Enslaved hylles i USA

- Du trenger ikke være en metalfan for å sette pris på bandets episke og elegante musikk, mener New York Times.

Norwegian Wood / Enslaved VI

Enslaved spilte også på årets Norwegian Wood-festival.

Foto: unknown

Les også: Norske satanrockere topper New York Times

Les flere metal-nyheter!

«På veien for å spre budskapet om litt god, gammeldags ondskap». Slik presenterer New York Times det norske metalbandet Enslaved i et stort oppslag.

Møte i turnébussen

Grutle Kjellson og Ivar Bjørnson møtte journalisten i en turnébuss i Allentown i Pennsylvania, og snakket med avisen om alt fra konkurrerende musikktradisjoner i Norge og Sverige, islandsk lingvistikk, vikingenes mytologi og om innfødte miljøer i Canada og India.

Deretter følger en lang stemningsrapport fra konserten, der 100 fans møtte opp en tirsdag kveld, som forhåndomtale fra avisen før Enslaved skulle opptre i avisens nedslagsfelt i New York - på B.B.Kings klubb!

- Episk og elegant

- Du trenger ikke være ekspert på skandinavisk historie - eller egentlig en metalfan - for å sette pris på bandets episke og elegante musikk, fastslår New York Times' utsendte, som deretter summerer opp norsk black metalhistorie på 1990-tallet med kirkebranner og drap - og frem til dagens neddempede tekstuttrykk.

- Folk betrakter fremdeles Norge med en viss respekt. Ikke på grunn av alt det skremmende som skjedde - vel, merkelige er vel et bedre ord - men for måten som metalmiljøet vokste frem på egen hånd, fastslår Ivar Bjørnson.

Ironisk spørsmål

Journalisten er også fascinert over at Enslaveds sideprosjekt, samarbeidet med Fe-mail kalt Trinacria, har fått offentlig støtte, og spør ironisk:

- Hvor lang tid vil det ta før myndighetene finansierer en annonsekampanje for å invitere black metalfans fra hele verden for å komme til verdens ondeste land?

Kulturstrøm

  • Pris til «Kunstneren og tyven»

    «Kunstneren og tyven» vant prisen for beste nordiske dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmö torsdag. I tillegg vant «De berørte» kortfilmprisen og «Fucking adopt» vant Best Nordica Voices-prisen, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

  • Hun har skrevet årets ungdomsbok

    Neda Alaei fra Moss fikk torsdag Uprisen for «Dette er ikke oss» i konkurranse med blant andre Trygve Skaug og Thomas Enger. Prisen arrangeres av Foreningen! les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken. Alaei har tidligere blitt tildelt Kulturdepartementets debutantpris og Bokbloggerprisen for samme bok. Hør forfatteren fortelle om boka i intervju med NRK Østfold: