NRK Meny
Normal

Eric Clapton hater sin egen stemme

Eric Clapton misliker sin egen stemme og har Ray Charles som sitt store forbilde.

Eric Clapton

Eric Clapton misliker lyden av sin egen stemme.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

Ray Charles

Ray Charles er Eric Claptons store forbilde.

Foto: KATHY WILLENS / AP
Eric Clapton: «Clapton»

Mandag 27. september kommer albumet «Clapton».

Foto: Albumomslag
J.J. Cale

Eric Claptons har lært mye om sangteknikk av J.J. Cale som er med på nye albumet «Clapton».

Foto: Jane Richey

Eric Clapton er artisten som regnes som en av verdens beste gitarister, og som har solgt millioner av plater over hele verden. Fansen synes antagelig ikke hans evner som sanger er spesielt dårlige.

Men det synes han sjøl.

Ray Charles er forbilde

Før hans 19. studialbum - det første på fem år, forteller han at stemmen ikke er hans favorittinstrument.

- Jeg hater min egen sang. Jeg liker ikke måten jeg synger, sier Clapton i et intervju med musikkmagasinet Mojo.

- Det høres ut som jeg er 16 år gammel og kommer fra Surbiton. Jeg prøver så hardt jeg kan å kjenne på det. Du vet, når jeg ser Ray Charles synge så tenker jeg «sånn er det, det er sånn det skal gjøres». Han kan tusenvis av sanger og synger dem som om de er de viktigste sangene han kan, sier Clapton.

- Min inspirasjon

- Han gjør det fra bunnen av sitt hjerte – hver gang, med hver eneste sang. Og det er der jeg får min inspirasjon og påvirkning. Men jeg gjennomsyres av dårlig selvtillit, så det er vanskelig for meg å få den samme friheten sangere som han har, sier Clapton videre.

På sitt første studioalbum på fem år har han med seg sangere og musikere som J.J. Cale, Wynton Marsalis, Allen Toussaint, Sheryl Crow og har blant annet gjort en versjon av Irving Berlins standardlåt «How Deep Is the Ocean?»

Har lært om sangteknikk

Gjennom samarbeidet har han lært seg mer om sangteknikk.

- Ja, det er akkurat som om jeg nesten ikke trenger å synge. Jeg kan synge skikkelig lavt, og likevel blir det ok. Dette lærte jeg fra J. J. Cale, forteller Clapton.

-På den ene siden av skalaen har du Ray Charles, som kan gjøre alle mulig rare ting med stemmen – gå opp og ned flere oktaver og gjennom hele registeret. På den andre siden har du J.J. og de andre, som skaper akkurat den samme typen emmosojonelle kraften, men på en mer minimal måte – men han er fortsatt like fascinerende å lytte til. Så det finnes flere måter å gjøre det på, mener Eric Clapton.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix