NRK Meny
Normal

Endringer i Oscar-utdelingen – skal gi pris til publikumsvinnere

Oscar-akademiet vil hylle filmer som er populære blant publikum, og som selger mange billetter, med en ny pris.

Oscar

NY KATEGORI: Arrangørene av Oscar-utdelingen innfører en ny kategori for populære filmer. Samtidig lover arrangørene å begrense det TV-sendte showet til tre timer.

Foto: Angela Weiss / AFP

Når stjerneskuespillere, produsenter og andre filmfolk samles for neste Oscar-fest i februar 2019, vil det være en ny priskategori, skriver Oscar-akademiet i et brev, ifølge The Hollywood Reporter.

Den nye prisen vil ifølge brevet hedre «fremragende populærfilmer», men det er ikke spesifisert flere detaljer rundt prisen.

Storfilmer som «Titanic» og «Ringenes Herre» har tidligere fått Oscar-pris, men de siste årene har de største kassasuksessene fått pris i tekniske kategorier, eller ikke fått Oscar i det hele tatt, skriver CNN.

Flere amerikanske kommentatorer og filmfolk er misfornøyde med den nye prisen, og hevder at den vil forringe Oscars prestisje.

Får kritikk

Skuespiller og forfatter Rob Lowe er blant dem som er svært kritiske til den nye prisen. På Twitter skriver han:

– Filmbransjen døde i dag etter lanseringen av en «populærfilm»-Oscar.

Laster Twitter-innhold

Kommentator Tim Grierson i Rolling Stone, mener at den nye prisen vil føre til at Oscar-utdelingen vil ligne mer på andre prisutdelinger som People's Choice Awards og MTV Movie Awards, og fjerne det som er unikt med Oscar – at filmfolkene som sitter i juryen forteller oss hva som er de beste filmene.

– At det etableres en pris som hedrer fremragende populærfilm er uhyrlig, hyklerisk og opprørende. Hollywood ønsker at vi skal se på Oscar, men ingen i den byen er interessert i å lage filmer som er prisen verdig, skriver han.

Kortere program

I tillegg til den nye prisen skal lengden på Oscar-utdelingen kuttes ned fra fire timer til maksimum tre timer.

Den tv-sendte utdelingen har hatt fallende seertall de siste årene. I mars i år fulgte 26,5 millioner amerikanske tv-seere showet, mens i 2017 så over 32,9 millioner amerikanere Oscar-utdelingen.

Jimmy Kimmel

2018-UTDELINGEN: Talkshow-vert Jimmy Kimmel ledet Oscar-utdelingen 2018.

Foto: Mark Ralston / AFP

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim