Hopp til innhold

Facebook er snart Norges største mediekanal

Facebook er i ferd med å bli landet mest brukte mediekanal. En ny undersøkelse viser at bruken av nettstedet bare vil fortsette å øke.

Facebook og Facebook på iPhone

Mobilbruk er trukket frem som mye av grunnen til Facebooks store vekst.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Kun tre fattige prosentpoeng skiller Facebook og NRK1 når TNS Gallup skal gjøre opp status over landets mest brukte mediekanaler.

61 prosent av befolkningen bruker NRK1 daglig, mens 58 prosent er innom Facebook. Tjenesten spiser seg stadig innpå NRK1 og det er ikke noe som tyder på at veksten vil flate ut.

- Vi så spesielt stor vekst fra 2007 til 2010 og man forventer at en slik utvikling på et eller annet tidspunkt når et tak. Men Facebook har vært utrolig flinke til å gjenskape seg selv med nye tjenester, samtidig som de har beholdt sine kjernefunksjoner, sier Salve Jortveit i TNS Gallup til bransjebladet Kampanje.

Ungdom bruker det oftest

Analysebyrået har gjennom undersøkelsen Interbuss, avdekket mye om nordmenns Facebook-vaner. Gjennomsnittsnordmannen bruker Facebook i tre kvarter per dag, og dette er snakk om aktiv bruk og ikke bare tiden man er pålogget.

Ikke uventet er unge mennesker de mest aktive brukerne. Nordmenn mellom 15 og 29 år er på nettstedet en time daglig, mens seniorene på over 60 år ikke bruker mer enn et kvarter.

TNS Gallup har også undersøkt brukermønsteret og forklarer til Kamanje at Facebook kanskje ikke er en like stor tidstyv på jobben som mange har fryktet.

- Selv om mange har innarbeidede rutiner for å sjekke Facebook i samme slengen som man sjekker nettaviser, for eksempel i forbindelse med lunsjen, foregår den klart høyeste andelen av Facebook-bruk på kveldstid, spesielt mellom klokken 19 og 23 – ofte i selskap med TV-en. En av Facebooks styrker er i så måte at bruken ikke krever høy konsentrasjon, forklarer Jortveit til Kampanje.

Innom mange ganger om dagen

Men Facebook øker ikke bare i antall brukere, de opplever også en markant fremgang på brukermønsteret.

- Gruppen som svarer at de bruker Facebook flere ganger om dagen er sterkt økende, noe vi tror i stor grad kan tilskrives den enorme utbredelsen av smarttelefoner. Facebooks kjerneegenskap, der de lar brukerne kommunisere raskt og effektivt med hele sitt sosiale nettverk, kommer mer til sin rett gjennom smarttelefonen. Dette gjør Facebook enda mer betydningsfull og uunnværlig for mange, sier Jortveit.

Hyppigheten på bruk har i år økt fra 34 prosent i første kvartal til 43 prosent i årets tredje kvartal.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.