Engelen med de store puppene

Få kvinner har vært så langt nede og så høyt opp som Marianne Faithfull. Hun er en overlevelseskunstner av rang og har stått opp fra de halvdøde mange ganger.

Marianne Faithfull
Foto: MARCUS BRANDT / AFP

Da hun sang ”As tears go by” var hun prinsessen av swinging London på 60-tallet med stormende forhold til Mick Jagger, og et heftig forhold til alkohol og dop. Hun var skandalemaker og jetsetter. Da Rolling Stones ble tatt for dop prydet hun førstesidene bare iført en skinnfell.

Selvmordsforsøk

Hun ble kalt ”Engelen med de store puppene” og rockens Marlene Dietchrich. Vatikanet beskyldte henne til og med for hekseri. Da Mick Jagger stakk av hadde hun skilt seg fra ektemannen, mistet foreldreretten til sønnen, abortert i 8. måned og ligget i koma 6 dager etter et selvmordsforsøk.

Jeg er fortsatt i live og fortsatt et seksuelt menneske. Dessuten fikk puppene et lite løft av operasjonen

Marianne Faithfull

Venus i pels

Marianne Faithful har aristokratiske aner. Moren var den opprørske baronessen von Sacher-Masoch, og i slekt med greven som skapte utrykket masochisme i den erotiske romanen ”Venus i pels”. Man lure på genenes spill. Da hun gjorde platecomeback i 1979 hadde hun levd pengeløs i gatene i Soho – anorektisk og høy på heroin. Det tok henne enda flere år å kvitte seg rusbruket.

Ærespris

Marianne har spilt inn over 30 filmer – men det er først nå som 60-åring at hun fikk sin første store hovedrolle. I ”Irina Palm” spiller hun en bestemor som tar jobb på sexklubb for å tjene penger til barnebarnets operasjon. Rollen ga henne Liv Ullmanns ærespris i Haugesund.

Fornøyd bestemor

Marianne Faithfull
Foto: Moen, Jørn H. / SCANPIX

Da Marianne ble 60 fikk hun brystkreft, ble operert og er frisk på bena igjen. - ”Jeg er fortsatt i live og fortsatt et seksuelt menneske. Dessuten fikk puppene et lite løft av operasjonen”, flirer hun. I dag fører hun en rolig tilværelse mellom konserter og nye låter, og har bodd i 15 år med sin manager. – ”Jeg har gjort store feil i livet. Narkotika var helt feil, jeg kunne lett ha dødd av en overdose. Man kan si jeg begynte å ta livet alvorlig i sen alder. Nå har jeg sluttet å drikke, legger meg tidlig og gleder meg over min sønn og barnebarn”, sier Marianne Faithfull.

Hør filmportrettet av Marianne Faithfull

 

 

 

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter