Hopp til innhold

Er dette virkelig årets bilde 2009?

Kåringen av dette bildet «Årets bilde 2009» høster kraftig kritikk. — Billedmessig hjerneblødning, mener VG-sjef.

Årets bilde 2009 er tatt av Hans Arne Vedlog fra Dagbladet, og viser USAs president som titter ut av bilvinduet mens han er i Norge for å motta Nobels fredspris.

Les også: Dette er årets bilde 2009

Prisen deles ut av Pressefotografenes klubb. De premierer pressebilder i mange ulike klasser, og ett av dem blir utpekt som Årets bilde.

Torry Pedersen

Administrerende direktør i VG, Torry Pedersen er ikke begeirstret over årets bilde.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Dette skal være det beste bildet tatt i 2009, er den man ideelt sett skal finne. Det er et bra og artig bilde, men jeg kan ikke forstå at det i fotojournalistisk sammenheng er det beste bildet som ble tatt i Norge i 2009, sier administrerende direktør i VG, Torry Pedersen.

Får kritikk

Etter kåringen onsdag ettermiddag har det kommet sterk kritikk blant annet på Fotojournalisten.no og på sidene til bladet Fotografi på Facebook :

Det er ingen kritikk mot hans bildet, men at juryen kårer dette til årets beste pressebilde, er bare tull, enkelt og greit.

kommentar på Facebook

Hadde det ikke vært Obama som kom kjørende, ville det ikke ha fått en premie i det hele tatt.

Kommentar på fotojournalisten.no

Administrerende direktør i VG, Torry Pedersen, er altså blant dem som ikke er begeistret over vinnerbildet.

— Det er et kult bilde, men det forsvarer ikke tittelen årets bilde, sier Torry Pedersen til Kulturnytt.

Lars Helle

Lars Helle, konstituert redaktør i Dagbladet mener bildet forteller en viktig historie.

Foto: Berit Roald / Scanpix

I Dagbladet, hvor fotografen bak bildet jobber, forsvarer man vinnerbildet.

— Dette er en pressefotokonkurranse, og ikke en vanlig fotokonkurranse. Den skal gjenspeile de store begivenhetene. Vi har fått øyekontakt med Obama på dette bildet, som jeg mener forteller en veldig stor nyhetshendelse og en stor historie på en god måte. Dette er en av de aller største begivenhetene i Norge i fjor, sier konstituert redaktør i Dagbladet, Lars Helle.

— Mangler ikonisk kraft

Pedersen mener at bildet mangler journalistisk egentyngde, og at det i liten grad forteller en selvstendig historie.

— Det har ikke noe ikonisk over seg, det fanger ikke et unikt øyeblikk, og det har ikke noe emosjonelt ved seg. Det er et artig, fint, godt bilde av Barck Obama i en bil, sier Torry Pedersen.

Kong Olav på trikken under oljekrisa i 1973.

Torry Pedersen trekker fram bildet av Kong Olav på trikken under oljekrisa i 1973 som et ikonisk bilde.

Foto: Greve, Jan / SCANPIX

På Twitter har Pedersen i dag skrevet at valget av dette bildet til årets bilde vitner om en billedmessig hjerneblødning. Han peker på Aleksander Nordahl sitt bilde fra Mexico, som vant 2. premie for nyhetsbilde, på et bilde som har gjort større inntrykk på ham i 2009.

2. premie, nyheter enkeltbilde

Dette bildet, tatt av Aleksander Nordahl i Dagens Næringsliv, gjorde større inntrykk på Torry Pedersen enn vinnerbildet.

Foto: Aleksander Nordahl, Dagens Næringsliv

Lars Helle vedgår at årets bilde av Hans Arne Vedlog kanskje mangler noe ikonisk ved seg. Samtidig peker han på at Torry Pedersen går helt tilbake til Jan Greves bilde av Kong Olav 5 på trikken under oljekrisa i 1973, når han skal gi eksempel på et bilde med ikonisk kraft.

— Utdelingen er alltid kontroversiell, det blir alltid diskusjon, for dette har med smak og behag å gjøre, sier Helle.

Er dette virkelig fjorårets viktigste norske pressebilde?

Si din mening i kommentarfeltet under.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)