Engel deiset i gulvet

En keramikkskulptur fra 1600-tallet fikk et ublidt møte med steingulvet på New Yorks Metropolitan Museum of Art denne uken.

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art, som huser terrakotta-engelen.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Det glaserte terrakotta-relieffet av renessanse-skulptøren Andrea della Robbia ble funnet på gulvet av en museumsvakt tidlig tirsdag morgen.

Dreide i luften

Skulpturen fra 1400-tallet er 157 centimeter bred og 81 centimeter høy. Den fremstiller engelen Mikael i en tradisjonell positur, med et sverd og en vekt.

Harold Holzer, en talsperson for museet sier til New York Times at skulpturen sannsynligvis dreide i luften slik at den landet flatt. Skadene er derfor ikke så store som de kunne blitt.

- Engelens hode og andre betydelige deler av skulpturen er uskadd. Vi konkluderer dermed at kunstverket kan restaureres, sier Holzer.

Likevel bestemte museet å holde avdelingen stengt hele tirsdag, for å lete etter små biter av skulpturen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Saint Michael the Archangel, Andrea della Robbia

Saint Michael the Archangel, av Andrea della Robbia

Foto: Metropolitan Museum of Art / New York Times

Ingen spor

Holzer sier til New York Times at det ikke finnes tegn til hva som kan ha fått skulpturen til å gå i bakken. Skulpturen var i en ramme av tre, som sto på en hylle over en døråpning, festet med metallbeslag. Det finnes ikke tegn til rust eller vannskader som kunne svekke disse.

- Vi har ingen spor, og vil ikke gå i gang med å gjette hva som kan ha ført til dette. Det eneste vi vet helt sikkert var at det var en ulykke.

Dette er ikke første gang en skulptur har falt og blitt ødelagt på museet. I 2002 falt en 1400-talls marmorstatue av den venetiske kunstneren Tullio Lombardo i bakken. Adam-statuens armer og bein knuste i dusinvis av biter.

Kulturstrøm

  • Kulturpris til Mauds redningsmenn

    Roald Amundsen si polarskute «Maud» vart i fjor frakta til Asker, der ho var bygd, etter å ha blitt heva frå havbotnen nord i Canada i 2016. Jan Wanggaard og Tandberg Eiendom får i dag pris frå statsminister Erna Solberg for sin innsats.