Hopp til innhold

Enormt kulturengasjement for Haiti

Så langt har kulturarrangement i Norge til inntekt for jordskjelvsofrene i Haiti fått inn over 30 millioner kroner.

Thom Hell og Ingrid Olava

Thom Hell og Ingrid Olava under «Dugnad for Haiti»

Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Norske kulturarbeideres engasjement for jordskjelvofrene i Haiti overgår engasjementet etter tsunamien i 2004, ifølge Kirkens Nødhjelp.

– Dette er kanskje den bredeste mobiliseringen vi har sett av kultur-Norge på mange år.

Innsamlingsleder Nils Harald Strøm i Kirkens Nødhjelp er imponert over engasjementet norske kulturarbeidere har vist for jordskjelvofrene i Haiti.

– Vi hadde en samtale om det her forleden i forhold til tsunamien, og jeg tror nok at det engasjementet og de resultatene vi ser nå i forbindelse med jordskjelvskatastrofen i Haiti overgår det man så da i forhold til å spre engasjementet utover landet og antallet arrangementer.

Østfold for Haiti

Østfold samlet seg for Haiti-ofrene.

Foto: Frans Graham Guttormsen

30 millioner samlet inn

Så langt er over 30 millioner blitt samlet inn etter kulturarrangement. UNICEF regner med at hver fjerde krone de har samlet inn i Norge, kommer fra nettopp kulturarrangementer.

Mens norske komikere satte opp et show på Latter i Oslo, samlet norske artister seg til en TV-overført konsert i operaen i Bjørvika . Der framførte de blant annet låta «Den stilleste timen» av Ole Paus nettopp til jordskjelvsofrene . Flere av opptredene er også blitt samlet på en plate til inntekt for Haiti.

Ole Paus

Ole Paus skrev en låt til inntekt for ofrene på Haiti.

Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Ekstremt viktig engasjement

Strøm i Kirkens Nødhjelp tror engasjerte kulturarbeidere har mye å si for innsamlingsresultatene.

– At profilerte artister engasjerer seg slik vi har sett de siste ukene, er veldig viktig for synligheten her i Norge, og ikke minst for å synliggjøre at alle kan bidra.

I tillegg til «Humor for Haiti» og «Artister for Haiti» , har det blitt mange konserter innenfor ulike sjangere som «Klassisk for Haiti», teateroppsetninger og kunstutstillinger rundt om i landet.

– Vi har sett veldig mange lokale initiativ, med lokale artister og det er også ekstremt viktig, roser Strøm.

Voldsomme dimensjoner

Torsdag kveld åpner utstillingen «Billedkunstnere for Haiti». Initiativtaker Åshild Brenne tror engasjementet for Haiti skyldes dimensjonene i katastrofen.

– Det er så voldsomt, de enorme kulturkreftene som vi ikke har kontroll over. Dimensjonene gjør at det filteret vi har når vi ser slike tragedier på TV fjernes, sier Brenne.

Haiti-aksjon

En støttekonsert i Lofothallen brakte inn over 100.000 kroner til ofrene på Haiti.

Foto: Lofothallen

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.