Hopp til innhold

Er nordmenn for godtroende?

– 90% av det man finner i en helsekostbutikk virker ikke på noen ting hos de fleste av oss, sier Norges mest populære fastlege, Jørgen Skavlan.

Jørgen Skavlan

Allmennpraktiker Jørgen Skavlan.

Foto: NRK

Nesten halvparten av Norges befolkning har benyttet seg av alternativ medisinsk behandling, viser en MMI-undersøkelse fra 2007, i følge Aftenposten.

Men hva virker og hva er kvakksalveri? Og hvorfor er alternativ behandling så populært i Norge? Det blant problemstillingene panelet i kveldens episode av NRK3-programmet «Trygdekontoret» diskuterer.

Nett-tv: Se sendingen i reprise her!

Snakkesalig panel

Det er nemlig duket for skikkelig debatt når allmennpraktiker Jørgen Skavlan, healer Marianne Behn Solberg, høyesterettsadvokat og steinerskoleentusiast Cato Schiøtz og mannen best kjent som Charter-Svein, men som også har levd et helt liv innen alternativ behandling, Svein Østvik, besøker studio.

«Trygdekontorets» reporter Leo Ajkic har i tillegg tatt turen til Brumunddal, og avlagt den magiske mannen «Healer-Hugo» et besøk.

Les også: «Trygdekontoret» kåret Norges pinligste medieøyeblikk

For mange terapeuter

– I Norge har vi 150 alternative retninger. Vi har nordlysmassasje, vi har unanibehandling og uroterapi. Vi har kolon hydroterapi som het klystér i gamledager. Men nå skjer det i lekre, hvite lokaler med musikk i bakgrunnen, sier Jørgen Skavlan i sendingen.

Han er selverklært skeptiker, og forteller han er særlig kritisk til mennesker som forfekter helbredende eller kurative egenskaper. Behn og Østvik ser på sin side mange positive sider ved alternative behandlingsmåter.

– Mange behøver en pause i hverdagen. Terapautisk healing virker avslappende på folk, forklarer Behn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Cato Schiøtz, Gry Jannicke Jarlum, Thomas Seltzer, Svein Østvik, Jørgen Skavlan og Marianne Behn

Kveldens panel samlet i studio.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Henger etter

Cato Schiøtz mener legeindustrien ikke følger med i timen, og at dette er en av grunnene til at alternativ medisin er så utbredt.

– Det tar urimelig lang tid før skolemedisinen tilpasser seg, sier Schiøtz, og peker på hvor mange år det tok før kiropraktikk ble akseptert som behandlingsform i Norge.

– Dette sier noe om konservatismen i legemiljøet som er altfor hardnakket når noen kommer med noe som er alternativt. Og det er også antakelig en profesjonskamp. Man føler seg truet. Og i dag så vet vi at kiropraktorer kan sykemelde, de har rett og slett spist seg litt inn på legeprofesjonen, forklarer han.

Les også: Seltzer tar trygde-pause

«Sunn skepsis»

I sendingen møter vi også popartist og forfatter Gry Jannicke Jarlum til «Trygdekontoret». Hun hevder å ha møtt en UFO i 1992, og ga senere ut boken «Du og jeg» som skal være skrevet med såkalt automatskrift, der de utenomjordiske kanaliserte teksten gjennom henne og ut på papiret.

Med seg har hun skeptikerbandet «Sunn skepsis».

Det består av darwinist og mannen bak «Hjernevask», Ole Martin Ihle, healerhater og høyremann Erik Lundesgaard, ateistprofessor Thomas Hyllad Eriksen, og i følge programleder Thomas Seltzer en av landets desidert største forbrukere av skolemedisin, nemlig radioresepsjonens egen Bjarte Tjøstheim.

«Trygdekontoret» ser du på NRK3 i kveld klokken 21:40.

Er du for eller mot alternativ behandling? Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)