Hopp til innhold

Operasanger Mari (28) vinner omstridt Statoil-million

Sopran Mari Eriksmoen er årets vinner av Statoils talentstipend innen klassisk musikk. 28-åringen får én million kroner.

Video Eriksmoen vinner Statoil-stipend

NETT-TV: Mari Eriksmoen er årets vinner av Statoil-stipendet.

– Hun er en allerede komplett scenekunstner som leverer troverdige og sterke tolkninger, sier juryleder Leif Ove Andsnes om prisvinneren.

Mari Eriksmoen har studert sang i Norge, Frankrike og Danmark, og debuterte på Den Norske Opera i 2006. Hun sang også under åpningsseremonien til det nye operahuset i Oslo.

– Dette betyr utrolig mye for meg. Nå trenger jeg ikke jobbe meg ihjel slik at jeg mister stemmen, sier en glad 28-åring til NRK.

Koloratursopranen står for tiden på scenen i Wien. Til neste år returnerer hun til Oslo, da hun skal spille Adele i «Flaggermusen».

Omstridt stipend

Statoilstipendet er omstridt. Blant annet gikk artist Maja Ratjke ut i Dagsavisen og sa at Statoil gjennom stipendet bruker kultur til å renvaske et miljøskittent firmanavn.

Dessuten sa rockerne i Kråkesølv nei til å bli nominert til Statoil-stipendet under Bylarm i fjor.

Eriksmoen har ingen problemer med å motta stipendet.

– Jeg vet hvor viktig stipender er for unge musikeres og sangeres karrierer. Det har mye å si. Jeg er kun takknemlig, sier hun.

Eriksmoen var nominert til prisen sammen med Ina Kringlebotn, Johannes Weisser, Magnus Staveland og Ragnhild Hemsing.

LES OGSÅ:

Video 2854013d-c7a3-4957-9fbc-6ec9cf70bd14.jpg

VIDEO: I 2007 var Mari Eriksmoen finalist i Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse, hvor bl.a. Dame Joan Sutherland og Kurt Moll var representert i juryen. Se Eriksmoens opptreden.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad