Hopp til innhold

Endringer i Oscar-utdelingen – skal gi pris til publikumsvinnere

Oscar-akademiet vil hylle filmer som er populære blant publikum, og som selger mange billetter, med en ny pris.

Oscar

NY KATEGORI: Arrangørene av Oscar-utdelingen innfører en ny kategori for populære filmer. Samtidig lover arrangørene å begrense det TV-sendte showet til tre timer.

Foto: Angela Weiss / AFP

Når stjerneskuespillere, produsenter og andre filmfolk samles for neste Oscar-fest i februar 2019, vil det være en ny priskategori, skriver Oscar-akademiet i et brev, ifølge The Hollywood Reporter.

Den nye prisen vil ifølge brevet hedre «fremragende populærfilmer», men det er ikke spesifisert flere detaljer rundt prisen.

Storfilmer som «Titanic» og «Ringenes Herre» har tidligere fått Oscar-pris, men de siste årene har de største kassasuksessene fått pris i tekniske kategorier, eller ikke fått Oscar i det hele tatt, skriver CNN.

Flere amerikanske kommentatorer og filmfolk er misfornøyde med den nye prisen, og hevder at den vil forringe Oscars prestisje.

Får kritikk

Skuespiller og forfatter Rob Lowe er blant dem som er svært kritiske til den nye prisen. På Twitter skriver han:

– Filmbransjen døde i dag etter lanseringen av en «populærfilm»-Oscar.

Laster Twitter-innhold

Kommentator Tim Grierson i Rolling Stone, mener at den nye prisen vil føre til at Oscar-utdelingen vil ligne mer på andre prisutdelinger som People's Choice Awards og MTV Movie Awards, og fjerne det som er unikt med Oscar – at filmfolkene som sitter i juryen forteller oss hva som er de beste filmene.

– At det etableres en pris som hedrer fremragende populærfilm er uhyrlig, hyklerisk og opprørende. Hollywood ønsker at vi skal se på Oscar, men ingen i den byen er interessert i å lage filmer som er prisen verdig, skriver han.

Kortere program

I tillegg til den nye prisen skal lengden på Oscar-utdelingen kuttes ned fra fire timer til maksimum tre timer.

Den tv-sendte utdelingen har hatt fallende seertall de siste årene. I mars i år fulgte 26,5 millioner amerikanske tv-seere showet, mens i 2017 så over 32,9 millioner amerikanere Oscar-utdelingen.

Jimmy Kimmel

2018-UTDELINGEN: Talkshow-vert Jimmy Kimmel ledet Oscar-utdelingen 2018.

Foto: Mark Ralston / AFP

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober