Endelig ny "World of warcraft"

11 millioner brukere verden over har ventet i spenning. Ett minutt over midnatt natt til torsdag kommer det nye "Word of warcraft"-spillet. Men hva er det som er så spesiellt med dette spillet?

Kø for World of Worldcraft

Lang kø i Tromsø da 'World of warcraft - Wrath of the Lich King' ble lansert verden over ett minutt over midnatt.

Foto: Håkon Iversen / NRK

Kristine Ask

Kristine Ask, Spillforsker og stipendiat ved NTNU

Foto: NRK

- Jeg skal sitte klar ved midnatt slik som så mange andre, forklarer spillforsker Kristine Ask i Trondheim. Hun har tidligere skrevet masteroppgave om spillet "World of warcraft". Hun er en av mange som allerde har sikret seg en kølapp, slik at hun kan bli blandt de første som får tak i spillutvidelsen.

- Spillet skaper et enormt engasjement. Det ligger mye hardt arbeid i det. Man må organisere seg og gjøre vanskelige valg. Hvem skal være med, hvor mye tid skal de bruke? Men dette gjør de med glede fordi det gir breikende opplevelser og skaper vennskap, forklarer Kristine.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

World of Warcraft: Warth of the Lich King
Foto: Blizzard

Online-rollespillet "World of warcraft" skaper enormt engasjement når det kommer nye utvidelser. Spillet går hovedsakelig ut på å drepe digitale monstre og på den måten få magiske gjenstander som kan utvikle spillfiguren din.

Det kan for eksempel være en magisk hatt eller et våpen. Folk står timesvis i kø for å bli en av de første som får muligheten til å skaffe seg utvidelser til spillet. Denne gangen venter alle på "Wrath of the Lich King".

Ronny Gullhav

Ronny Gullhav

Foto: NRK

- Vi har gleda oss siden forrige pakken kom ut i fjor, forteller Ronny Gullhav. Han driver sin egen musikk og spillbutikk i Risør og merker at det er stor etterspørsel etter den nye spillutvidelsen.

- Vi har doblet forhåndsbestillingene fra forrige gang. Vi sartet med bestillingen i sommer og det tok ikke lang tid før lista begynnte å fylles opp, forklarer Ronny. Også han skal ha nattåpent for å møte etterspørselen.

NETT-TV: "World of warcraft" i Sveip

I disse dager er Kristine Ask i gang med doktoravhandling om spillet. Hun ønsker å finne ut av hvordan samholdet er mellom folk som deltar i spillet. For når så mange som 25 personer spiller sammen for å fullføre et mål, krever det samhandling og organisering.

- Akkuart nå holder jeg på med å intervjue spillere. Jeg prøver å finne ut hvordan folk samarbeider i spillet. Det krever mye planlegging for å få så mange folk til å stille opp til samme tid på samme sted i spillet. I tillegg til intervjuene spiller jeg selv. Der litteraturforskere leser bøker, så spiller jeg spill, forklarer Kristine. Hun inrømmer at det nok blir mer spilling en forskning de nærmeste dagene.

Spillansering i Trondheim

Slik så det ut i Trondheim da forrige utvidelse ble lansert i januar 2007.

Foto: Vivendi Games

Kristine har ikke noe enkelt svar på hvorfor spillet er så populært, men da den første utgaven ble sluppet fantes det ikke så mange konkurrenter. Spillet stiller heller Ikke store krav til PC-en som det blir spilt på, dermed kan de fleste spille spillet hjemme. Men den viktigste grunnen til at spillet er så populært er nok det sosiale miljøet rundt spillet.

LES: Tusenvis på "WOW"-lansering

- I spillet kan du videreføre eksisterende venneforhold. Kjærester, venner og skolekamerater spiller sammen. Du kan også få nye venner, og de fleste som begynner å spille kjenner noen andre som spiller, sier spillforskeren.

"World of warcraft" er så facinerende at det har blitt beskyldt for å være avhengighetsskapende. Det går mye tid med til å spille, for enkelte kanskje litt vel mye tid, men dette synes Kristine er overdrevet.

- Det er lett å bli engsajert i dette spillet. Det er mye spennende som skjer. Men ingen ville vært bekymret om vi spilte fotball fire kvelder i uken og kanksje spilte et par kamper i helgen. Det er synd at noen setter et avhengighetsapekt ved spillet selv om det er fellesskapet en engasjerer seg i, synes hun.

Ved "Ronnys musikk" i Risør er forberedelsene til lanseringen av "The Wrath of the Lich King" i gang. Ronny Gullhav regner med godt besøk.
- Vi har fått karret til oss 70 spill. Om vi får solgt 40 i løpet av natten skal vi være godt fornøyd, smiler han.

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters