Hopp til innhold

Enslaved hylles i USA

- Du trenger ikke være en metalfan for å sette pris på bandets episke og elegante musikk, mener New York Times.

Norwegian Wood / Enslaved VI

Enslaved spilte også på årets Norwegian Wood-festival.

Foto: unknown

Les også: Norske satanrockere topper New York Times

Les flere metal-nyheter!

«På veien for å spre budskapet om litt god, gammeldags ondskap». Slik presenterer New York Times det norske metalbandet Enslaved i et stort oppslag.

Møte i turnébussen

Grutle Kjellson og Ivar Bjørnson møtte journalisten i en turnébuss i Allentown i Pennsylvania, og snakket med avisen om alt fra konkurrerende musikktradisjoner i Norge og Sverige, islandsk lingvistikk, vikingenes mytologi og om innfødte miljøer i Canada og India.

Deretter følger en lang stemningsrapport fra konserten, der 100 fans møtte opp en tirsdag kveld, som forhåndomtale fra avisen før Enslaved skulle opptre i avisens nedslagsfelt i New York - på B.B.Kings klubb!

- Episk og elegant

- Du trenger ikke være ekspert på skandinavisk historie - eller egentlig en metalfan - for å sette pris på bandets episke og elegante musikk, fastslår New York Times' utsendte, som deretter summerer opp norsk black metalhistorie på 1990-tallet med kirkebranner og drap - og frem til dagens neddempede tekstuttrykk.

- Folk betrakter fremdeles Norge med en viss respekt. Ikke på grunn av alt det skremmende som skjedde - vel, merkelige er vel et bedre ord - men for måten som metalmiljøet vokste frem på egen hånd, fastslår Ivar Bjørnson.

Ironisk spørsmål

Journalisten er også fascinert over at Enslaveds sideprosjekt, samarbeidet med Fe-mail kalt Trinacria, har fått offentlig støtte, og spør ironisk:

- Hvor lang tid vil det ta før myndighetene finansierer en annonsekampanje for å invitere black metalfans fra hele verden for å komme til verdens ondeste land?

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)