Enkenes kafé

En kafé hvor kvinner kan be om å bli enke. Det er rammen for Camilla Läckbergs novelle Enkenes kafé.

Camilla Läckberg
Foto: Ulrica Lindbäck / Gyldendal

Marianne driver Enkenes kafé i et vakkert gammelt hus med blondegardiner og duftende kaffe og bakverk. Et sted å sette seg ned mens roen senker seg over gjester som lykkeligvis har funnet frem til denne idyllen. Marianne svinser rundt med en tanke i hodet, å tilfredsstille gjestene som stikker innom.

Det er hva de fleste ser og oppfatter, men Marianne har en historie som ikke rommer mye idyll. Hun levde et langt liv med Ruben som slo og nedverdiget henne til hun som gammel sykepleier fikk satt en stopper for ham.

Verden synes full av mishandlede kvinner og onde ektemenn. De mishandlede kvinnene kjenner seg igjen i hverandres blikk.

Kunne Marianne løse sitt eget problem med sin ektemann, er hun nå i en posisjon hvor hun kan hjelpe andre i samme situasjon. En begynnelse er å få ektemannen med på Enkenes kafé, og spandere på ham en spesiell kaffe, Enkens spesial. Mannen lider en plutselig og uforståelig død og hun slipper fri. Det gjelder bare å handle.

Sendes i Krimtimen, søndag 3. juni kl. 14.03, reprise samme dag kl. 23.03.

Novellen blir lest av: Minken Fosheim
Oversatt av: Gry Brenna
Produsent: Helge Andersen
Lyd: Arne Barca

Kulturstrøm

 • Northug skal lage TV-underholdning

  Petter Northug har inngått en avtale med TV2 når han legger opp som skiløper. Han kommer til å jobbe med programinnhold. – Ja, sa programredaktør Jarle Nakken i TV2 da Kampanje spurte om Northug kommer til å jobbe med ren underholdning. Nakken mener at skiløperen har vist egenskaper som helt klart er interessante for TV-kanalen. Northug har allerede entret den kulturelle arenaen med boka «Min historie», som topper bestselgerlista for sakprosa denne uka.

  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Frank Ocean åpner Insta for fans

  Rapper, låtskriver og produsent Frank Ocean åpnet Instagramkontoen sin for fansen i dag med et enkelt baris-bilde. Kontoen ble oppretta i mai i fjor og har vært privat inntil nå, skriver Pitchfork. Fra i dag kan fans også se alle de drøyt 300 bildene av intern humor, venner, konserter og fester. Her kan du lese deg opp på gamle dager med anmeldelser ++.

  View this post on Instagram

  Welcome

  A post shared by @ blonded on