Enslaved hylles i USA

- Du trenger ikke være en metalfan for å sette pris på bandets episke og elegante musikk, mener New York Times.

Norwegian Wood / Enslaved VI

Enslaved spilte også på årets Norwegian Wood-festival.

Foto: unknown

Les også: Norske satanrockere topper New York Times

Les flere metal-nyheter!

«På veien for å spre budskapet om litt god, gammeldags ondskap». Slik presenterer New York Times det norske metalbandet Enslaved i et stort oppslag.

Møte i turnébussen

Grutle Kjellson og Ivar Bjørnson møtte journalisten i en turnébuss i Allentown i Pennsylvania, og snakket med avisen om alt fra konkurrerende musikktradisjoner i Norge og Sverige, islandsk lingvistikk, vikingenes mytologi og om innfødte miljøer i Canada og India.

Deretter følger en lang stemningsrapport fra konserten, der 100 fans møtte opp en tirsdag kveld, som forhåndomtale fra avisen før Enslaved skulle opptre i avisens nedslagsfelt i New York - på B.B.Kings klubb!

- Episk og elegant

- Du trenger ikke være ekspert på skandinavisk historie - eller egentlig en metalfan - for å sette pris på bandets episke og elegante musikk, fastslår New York Times' utsendte, som deretter summerer opp norsk black metalhistorie på 1990-tallet med kirkebranner og drap - og frem til dagens neddempede tekstuttrykk.

- Folk betrakter fremdeles Norge med en viss respekt. Ikke på grunn av alt det skremmende som skjedde - vel, merkelige er vel et bedre ord - men for måten som metalmiljøet vokste frem på egen hånd, fastslår Ivar Bjørnson.

Ironisk spørsmål

Journalisten er også fascinert over at Enslaveds sideprosjekt, samarbeidet med Fe-mail kalt Trinacria, har fått offentlig støtte, og spør ironisk:

- Hvor lang tid vil det ta før myndighetene finansierer en annonsekampanje for å invitere black metalfans fra hele verden for å komme til verdens ondeste land?

Kulturstrøm

 • «Barn» får premiere i Venezia

  Det blir verdenspremiere i konkurransen på Venice Days for Dag Johan Haugeruds film «Barn», han nye film etter debuten «Som du ser meg». Det er første gang på over 10 år at en norsk film er representert på denne filmfestivalen, skriver Arthaus i en pressemelding. På rollelisten er blant andre Henriette Steenstrup, Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise og Andrea Bræin Hovig. Filmen får norsk premiere 13. september.

 • Russisk LHBT-aktivist drept

  Ifølge den russiske avisen Fontanka ble den russiske LHBT-aktivisten Yelena Grigoryeva funnet drept i St. Petersburg søndag. Grigoryeva ble funnet i noen busker i nærheten av hjemmet sitt, kvalt og påført flere knivstikk, skriver BBC.

 • Ny pris til Mannskoret-dokumentar

  «For vi er gutta» fikk prisen for beste europeiske dokumentar på den internasjonale filmfestivalen i Odessa. Filmen følger Mannskoret og deres kreftsyke dirigent Ivar Krogh Hovd i tiden før han døde av kreft. Dokumentaren har mottatt flere norske og utenlandske priser siden den kom i fjor.

  Mannskoret i filmen For vi er gutta
  Foto: Norsk Filmdistribusjon / Fuglene / Handout / NTB Tema