Engelen med de store puppene

Få kvinner har vært så langt nede og så høyt opp som Marianne Faithfull. Hun er en overlevelseskunstner av rang og har stått opp fra de halvdøde mange ganger.

Marianne Faithfull
Foto: MARCUS BRANDT / AFP

Da hun sang ”As tears go by” var hun prinsessen av swinging London på 60-tallet med stormende forhold til Mick Jagger, og et heftig forhold til alkohol og dop. Hun var skandalemaker og jetsetter. Da Rolling Stones ble tatt for dop prydet hun førstesidene bare iført en skinnfell.

Selvmordsforsøk

Hun ble kalt ”Engelen med de store puppene” og rockens Marlene Dietchrich. Vatikanet beskyldte henne til og med for hekseri. Da Mick Jagger stakk av hadde hun skilt seg fra ektemannen, mistet foreldreretten til sønnen, abortert i 8. måned og ligget i koma 6 dager etter et selvmordsforsøk.

Jeg er fortsatt i live og fortsatt et seksuelt menneske. Dessuten fikk puppene et lite løft av operasjonen

Marianne Faithfull

Venus i pels

Marianne Faithful har aristokratiske aner. Moren var den opprørske baronessen von Sacher-Masoch, og i slekt med greven som skapte utrykket masochisme i den erotiske romanen ”Venus i pels”. Man lure på genenes spill. Da hun gjorde platecomeback i 1979 hadde hun levd pengeløs i gatene i Soho – anorektisk og høy på heroin. Det tok henne enda flere år å kvitte seg rusbruket.

Ærespris

Marianne har spilt inn over 30 filmer – men det er først nå som 60-åring at hun fikk sin første store hovedrolle. I ”Irina Palm” spiller hun en bestemor som tar jobb på sexklubb for å tjene penger til barnebarnets operasjon. Rollen ga henne Liv Ullmanns ærespris i Haugesund.

Fornøyd bestemor

Marianne Faithfull
Foto: Moen, Jørn H. / SCANPIX

Da Marianne ble 60 fikk hun brystkreft, ble operert og er frisk på bena igjen. - ”Jeg er fortsatt i live og fortsatt et seksuelt menneske. Dessuten fikk puppene et lite løft av operasjonen”, flirer hun. I dag fører hun en rolig tilværelse mellom konserter og nye låter, og har bodd i 15 år med sin manager. – ”Jeg har gjort store feil i livet. Narkotika var helt feil, jeg kunne lett ha dødd av en overdose. Man kan si jeg begynte å ta livet alvorlig i sen alder. Nå har jeg sluttet å drikke, legger meg tidlig og gleder meg over min sønn og barnebarn”, sier Marianne Faithfull.

Hør filmportrettet av Marianne Faithfull

 

 

 

Kulturstrøm

 • Datarock gir ut ny låt

  Bergensbandet Datarock slipper i dag sin ny låt «The One». Låten ble spilt for første gang på radio i programmet Stjernepose i går. Men i dag slippes den nye låten, som også får flere remiks-variasjoner. I helgen skal bandet spille på flere konserter, i Bodø fredag og tre konserter i Tromsø lørdag. Datarock gjorde comeback i 2018, med «Face The Brutality», som var deres første offisielle studioalbum siden utgivelsen «Red» i 2009.

  Datarock
 • Klarsignal for nytt vikingmuseum

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo er med i den nye regjeringsplattformen. Både forskningsmiljøer og opposisjonen på Stortinget har kritisert regjeringen for å ikke bevilge penger i statsbudsjettet for 2019. Venstrepolitiker Iselin Nybø, som er Forsknings- og høyere utdanningsminister, sier til NRK Nyhetsmorgen at hun er glad for at bevaringen av vikingskipene skal prioriteres. Det er tidligere blitt gjennomført en arkitektkonkurranse for å utvide dagens vikinghus. Det er ikke klart nr det nye bygget skal stå ferdig.

  Vikingskipet på Bygdøy
  Foto: NRK