For å starte med det viktigste først:
Ja. Du begår en
ved å bruke andres nettverk. I Singapore sto nylig en ung gutt i fare for å få etter å ha surfet på naboens nett. Noe liknende ville heldigvis neppe skjedd i Norge. Likevel, i følge Nye Kripos risikerer du bøter og opptil seks måneders fengsel om du blir tatt.Du kan få skylden
Sjansen for at politiet plutselig tropper opp på døren for å arrestere deg etter at du har lest nyheter via naboens nett er nok relativt liten. Men om du derimot lar ditt eget nett stå åpent for andre, kan disse bruke nettverket ditt til å begå ulovlige handlinger som registreres på din IP-adresse. Da er ting straks litt verre.
I abonnementsreglene til Telenor, Nextgentel og andre norske operatører står det at man ikke skal dele bredbåndet med andre. Når du skriver under kontrakten med nettoperatøren din forplikter du deg dermed til å sørge for at uvedkommende ikke bruker ditt nettverk.
For mange ligger hovedproblemet i at man ikke vet hvordan man skal sikre seg mot at uvedkommende bruker sitt nettverk, og dessuten, hvordan vet du egentlig at du er logget på ditt eget nettverk og ikke naboens?
Hvordan sikre nettverket ditt?
En rekke forhåndsregler kan tas i bruk for å hindre at uvedkommende surfer på nettet ditt. De vanligste er:
- WEP-kryptering og tilgangskontroll
- Endre nettverksnavnet (SSID) og skjule nettverket.
- Slå på MAC-filtrering, det vil si hvilke maskiner som har tilgang til nettverket.
- Bruk av statiske IP-adresser
- Skift passord til ruter
Vi har her samlet noen nettsider som forteller mer om hvordan du kan sikre nettverket ditt:
Moralsk dilemma
De fleste av oss syns nok ikke det å tyvlåne naboens nett av og til er den helt store forbrytelsen. Men laster du ned store filer eller ser på nett-TV, gjør dette at du senker hans netthastighet betraktelig.
Og som en kollega så pent sa det: selv om du går forbi en bil der døren er åpen og nøkkelen står i tenningen, så betyr ikke dette at du setter deg inn og kjører deg en tur med den for det…
Og gutten fra Singapore? Jo, han
.