NRK Meny
Normal

Er arveavgiften rettferdig?

Er arveavgift en viktig del av utjevningen mellom fattig og rik eller er den et statlig tyveri? Ring Rett på fredag på telefon 815 21 031 og si din mening!

Ole Robert og Kjell Magnus Reitan
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Reitan familien går til rettssak mot staten fordi de er uenige i at de må betale arveavgift på 250 millioner kroner. Bør de rike betale arveavgift på lik linje med vanlige folk? Og hva med alle oss andre? Er det i orden at vi må betale avgift til staten når vi arver det våre foreldre har spinket og spart?  

Er arveavgift nødvendig for å utjevne forskjellene mellom fattig og rik? Eller bør arveavgiften avskaffes? Er det sånn at de rike slipper unna og at det er oss vanlige folk som må betale?

Er det rettferdig at staten tar en bit av kaka når arven føres videre? Eller bør man kunne arve sine foreldre skattefritt?

Hva mener du?

Ring Rett på med Tron Soot-Ryen, fredag fra kl 12:30 på telefon

815 21 031

Med oss i debatten for å diskutere med lytterne møter vi professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad og siviløkonom Torstein Dahle fra Rød Valgallianse.

Hør Rett på i NRK P1 hver fredag kl 13:05-14:00!

 

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP