Hopp til innhold

Enorme forventninger til filmen

Stieg Larssons kjente figurer Lisbeth Salander og Mikael Blomquist har gått til filmen.

Video nsps_upload_2009_3_11_11_2_46_255.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Premiere på norske kinoer 13. mars. Se klipp fra filmen.

Det er enorme forventninger til filmen "Menn som hater kvinner". Over 800 000 nordmenn har lest Stieg Larssons suksesstrilogi. Fredag 13. mars er det norgespremiere på filmen mange av oss har ventet på.

Video: Hege Duckert og Sigurd Hartmann om filmen.

Video nsps_upload_2009_3_11_11_10_11_257.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Jeg er veldig spent på hvordan de har klart å løse det.

I filmen får den gravende journalisten Mikael Blomquist i oppgave å oppklare et 40 år gammelt mord. Han får etter hvert hjelp av den skakkjørte datahackeren Lisbeth Salander. I filmen bruker hun vel 90 minutter før hun gir et snev av menneskelighet ved å si "takk". Dette var noe skuespilleren selv ønsket og ikke regissøren.

NETT-TV: Regissøren om filmen

NRK møtte Lisbeth

NRKs kulturjournalist Sigurd Hartmann fikk treffe Noomi Rapace som spiller Lisbeth Salander. Hun forteller at det var en del uenighet mellom henne og regissør Niels Arden Oplev om hvordan karakteren hennes skulle være.

Video: - Vi kranglet en del om hvordan Lisbeth skulle være.

Video nsps_upload_2009_3_11_11_51_8_262.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Noomi Rapace spiller datahackeren Lisbeth Salander.

NETT-TV: Se I kveld med flere klipp fra filmen

Døde før bøkene ble antatt

Den svenske journalisten og redaktøren Stieg Larsson fikk aldri oppleve sin skjønnlitterære debut. Han døde brått høsten 2004, nesten et år før «Menn som hater kvinner» kom ut.

Stieg Larsson

Stieg Larsson.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

9. november 2004 er Larsson på vei til jobb. Han har nettopp levert fra seg manus til tre av bøkene om forlaget Millenium, Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Heisen står, så han må ta trappen opp i sjuende etasje. Oppe i redaksjonen faller han sammen og dør senere samme dag.

Da den første boken kom ble den umiddelbart en bestselger. Til sammen har trilogien solgt i over 6 millioner eksemplarer og har toppet bestselgerlistene i flere europeiske land. Nå har også boken blitt lansert i USA.

Bitter strid om penger

Da den svenske suksessforfatteren døde av hjerteinfarkt, bare 50 år gammel, etterlot han seg en bitter konflikt om rettigheter og inntekter. Grunnet drapstrusler fra nynazister giftet Stieg Larsson og Eva Gabrielsson seg aldri. Hans kjæreste over mer enn 30 år har dermed ikke krav på arv. Hun har kun fått halvparten av leiligheten paret hadde bodd i.

NETT-TV: Eva Gabrielsson hos Grosvold

Faren og broren til Larssons fikk rettighetene til Larssons litteratur. Innen han døde hadde Larsson nesten skrevet ferdig en fjerde bok i Millenium-serien, men familien og Gabrielsson er blitt enige om at den ikke skal utgis.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.