Endelig turkmensk opera

Turkmenistans president sier at han nå vil godta opera- og sirkusforestillinger. Dermed opphever han et forbud innført av hans forgjenger.

Turkmenistan

Turkmenistans president ser opera og sirkus som naturlig del av landets utvikling.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

President Gurbanguli Berdymukhamedov sier at Turkmenistan er i kontinuerlig utvikling og dermed bør godta slike uttrykksformer.

Blomstrende nasjon

Sist lørdag gav han uttrykk for sine tanker om sensuren, foran en gruppe av landets ledende intellektuelle.

- Vår blomstrende nasjon skal ikke være separert fra resten av verden. Derfor bør vi absolutt ha en verdig opera og et verdig statsdrevet sirkus.

Gamle synder

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Saparmurat Niyazov, Turkmenistans avdøde president

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Forbudet ble innført i 2001 av daværende president Saparmurat Niyazov, som hevdet at opera og ballett var fremmedelementer i Turkmenistan. Han sørget også for at pengestrømmen til statlig finansierte sirkus tørket opp.

Niyazov innførte også en rekke andre lover som la restriksjoner på reising, internett-tilgang og språkundervisning. Han reduserte antall år i grunnskolen, noe som har gjort det vanskelig for turkmensk ungdom å komme inn på utenlandske universiteter.

Oppmykning

Niyazov, som regjerte i 20 år og døde i 2006, slo hardt ned på politisk motstand og skapte en kult-lignende mystikk rundt sin person. Siden sin overtakelse har Berdymukhamedov løsnet opp på noen av forgjengerens restriksjoner. Han ønsker utenlandske investeringer velkommen og godtar veksling med utenlandsk valuta.

I en TV-tale anslo Berdymukhamedov at den første operaen vil bli fremført omtrent om et halvt år.

(CBC News)

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK