Påskekrim og dokumentar - rett i ørene

– Hvis jeg gjør noe som er så kjedelig at jeg prøver å unngå virkeligheten, da leter jeg frem en podkast og får spennende historier, mener entusiastene. Her er deres podkast-tips for påsken.

Musikk

Når fridagene kommer som perler på en snor, er det mange som griper til høretelefonene. Men da bør du ha noen gode podkast-tips for hånden.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Peter Daatland

Peter Daatland er frilansjournalist og dokumentarist.

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

– Siden det er påske, velger jeg meg en dansk spenningsfortelling uten mord.

«Kvinden med den tunge koffert» er likevel veldig spennende, selv om den begynner pent. Men jeg vil ikke røpe for mye, slik at jeg ødelegger spenningen, sier Peter Daatland, redaktør i det uavhengige podkastkollektivet Frekvens.

Han lander også på to NRK-podkaster som han vil anbefale til påskelytting: «Hele historien. Drapet på Benjamin Hermansen» og «To hvite menn».

– Begge er aktuell historiefortelling fra virkeligheten, sier Daatland.

ILLUSTRASJON AV MARCO VAGLIERI

Tegning av Tjostolv Moland og Joshua French fra podkasten «To hvite menn»

Foto: ILLUSTRASJON AV MARCO VAGLIERI / NRK

– Ekstremt engasjerende

Aller øverst på listen til Daatland troner den amerikanske psykologi- podkasten «Invisibilia». – Den er ekstremt engasjerende, og det går lang tid mellom hver nye episode. Det er nok fordi den er så gjennomarbeidet. Journalistikk møter historiefortelling og fag, sier Daatland.

Han får støtte av en annen podkast-entusiast, Ingeborg Kjærstad.

– En ordentlig lydfortelling, godt klippet og mikset. Det er lettfattelig psykologi og menneskelige tankemønstre fortalt på en enkel måte, sier hun.

Ingeborg Kjærstad

Ingeborg Kjærstad er en ivrig lytter av podkaster.

– Behøver ikke være guru

Hun synes også at podkasten «Reply all» er verdt å høre på.

– Den gir deg artige anekdoter om alt som har med internett å gjøre, uten at du behøver å være tekno-guru, sier hun.

«Alt du sier er feil, Espen» er en Dagbladet-podkast med Kristopher Schau og Espen Thoresen som Kjærstad gjerne anbefaler sammen med NRK-podkasten «Sånn er du», der Harald Eia og Nils Brenna analyserer kjente personer med personlighetstesten «Big 5».

Om kjærlighet

«Kjærlighetspodden», med Catrin Sagen og Sissel Gran, er en podkast om kjærlighet, relasjoner, mennesker og hjernen.

– Den passer alle fra single til godt gifte. De forklarer veldig godt hvordan vi er satt sammen, hvordan hjernen fungerer og hvorfor vi av og til handler irrasjonelt i samhandling med andre, sier Kjærstad.

Hun trekker også frem miniserien «Å passe en hund» fra NRK-programmet Salongen. Den er laget av Grete Strøm, og Kjærstad mener hun er en mester innen fortellerkunst og lyd.

Å trenge samtaleemner

«Krig og fred» fra NRK, er en podkast for den som vil lære noe eller trenger påfyll til samtaleemner rundt middagsbordet, mener Kjærstad.

– Den gir deg innblikk i utenrikssaker som vannkrisen i Cape Town, Brexit eller Afrikas presidenter.

Sindre Leganger, frilansjournalist

Sindre Leganger er frilansjournalist og radiodokumentarskaper

Foto: Privat

Sindre Leganger benytter anledningen til å anbefale sin egen podkast i Aftenposten, «Skuddet på Toftøy». Den handler om den gamle lastebåten Toftøy, som blir solgt til en gjeng som har narkotika, dynamitt og en avsagd hagle i bagasjen. Turen oppover Oslofjorden skal bli Toftøys siste.

– Dette er påskekrim fra virkeligheten, sier han.

«Den fastspenda flickan» er en svensk dokumentar i to deler, som har alt, mener Leganger. Han slenger på et par klassikere fra NRKs Radiodok. «Den brune pakken» og «Mysteriet om morderen uten ansikt». Den siste handler om Norges aller første kriminalfilm, og hvorfor den ble en fiasko.

Ut av studio

Sindre Leganger trekker frem podkastene som tar oss ut av studio og inn i virkeligheten. Det er kjempeviktig, og gjør stor forskjell, at de ikke bare blir laget i et studio.

– Det er selvfølgelig mye mer arbeid, men virkelig verdt det, sier han.

Ingeborg Kjærstad er enig, og minner om klassikeren «Serial», sesong 1.

Effekter tilhørende Hae Min Lee

Effekter vi fikk et nært kjennskap til da podkasten «Serial» tok oss med inn i etterforskningen av mordet på Hae Min Lee.

Foto: TNS / Sipa USA

– Dette var podkasten som fikk verden til å elske podkast, cold cases og true crime, sier hun.

Kulturstrøm

 • «Verdens verste menneske» nominert

  Filmen «Verdens verste menneske», regissert av Joachim Trier, er nominert som Norges Oscar-kandidat.

  Det kunngjorde direktør for Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, på en pressekonferanse mandag.

  19 norske langfilmer ble vurdert til nominasjonen. Deretter ble tre filmer valgt videre. Filmen konkurrerte mot «Ninjababy» og «Den største forbrytelsen».

 • Filmspenning om plattformkollaps

  Filmen «Nordsjøen» pirker i selve grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, nemlig oljen. En god spenningsfilm som trolig ville vært enda bedre om historiens miljøproblematikk hadde tatt større plass, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "Nordsjøen".
  Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon
 • Lettbeint animasjonsfilm

  I den nye animerte familiekomedien «Ron i ustand» er smarttelefonenes forbrukervennlige algoritmer utviklet til en megapopulær lekerobot. Hyggelig og lettbent, men ligner på mye vi har sett vært gjort bedre før, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Fra filmen "Ron i ustand"
  Foto: ©2020 20th Century Studios. All Rights Reserved.