For mange er kreps et sikkert sommertegn. Selv om det høres eksklusivt ut, er et godt krepsmåltid enkelt å tilberede - og sammen med gode venner rundt bordet er det ganske sosialt også.
Her er oppskriften:
Kreps må kokes levende. Det gjøres ved at du koker opp lake, har krepsen i og slår av varmen slik at krepsene blir liggende å trekke.
Lake:
Vann, blomsterdill og havsalt. På 3 liter vann trenger du 1 dl. havsalt. Dette skal kokes i en halv time. Laken er ikke ferdig før det lukter dill over hele kjøkkenet. Ta dillen ut av vannet og ha krepsene oppi. Det er viktig at de er skylt og renset skikkelig av før de kokes. Skal trekke i om lag 5 minutter.
Tilbehør:
Hvitt brød, smør, majones og sitron. Kreps kan også nytes sammen med Nøkkelost. Øl og dram er perfekt å drikke til, men foretrekker man vin er en frisk hvitvin, behagelig avkjølt, absolutt å anbefale.
Vanskeligere er det ikke!
Vil du derimot gjøre noe mer ut av måltidet kan du lage Kreps Jambalaya eller fylt paprika med kreps. Det gjør du slik:
Kreps Jambalaya
4 personer
400 g krepsehaler, frosne eller
ca 600 g krepsehaler med skall
250 g ukokt ris, brun eller hvit
1/2 rød paprika
1/ grønn paprika
1-2 hvitløkbåter
1 sjalottløk
½ dl olivenolje
2 ss karri
1/2 ts salt
1/2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
litt frisk persille
Slik gjør du:
Tin krepsehalene og rens dem om nødvendig.
Kok risen som anvist.
Rens paprikaen og skjær den i strimler.
Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk.
Ha olivenolje i en gryte eller kjele og tilsett karri, finhakket hvitløk, sjalottløk, gurkemeie og paprikapulver.
La dette surre til løken er blank.
Tilsett paprika og den kokte risen.
La det hele bli varmt før krepsehalene legges i.
Server når krepsehalene er varme, gjerne med et persilledryss på toppen.
…eller…
Fylt paprika med kreps
4 personer
400 g krepsehaler, frosne eller
ca 600 g krepsehaler med skall
4 medium eller stor paprika
(bruk alle farger, rød, grønn og gul)
1 dl ukokt ris eller bulgur
2 finhakkede løk
1 selleristang i terninger
3-4 sjalottløk
1/2 presset sitron
litt gressløk
2 ss olivenolje
salt og pepper
litt revet ost av norvegia eller jarlsberg
eller krydderost/muggost
2-3 ss finhakket paprika, rød, grønn eller gul
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Kok ris eller bulgur etter anvisning på pakken.
Surr finhakket løk, sjalottløk, selleri og paprika i olje.
Tilsett kokt ris/bulgur, krepsehaler, finhakket gressløk og presset sitron og bland godt.
Smak til med salt og pepper.
Skjær toppen av paprikaen og rens ut kjernene.
Fyll med blandingen og sett toppen tilbake på plass.
Sett de fyllte paprikaene tett i en ildfast form og stek i stekeovn ca 30 minutter.
Dryss over revet ost eller 1 ts krydderost og finhakket persille før servering.
(Kilde: Eksportutvalget for fisk.)