Hopp til innhold

Enkenes kafé

En kafé hvor kvinner kan be om å bli enke. Det er rammen for Camilla Läckbergs novelle Enkenes kafé.

Camilla Läckberg
Foto: Ulrica Lindbäck / Gyldendal

Marianne driver Enkenes kafé i et vakkert gammelt hus med blondegardiner og duftende kaffe og bakverk. Et sted å sette seg ned mens roen senker seg over gjester som lykkeligvis har funnet frem til denne idyllen. Marianne svinser rundt med en tanke i hodet, å tilfredsstille gjestene som stikker innom.

Det er hva de fleste ser og oppfatter, men Marianne har en historie som ikke rommer mye idyll. Hun levde et langt liv med Ruben som slo og nedverdiget henne til hun som gammel sykepleier fikk satt en stopper for ham.

Verden synes full av mishandlede kvinner og onde ektemenn. De mishandlede kvinnene kjenner seg igjen i hverandres blikk.

Kunne Marianne løse sitt eget problem med sin ektemann, er hun nå i en posisjon hvor hun kan hjelpe andre i samme situasjon. En begynnelse er å få ektemannen med på Enkenes kafé, og spandere på ham en spesiell kaffe, Enkens spesial. Mannen lider en plutselig og uforståelig død og hun slipper fri. Det gjelder bare å handle.

Sendes i Krimtimen, søndag 3. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03.

Novellen blir lest av: Minken Fosheim
Oversatt av: Gry Brenna
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.