Hopp til innhold

Engasjert jubilant

Etter mild vold fra forlaget, lot Ebba Haslund seg overtale til å skrive sin siste roman. Søndag fyller hun 90 år.

Ebba Haslund åpner Bjørnsonfestivalen

Ebba Haslund åpnet Bjørnsonfestivalen 2006

Foto: Veronica Karlsen / Scanpix

- Jeg hadde det moro, delvis av det satiriske aspektet, av å gjøre narr av min egen generasjon, av meg selv ikke minst, sier Ebba Haslund om arbeidet med romanen "Sekskanten".

Hør Ebba Haslund om alderdommen

Ikke vakker

"Sekskanten" som er hennes første roman på 12 år, kommer neste uke. Den handler blant annet om alderdommen, som ikke er spesielt vakker.

- Jeg har vært gammel i 20 år. Det er ikke flaut, det er naturlig, slår hun fast. Hørselen er ikke lenger slik den en gang var, og kroppen er skjør. Men den hvite hårkransen skjuler et krystallklart hode.

- Det er jo en spesiell livsfase, men det er ikke bare venteværelset til døden. Og det er ikke slik at gamle mennesker er en eneste grå masse, understreker hun.

- Jo mer individualistiske vi har vært, desto verre blir vi med alderen. Og dersom man tror at man blir snillere med alderen, så tar man feil. Jeg taler av erfaring, min evne til å ergre meg skjerpes stadig, forteller Haslund.

Romanen "Sekskanten" handler om seks venninner i åttiårene og deres familier. Personene i boka har hun hentet fra sin egen roman fra 1975, "Et lite sammenbrudd".

- Jeg fikk en forespørsel fra forlaget, de ville ha en bok om det å være gammel og forholdet mellom generasjonene. Jeg slo fra meg, jeg orket ikke tanken, sier Ebba Haslund.

- Da jeg gav ut min siste roman i 1995, så tenkte jeg - nu hadde jeg gjort mitt. Men forlaget maste. Men jeg orket ikke bygge opp et nytt persongalleri, men så kom det for meg at dersom jeg tok utgangspunkt i romanen fra 1975, så hadde jeg mesteparten av et persongalleri på plass.

Kvinnene i den populære boken fra 1975, som den gang var 50 år gamle, er i den nye romanen blitt 31 år eldre.

Feminist

Kvinners kår har alltid vært sentralt i Ebba Haslunds forfatterskap. Det er det også i "Sekskanten" og Haslund mener vi fortsatt har en lang vei å gå.

- Av innstilling er jeg jo, om mulig, enda mer radikal feminist i dag enn jeg var i begynnelsen av 1970-årene. Og jeg må si at det kom et virkelig backlash i 80-, for ikke å snakke om i 1990-årene. Jeg har nytt håp, om ikke annet fordi det er nødvendig, sier hun.

Ebba Haslund lar seg engasjere. Hun skriver innlegg i Klassekampen, starter politiske opprop og siden debuten i 1945, har hun gitt ut 35 bøker. Likevel tok det lang tid før hun våget å kalle seg forfatter.

- Det våget jeg ikke før jeg ble formann i Den norske Forfatterforeningen.

Det ble hun først i 1971. Fram til da sa hun at hun var magister artium dersom noen spurte, for det hadde hun papirer på at hun var.

Bøkene har hatt en viktig plass i Ebba Haslunds lange liv. Nå er det de som holder henne med selskap på lange kvelder når hun savner ektemannen Sverre Fjeld Halvorsen, som døde i 2005.

- Den lykken å få leve et helt langt liv sammen med min elskede. Det varte i alle år. Nettopp fordi jeg er så privilegert, så vil jeg gjerne yde mitt, for at andre skal få det bedre, og det trengs.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.