Engelsk «gangsterlegende» skryter av ukjent norsk skuespiller

Den ukjente skuespilleren Erik Madsen fra Ålesund fikk spille sammen med flere store stjerner i Lilyhammer. Gangsterlegenden Alan Ford gir Madsen gode skussmål etter samarbeidet.

Hardbarkede gangstere kommer til Lillehammer på jakt etter hva som skjedde med deres avdøde kompanjong.

Se gangsteren Alan Ford rundlure Lillehammer-politiet når han portretterer en engelsk politimann fra Scotland Yard.

Jan Erik Madsen

Norske Erik Madsen håper å bli kjent for sine landsmenn gjennom seersuksessen Lilyhammer.

Foto: Fox Crime

I andre episode av Lilyhammer 2 dukker britiske Alan Ford opp i det som kan kalles et stjernelag av britiske skuespillere.

Ford, som er mest kjent for sin rolle i Guy Richie-filmene Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch, spiller skurk i gjengen til Paul Kaye (Game of Thrones), Amy Beth Hayes (Mr. Selfridge, Eva) og Tony Pitts (Sherlock, War Horse).

– Hehe, vi snakker om en gjeng som er ganske mye verre enn fotballpøbler, avslører Steven Van Zandt overfor NRK.no.

Men det er et medlem av gjengen som er totalt ukjent for de fleste tv-seere. Norske Erik Madsen fra Ålesund har ifølge Internet Movie Database kun hatt mindre roller så langt i karrieren (Hotel Cæsar, Da Vinci's Deamons).

Hans mest kjente rolle er Zircher i tv-serien Da Vinci's Deamons, som aldri ble noen suksess.

– Han snakker nesten for bra engelsk

Alan Ford sier følgende om nordmannen:

– Erik?

– Ja, Erik Madsen. Nordmannen som er med i gjengen din i Lilyhammer?

– Åh, ja. Erik! Han snakker nesten litt for bra engelsk. Jeg glemte helt at han var norsk.

– Erik er en veldig fin fyr. Flink skuespiller. Han snakker helt perfekt engelsk og helt perfekt norsk, og det er jo en stor fordel i denne serien.

Ålesunderen på sin side forteller NRK.no at han fikk mye hjelp av blant annet Ford underveis. Ellers synes han rollen var overkommelig.

– Det var i grunnen ganske lett. Jeg har barbert hode, og det var bare å henge på seg en grønn hooliganjakke, sier Madsen og ler.

En legendarisk britisk gangster

Madsen jobber som skuespiller med base i London.

Han forteller at hans rolle i gangstergjengen er Cookie, som er det han omtaler som en «Guy Ritchie-aktig type».

Britiske Ritchie var gift med Madonna og har gjort karriere som manusforfatter og regissør. Han er spesielt kjent for regien i de nevnte britiske gangsterfilmene fra rundt millenniumsskiftet, Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch.

Det er disse to filmene Alan Ford er mest kjent for, og som har gjort han til det Little Steven kaller en legendarisk britisk gangster. Ford sier til NRK.no at æren er på hans side.

– Å få jobbe med Steven Van Zandt fra The Sopranos er en ære. Jeg er stor fan av serien, så det var en stor bonus.

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) i Lilyhammer 2

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) får besøk av britiske gangstere, ledet av Alan Ford, i Lilyhammer 2.

– Lilyhammer skiller seg ut

Men det var ikke bare The Sopranos som gjorde at Ford ville spille i den norske serien.

– Jeg så første sesong før jeg fikk tilbudet. Jeg likte den godt. Den begynner litt sakte, men så kommer den seg veldig.

Briten har fulgt med på serier som Broen, Wallander og Borgen, og er stor fan av skandinaviske dramaserier. Han mener Lilyhammer har et fortrinn, siden serien skiller seg ut.

– Vi er vant til de tunge dramaseriene som kommer ut av Skandinavia. Og jeg tror de fleste var forberedt på det da Lilyhammer kom. Men den skiller seg ut, fordi den er alt annet enn det. Jeg likte den godt, fordi den var gøy å se på, sier Ford.

Les også: Alt om Lilyhammer

– It was fucking cold

Men 75-åringen synes ikke Lilyhammer var like gøy å spille inn. Ford beskriver innspillingen på en måte som ikke lar seg oversette.

– It was fucking cold, I’ll tell you that, sier Brick Top.

Madsen bifaller, og utdyper en av seansene.

– Vi var to dager i Jotunheimen for å klatre opp på Besseggen. I en scene måtte jeg og britene ligge i snøen selv om det var 19 minusgrader da regissør Ole Endresen sa: «I don’t quite believe you are that cold. Could you act a bit colder, please?»

Ford sier han har lært en lekse til neste gang han skal spille i en skandinavisk produksjon.

– Vi (de britiske skuespillerne, journ.anm.) kom til Norge i våre London-klær. Piccadilly-jakker og pensko. Alle andre hadde skikkelig utstyr. Det var en tabbe.

Kulturstrøm

 • Tomt for fakler for første gang

  Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere i kveld. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive, opplyser arrangøren.

  NORWAY-NOBEL-AWARD-2018-PEACE
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Siste kveld med gjengen

  I kveld har Tore Halvorsen sin siste opptreden med Ole Ivars. Konserten foregår i Råholt kirke, og markerer slutten på en 30 år lang sangkarriere med det populære dansebandet.

  Ole Ivars i Råholt kirke
  Foto: Stein Schinstad / NRK