NRK Meny
Normal

Endelig turkmensk opera

Turkmenistans president sier at han nå vil godta opera- og sirkusforestillinger. Dermed opphever han et forbud innført av hans forgjenger.

Turkmenistan

Turkmenistans president ser opera og sirkus som naturlig del av landets utvikling.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

President Gurbanguli Berdymukhamedov sier at Turkmenistan er i kontinuerlig utvikling og dermed bør godta slike uttrykksformer.

Blomstrende nasjon

Sist lørdag gav han uttrykk for sine tanker om sensuren, foran en gruppe av landets ledende intellektuelle.

- Vår blomstrende nasjon skal ikke være separert fra resten av verden. Derfor bør vi absolutt ha en verdig opera og et verdig statsdrevet sirkus.

Gamle synder

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Forbudet ble innført i 2001 av daværende president Saparmurat Niyazov, som hevdet at opera og ballett var fremmedelementer i Turkmenistan. Han sørget også for at pengestrømmen til statlig finansierte sirkus tørket opp.

Niyazov innførte også en rekke andre lover som la restriksjoner på reising, internett-tilgang og språkundervisning. Han reduserte antall år i grunnskolen, noe som har gjort det vanskelig for turkmensk ungdom å komme inn på utenlandske universiteter.

Oppmykning

Niyazov, som regjerte i 20 år og døde i 2006, slo hardt ned på politisk motstand og skapte en kult-lignende mystikk rundt sin person. Siden sin overtakelse har Berdymukhamedov løsnet opp på noen av forgjengerens restriksjoner. Han ønsker utenlandske investeringer velkommen og godtar veksling med utenlandsk valuta.

I en TV-tale anslo Berdymukhamedov at den første operaen vil bli fremført omtrent om et halvt år.

(CBC News)

Kulturstrøm

 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold