Hopp til innhold

Engelsk «gangsterlegende» skryter av ukjent norsk skuespiller

Den ukjente skuespilleren Erik Madsen fra Ålesund fikk spille sammen med flere store stjerner i Lilyhammer. Gangsterlegenden Alan Ford gir Madsen gode skussmål etter samarbeidet.

Hardbarkede gangstere kommer til Lillehammer på jakt etter hva som skjedde med deres avdøde kompanjong.

Se gangsteren Alan Ford rundlure Lillehammer-politiet når han portretterer en engelsk politimann fra Scotland Yard.

Jan Erik Madsen

Norske Erik Madsen håper å bli kjent for sine landsmenn gjennom seersuksessen Lilyhammer.

Foto: Fox Crime

I andre episode av Lilyhammer 2 dukker britiske Alan Ford opp i det som kan kalles et stjernelag av britiske skuespillere.

Ford, som er mest kjent for sin rolle i Guy Richie-filmene Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch, spiller skurk i gjengen til Paul Kaye (Game of Thrones), Amy Beth Hayes (Mr. Selfridge, Eva) og Tony Pitts (Sherlock, War Horse).

– Hehe, vi snakker om en gjeng som er ganske mye verre enn fotballpøbler, avslører Steven Van Zandt overfor NRK.no.

Men det er et medlem av gjengen som er totalt ukjent for de fleste tv-seere. Norske Erik Madsen fra Ålesund har ifølge Internet Movie Database kun hatt mindre roller så langt i karrieren (Hotel Cæsar, Da Vinci's Deamons).

Hans mest kjente rolle er Zircher i tv-serien Da Vinci's Deamons, som aldri ble noen suksess.

– Han snakker nesten for bra engelsk

Alan Ford sier følgende om nordmannen:

– Erik?

– Ja, Erik Madsen. Nordmannen som er med i gjengen din i Lilyhammer?

– Åh, ja. Erik! Han snakker nesten litt for bra engelsk. Jeg glemte helt at han var norsk.

– Erik er en veldig fin fyr. Flink skuespiller. Han snakker helt perfekt engelsk og helt perfekt norsk, og det er jo en stor fordel i denne serien.

Ålesunderen på sin side forteller NRK.no at han fikk mye hjelp av blant annet Ford underveis. Ellers synes han rollen var overkommelig.

– Det var i grunnen ganske lett. Jeg har barbert hode, og det var bare å henge på seg en grønn hooliganjakke, sier Madsen og ler.

En legendarisk britisk gangster

Madsen jobber som skuespiller med base i London.

Han forteller at hans rolle i gangstergjengen er Cookie, som er det han omtaler som en «Guy Ritchie-aktig type».

Britiske Ritchie var gift med Madonna og har gjort karriere som manusforfatter og regissør. Han er spesielt kjent for regien i de nevnte britiske gangsterfilmene fra rundt millenniumsskiftet, Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch.

Det er disse to filmene Alan Ford er mest kjent for, og som har gjort han til det Little Steven kaller en legendarisk britisk gangster. Ford sier til NRK.no at æren er på hans side.

– Å få jobbe med Steven Van Zandt fra The Sopranos er en ære. Jeg er stor fan av serien, så det var en stor bonus.

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) i Lilyhammer 2

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) får besøk av britiske gangstere, ledet av Alan Ford, i Lilyhammer 2.

– Lilyhammer skiller seg ut

Men det var ikke bare The Sopranos som gjorde at Ford ville spille i den norske serien.

– Jeg så første sesong før jeg fikk tilbudet. Jeg likte den godt. Den begynner litt sakte, men så kommer den seg veldig.

Briten har fulgt med på serier som Broen, Wallander og Borgen, og er stor fan av skandinaviske dramaserier. Han mener Lilyhammer har et fortrinn, siden serien skiller seg ut.

– Vi er vant til de tunge dramaseriene som kommer ut av Skandinavia. Og jeg tror de fleste var forberedt på det da Lilyhammer kom. Men den skiller seg ut, fordi den er alt annet enn det. Jeg likte den godt, fordi den var gøy å se på, sier Ford.

Les også: Alt om Lilyhammer

– It was fucking cold

Men 75-åringen synes ikke Lilyhammer var like gøy å spille inn. Ford beskriver innspillingen på en måte som ikke lar seg oversette.

– It was fucking cold, I’ll tell you that, sier Brick Top.

Madsen bifaller, og utdyper en av seansene.

– Vi var to dager i Jotunheimen for å klatre opp på Besseggen. I en scene måtte jeg og britene ligge i snøen selv om det var 19 minusgrader da regissør Ole Endresen sa: «I don’t quite believe you are that cold. Could you act a bit colder, please?»

Ford sier han har lært en lekse til neste gang han skal spille i en skandinavisk produksjon.

– Vi (de britiske skuespillerne, journ.anm.) kom til Norge i våre London-klær. Piccadilly-jakker og pensko. Alle andre hadde skikkelig utstyr. Det var en tabbe.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober