NRK Meny
Normal

Er Don Juan lykkelig?

Albert Camus, (1913-60), bruker Don Juan som et eksempel på hva det betyr å være et absurd menneske

Det er ikke tilfeldig at Camus velger seg nettopp Don Juan som eksempel. I Don Juan finner han et eksempel på hva det vil si å ha forstått at tilværelsen er absurd. Enkeltindividet kastes inn i Verden – og Verden ligger der tilgjengelig for individet, som et digert kjøleskap man kan forsyne seg av i hele den tiden man tilbringer på jordskorpen. Kvinner blir for Don Juan omtrent som tomater. Man blir vel ikke tilfreds av å spise en tomat? Hva da om man får lyst på en tomat til? Eller to? – Om man på fredag får lyst på tomater? For Don er det absurd å skulle holde seg til bare en tomat, livet i gjennom. Don Juan er meget vel klar over at livet tar slutt en dag – og at den og den piken, denne vakre kvinnekroppen – eller denne ikke så vakre piken – ingen mening har ut over det at de kan nytes i et flammende øyeblikk. Kvinnene er et slags måltid for Don – og selve er han en gourmet, som selvfølgelig ikke kan spise seg mett en gang for alle….

Hør: Studio Sokrates om Albert Camus og Mildred Bailey, del 1

Absurditet og geitrams

Hadseløya i Vesterålen viste seg fra en strålende side da Knut

To tredjedeler av Studio Sokrates: Vigdis Songe-Møller og Knut Borge fordyper seg før opptak

Borge, Vigdis Songe-Møller og undertegnede gjorde opptak til denne utgaven av Studio Sokrates. Fjellene ropte til oss, fjorden hvilte blank og speilet himlen, og de slake jordene, bøene og strendene duftet fulle av geitrams og alle sommerens blomster – nesten som for å understreke budskapet i denne utgaven av Studio Sokrates:

- Husk å leve mens du gjør det, husk å elske mens du tør det. Nettopp dette er Albert Camus sitt budskap til oss: - Den dumme kvinnen som trodde hun hadde skjenket Don Juan kjærligheten en gang for alle har naturligvis ikke skjønt noenting – og Don Juan ler foraktelig av henne.

Mildred Bailey, (1907-51)

ble aldri noen stor stjerne, hun var snarere musikernes musiker, det vil si: Hennes medmusikanter anerkjente henne, men hun nådde aldri toppen av hitlistene. Underlig nok kommer Mildreds musikk til å illustrere Camus filosofiske hovedanliggende:

Det er en alvorlig misforståelse å tro at man kan finne den ene, endelige og fullstendig fyldestgjørende livsledsager. I Downhearted Blues synger Mildred: - Jeg har elsket bare tre menn i mitt liv, det er min far, min bror – og så han sleske typen som forlot meg da jeg hadde forelsket meg i ham.

En bitteliten, rund dame…

Mildred Bailey, født Riley, var en bitteliten, rund dame, - hun sang fra hun var en neve stor, men kom inn i bransjen for fullt på slutten av nittentjuetallet da hun begynte å synge med Paul Whitemans orkester. Utover på trettittallet ble Mildred mer profilert, blant annet fordi Billei Holidays produsent, John Hammond ga henne noe av det flotte musikerakkompagnementet som Billie fikk – og som gjorde henne udødelig. Men av en eller annen grunn har ikke den sangskatten Mildred ga oss blitt like populær.

Temperament

-Mildred hadde et kollosalt temperament, forteller Knut Borge. –Hun var i en årrekke gift med xylofonisten Red Norvo og sang med hans orkester, og det er enighet blant de som kjente henne at hun ikke var noe lykkelig menneske. Kanskje var hun for jazzorientert for det brede publikum – og for populær for jazzmusikerne slik at hun falt mellom to stoler.

Mildred klarte å tilføre musikken en melankolsk klang. Kjærlighetslivet hennes var begredent, hun var svært opptatt av sitt utseende, hun ble syk og levde neppe noe godt liv. Men hun var stolt av det svarte flommende håret sitt, av de små, elegante leggene sine – og av sine mange dachshunder. Slik sett er showbiz-bransjen nådeløs, stakkars lille Mildred falt i gjennom i en bransje som er så fokusert på utseende.

Var Don Juan lykkelig?

-Dette påstår Camus, forteller Vigdis Songe-Møller. Du er trist hvis du håper på noe du ikke får. Men da har du ikke forstått hva det betyr å leve. Å håpe er en av de mest alvorlige misforståelser mennesket er i stand til å gjøre. Du må leve uten å håpe – for hvis du får det du håper og ønsker deg: - Straks våkner et nytt håp og ønske i ditt hjerte. Camus sier: Det gjelder å utholde håpløsheten – det er hele hemmeligheten.

Hva tror du? Kontakt gjerne Studio Sokrates

Musikken

1:

Downhearted Blues (Hunter-Austin) 3'25

Mildred Bailey and her Alley Cats

Affinity

2:

Rockin' Chair (Carmichael) 3'10

Mildred Bailey and her orch.

Columbia

Studio Sokrates. Albert Camus og Mildred Bailey, del 1 24. august, 2002

Flere kulturnyheter