Da boken ble utgitt, følte forfatteren seg ganske flau fordi han syntes det står så mye pinlig i den. Det handler om å bli en desillusjonert gammel homse i boken til Knutsen.
- Min første impuls da jeg fikk denne boken i hånden var at jeg håpte ingen kom til å lese den, fordi det står så mye rart i den. Jeg blir flau når jeg leser den, og likevel gir jeg den ut, sier Per Knutsen til Bokprogrammet.
- Tror du folk vil syns det er ekkelt?
- Ja, det tror jeg, sier Knutsen.
Første homseroman
Det er 30 år siden den første norske homseromanen «Villskudd» kom ut.
Boken beskriver homsemiljøet på 70-tallet, og vakte oppsikt da den ble gitt ut. Boken har forstsatt status som «Den store homseromanen». Boken fikk mange ut av skapet.
- Den betydde veldig mye for meg. Det var den første homseromanen som handlet om homofile menn, og som beskrev det å være homofil som noe annet enn tragisk, sier Knutsen.
Problematisk alderdom
Boken handler om det problematiske ved å eldes som ensom, homoseksuell mann.
Hovedpersonen er 68 år gammel og førtidspensjonert litteraturviter. Han er singel og bor i Bergen som homofil. I boken sitter han i en part og ser på menn. En dag går en fremme mann med en flott bakende forbi ham.
Det er et glødende begjær, desperasjon og ensomhet som driver hovedpersonen.
Det er bedre å skrive om noen som er litt på skrå, enn noen som er helt gjennomsnittlige, mener Knutsen.
- Det må jo være en himmel over det hele, en lengsel. Det er et fint trekk å ha i en roman. Det er de fæle tingene som er best å skrive om, sier han.