NRK at årets vinner har en direkte, fascinerende musikkformidling og har allerede gjort mye for å fremme tubaen som soloinstrument. Hør mer i Studio 2 på P2 onsdag ettermiddag.

 • Sp vil ha Bøhler i NRK-råd

  Senterpartiet har innstilt tidligere Ap-topp Jan Bøhler som nytt medlem i Kringkastingsrådet, melder Aftenposten. Sp har innstilt tre kandidater: Tidligere statssekretær Morten Søberg og tidligere Karasjok-ordfører Anne Toril Eriksen Balto, i tillegg til Bøhler.

 • CNN suspenderer Chris Cuomo

  CNN-profilen Chris Cuomo er suspendert fra TV-stasjonen etter avsløring om rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering. CNN sier at dokumenter viser at han var mer involvert i håndteringen av skandalen rundt broren som da var guvernør i delstaten, enn det CNN kjente til.

  – Derfor har vi suspendert Chris på ubestemt tid i påvente av ytterligere evaluering, heter det i en uttalelse. Chris Cuomos program «Cuomo Prime Time» er et av CNNs mest populære.

  I august måtte Andrew, som da hadde sittet som guvernør i ti år, gå av på grunn av en rekke anklager om seksuell trakassering.

  Mandag skrev The New York Times at tusenvis av sider med nye bevis og vitneforklaringer viser hvordan Andrew Cuomo stolte på en gruppe allierte, blant dem broren, for å legge strategier for hvordan han skulle avlede og overleve de mange anklagene.

  Chris Cuomo tilbød seg blant annet å kontakte kilder, inkludert andre journalister, for å finne ut om flere kvinner planla å stå fram offentlig med anklager mot storebroren.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP