NRK Meny
Normal

Endelig turkmensk opera

Turkmenistans president sier at han nå vil godta opera- og sirkusforestillinger. Dermed opphever han et forbud innført av hans forgjenger.

Turkmenistan

Turkmenistans president ser opera og sirkus som naturlig del av landets utvikling.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

President Gurbanguli Berdymukhamedov sier at Turkmenistan er i kontinuerlig utvikling og dermed bør godta slike uttrykksformer.

Blomstrende nasjon

Sist lørdag gav han uttrykk for sine tanker om sensuren, foran en gruppe av landets ledende intellektuelle.

- Vår blomstrende nasjon skal ikke være separert fra resten av verden. Derfor bør vi absolutt ha en verdig opera og et verdig statsdrevet sirkus.

Gamle synder

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Forbudet ble innført i 2001 av daværende president Saparmurat Niyazov, som hevdet at opera og ballett var fremmedelementer i Turkmenistan. Han sørget også for at pengestrømmen til statlig finansierte sirkus tørket opp.

Niyazov innførte også en rekke andre lover som la restriksjoner på reising, internett-tilgang og språkundervisning. Han reduserte antall år i grunnskolen, noe som har gjort det vanskelig for turkmensk ungdom å komme inn på utenlandske universiteter.

Oppmykning

Niyazov, som regjerte i 20 år og døde i 2006, slo hardt ned på politisk motstand og skapte en kult-lignende mystikk rundt sin person. Siden sin overtakelse har Berdymukhamedov løsnet opp på noen av forgjengerens restriksjoner. Han ønsker utenlandske investeringer velkommen og godtar veksling med utenlandsk valuta.

I en TV-tale anslo Berdymukhamedov at den første operaen vil bli fremført omtrent om et halvt år.

(CBC News)

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK