Hopp til innhold

Endelig turkmensk opera

Turkmenistans president sier at han nå vil godta opera- og sirkusforestillinger. Dermed opphever han et forbud innført av hans forgjenger.

Turkmenistan

Turkmenistans president ser opera og sirkus som naturlig del av landets utvikling.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

President Gurbanguli Berdymukhamedov sier at Turkmenistan er i kontinuerlig utvikling og dermed bør godta slike uttrykksformer.

Blomstrende nasjon

Sist lørdag gav han uttrykk for sine tanker om sensuren, foran en gruppe av landets ledende intellektuelle.

- Vår blomstrende nasjon skal ikke være separert fra resten av verden. Derfor bør vi absolutt ha en verdig opera og et verdig statsdrevet sirkus.

Gamle synder

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Forbudet ble innført i 2001 av daværende president Saparmurat Niyazov, som hevdet at opera og ballett var fremmedelementer i Turkmenistan. Han sørget også for at pengestrømmen til statlig finansierte sirkus tørket opp.

Niyazov innførte også en rekke andre lover som la restriksjoner på reising, internett-tilgang og språkundervisning. Han reduserte antall år i grunnskolen, noe som har gjort det vanskelig for turkmensk ungdom å komme inn på utenlandske universiteter.

Oppmykning

Niyazov, som regjerte i 20 år og døde i 2006, slo hardt ned på politisk motstand og skapte en kult-lignende mystikk rundt sin person. Siden sin overtakelse har Berdymukhamedov løsnet opp på noen av forgjengerens restriksjoner. Han ønsker utenlandske investeringer velkommen og godtar veksling med utenlandsk valuta.

I en TV-tale anslo Berdymukhamedov at den første operaen vil bli fremført omtrent om et halvt år.

(CBC News)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober