NRK Meny
Normal

Enkenes kafé

En kafé hvor kvinner kan be om å bli enke. Det er rammen for Camilla Läckbergs novelle Enkenes kafé.

Camilla Läckberg
Foto: Ulrica Lindbäck / Gyldendal

Marianne driver Enkenes kafé i et vakkert gammelt hus med blondegardiner og duftende kaffe og bakverk. Et sted å sette seg ned mens roen senker seg over gjester som lykkeligvis har funnet frem til denne idyllen. Marianne svinser rundt med en tanke i hodet, å tilfredsstille gjestene som stikker innom.

Det er hva de fleste ser og oppfatter, men Marianne har en historie som ikke rommer mye idyll. Hun levde et langt liv med Ruben som slo og nedverdiget henne til hun som gammel sykepleier fikk satt en stopper for ham.

Verden synes full av mishandlede kvinner og onde ektemenn. De mishandlede kvinnene kjenner seg igjen i hverandres blikk.

Kunne Marianne løse sitt eget problem med sin ektemann, er hun nå i en posisjon hvor hun kan hjelpe andre i samme situasjon. En begynnelse er å få ektemannen med på Enkenes kafé, og spandere på ham en spesiell kaffe, Enkens spesial. Mannen lider en plutselig og uforståelig død og hun slipper fri. Det gjelder bare å handle.

Sendes i Krimtimen, søndag 3. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03.

Novellen blir lest av: Minken Fosheim
Oversatt av: Gry Brenna
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: