Hopp til innhold

Er PC'n død?

Hva gjør du når uhellet er ute, og kaffen plutselig befinner seg i tastaturet isteden for i koppen der den bør være? Er det over og ut for dataen, eller kan den reddes?

Kaffe i PC'n
Foto: Hege B. Riise / NRK

Jeg er blant dem som ikke er flink nok til å holde på kaffekoppen, og fikk en mandagsmorgen laptopen full av kaffe. Det jeg lærte var følgende: om du reagerer raskt, og vesken ikke er sukkerholdig, er sjansen stor for at du kan redde PC’n.

Vann i tastaturet
Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Slik gjør du

Dataekspert Tom Alfred Øimo kommer med følgende råd:

1. Kutt strømmen
Dette må skje så fort som mulig, ellers kan du kortslutte komponentene i maskinen.

2. Snu maskinen
Det er tastaturet du søler over, og her gjelder det å unngå at vesken kommer inn i selve maskinen.

3. La maskinen tørke
La maskinen stå i et par dager før du prøver å starte den igjen! (Her prøvde jeg og Nitimekollega Ida Kjøstelsen med hårføner, noe vi kan anbefale på det sterkeste! - Med noe nølende samtykke fra ekspert Øimo. Han anbefalte likevel å la maskinen stå i et døgn etterpå før man prøver å starte den igjen.)

Cola er ut!

Noen drikker er verre enn andre. Så lenge det bare er vann, er sjansen for at maskinen overlever stor. Jo mer usunn drikke, desto verre.

Altså: brus og juice er ikke bra. Sukker er maskinens verste fiende, og juice inneholder syre som tærer på komponentene. Moralen bør dermed være å holde seg sunn, også på denne fronten.

AirTouch Keyboard
Foto: AirTouch Keyboard

Velg kvalitet

Noen maskiner har innebygde sikkerhetselementer for å begrense skadeomfanget av denne typen ulykker. De har rett og slett lagt inn drenering i tastaturet, altså små kanaler som leder vann og kaffe ut av maskinen.

Spesielt maskiner beregnet på bedriftsmiljøet har ofte dette som standardløsning.

En telefon til datasupportgruppen på Marienlyst avslørte at av de rundt 3000 PC-ene her på huset leveres tre-fire stykker inn hver måned med kaffe eller liknende i tastaturet.

Og mørketallene er store. Vedkommende jeg snakket med, mente at rundt halvparten av alle som er utstyrt med laptop har sølt i den, men ordnet opp på egenhånd.

Jeg er med andre ord i godt selskap!

Hør innslaget her: Nettpraten: Hvordan redde PC'n fra søl

Kulturstrøm