Du trenger:
800 g syrlige epler
100 g lysebrunt sukker eller
50 g hvitt sukker og 50 g brunt sukker
1 ts kanel
revet skall og saften av 1 appelsin
50 g rosiner
1 ss hvetemel
25 g smør, i små terninger
Crumble:
100 g hasselnøtter, gjerne ristede
100 g hvetemel
100 g sukker eller demerarasukker
80 g smør, romtemperert
Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i båter. Bland sammen eplebåter, rosiner, sukker, kanel, appelsinskall og mel. Ha det over i en paiform eller ildfast form som rommer 1,2 - 1,5 liter. Hell over appelsinsaften og fordel smørterningene. Hakk nøttene til crumblen og bland sammen resten av ingrediensene til en smuldrete deig. Fordel deigen jevnt over eplene og stek det hele ved 180 grader i 45-50 minutter. Smuldrelokket skal være gyllent og sprøtt, og eplene møre. Server med pisket krem, vaniljsaus eller is.
Tips:
Kanel kan erstattes med en blanding av malt nellik, malt ingefær og kanel.
Mandler kan brukes istedenfor hasselnøtter.