Erik Poppe: Blir helt stum over skuespillernes historier

Filmregissør Erik Poppe sier han er flau over ikke å ha kjent til omfanget av seksuell trakassering og overgrep i egen bransje.

Erik Poppe

OPPRØRT: Filmregissør Erik Poppe blir opprørt og rasende over kolleger som misbruker og ødelegger tilliten skuespillerne er avhengig av.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Denne uka trykte Aftenposten et opprop signert over 500 norske, kvinnelige skuespillere.

Flere forteller anonymt om episoder de selv har opplevd, opplevelser som spenner fra overgrepsforsøk til seksuell trakassering og maktmisbruk.

I en kronikk på NRK Ytring lørdag skriver filmregissør Erik Poppe at han selv er flau over å ikke ha kjent til omfanget av trakassering og overgrep i egen bransje.

– Blir flau på egne vegne

«At produsenter, andre skuespillere eller ikke minst regikolleger av meg skal ha tillatt seg å misbruke eller rive vekk den tilliten og tryggheten en skuespiller på kostbart vis må bygge opp, er opprørende og gjør meg rasende» skriver Poppe.

Regissøren sier han fikk sjokk da han så de mange historiene i Aftenposten.

– Det er en overveldende mengde historier som gjør at man blir helt stum. Jeg blir flau på vegne av meg selv fordi jeg ikke har sett det, sier Poppe til NRK.

Han forteller at han er overrasket over omfanget, fordi problemet i liten grad snakkes om i bransjen.

– Det påfallende er at det ikke har vært snakket om. Det har i hvert fall ikke kommet meg for øre. Derfor er jeg på mange måter overrasket og tar oppropet på fullt alvor. Jeg tenker at dette må vi i bransjen gjøre noe med.

Mener menn må ta ansvar

Poppe mener det viktigste er at menn i bransjen tar ansvar for både egen og mannlige kollegers adferd.

– Vi må vise til handling når noen sier fra. Det viktigste ansvaret ligger allikevel hos de mennene som tar seg til rette.

Tidligere i år måtte Poppe selv tåle kritikk etter å ha overrumplet NRKs reporter med et kyss på direktesendt TV.

– Jeg har reflektert over reaksjonene som kom i etterkant, men jeg ser ikke det i sammenheng med det som nå blir tatt opp. Det er to ytterpunkter, og jeg føler ikke på noen måte at det berøres av den kritikken som nå fremføres. Som jeg sa den gangen: Skulle reporteren som mottok gledesytringen på direkten ha opplevd det annerledes, ville det vært avgjørende å forfølge det der og da. Men hun opplevde episoden som spontan og uttrykk for ren glede. Noe hun selv ønsket å være tydelig på når misforståelsene spredte seg i etterkant.

– Hvorfor er det viktig for deg å si fra?

– Fordi dette er en fundamental hårreisende oppførsel. De viktigste verktøyene jeg har som regissør er tillit og respekt overfor dem rundt meg. Forsvinner den tilliten, eller undergraves av noen av mine kolleger, mister jeg muligheten til å utøve mitt yrke.

Regissør Erik Poppe kysset NRK-reporter Helga Tunheim på direktesendt TV da hun spurte hvordan han kom til å reagere om Kongens nei ble nominert til Oscar.

OMSTRIDT KYSS: Erik Poppe måtte selv ta selvkritikk etter å ha overrumplet NRKs reporter Helga Tunheim med et kyss på direktesendt TV. Tunheim sa i etterkant at hun ble satt ut, men ikke opplevde det som et overgrep.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.