Nordmenn får se Lilyhammer først likevel

Etter mye frem og tilbake kommer endelig Lilyhammer på norsk TV. Onsdag 25. januar klokken 21.40 er det premiere på NRK1.

Lilyhammer

Steven van Zandt, «Little Steven», blir likevel å se på norske skjermer først.

Foto: Rubicon

Den mye omtalte serien skulle hatt norgespremiere 1. januar. Da NRK fikk mistanke om ulovlig produktplassering i serien, ble den utsatt på ubestemt tid.

I fjor høst ble serien solgt til amerikanske Netflix, som skal ha premiere 6. februar. Med utsettelsen i NRK så det ut til at Netflix ville bli den første til å sende serien, noe som ikke var en del av avtalen med Rubicon.

Forrige uke ba NRK produksjonsselskapet Rubicon TV å gjøre omfattende endringer i avtalene, og redigere om scener i de episodene som bryter med lover og regler som gjelder for finansiering av norske TV-produksjoner.

– Det har vært viktig for oss å sikre at den versjonen vi presenterer for våre seere er helt i tråd med serieskapernes intensjoner, og fri for ulovlig ytre kommersiell påvirkning, sier Petter Wallace, eksternsjef i NRK.

Nordmenn får se først

Petter Wallace

Petter Wallace, eksternsjef i NRK, er fornøyd med at partene har kommet til enighet.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Wallace forteller at det har vært to sider i saken. Den juridiske delen som går på sponsoravtaler, og scener i episodene som nå har blitt redigert for å ikke stride mot lovverket om produktplassering.

– Vi har fått de to første episodene, og de er korrekt redigert. Vi er sikre på at alt er i orden nå, sier Wallace.

Han understreker at Lilyhammer er NRKs serie, og at det hele tiden har vært ønskelig at NRK sender den først.

– Selv om Netflix har sagt de skal legge ut alle åtte episodene med en gang, blir det nordmenn som får se den første, sier han.

Med endringene som er gjort blir det NRK som sender første episode først.

– Nå gleder vi oss til endelig å få presentere denne underholdende og velskrevne dramakomedien for våre seere, sier Wallace.

– Mistanker er ryddet unna

Lasse Hallberg

Lasse Hallberg i Rubicon synes det er gledelig at NRK sender serien først.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Lasse Hallberg, administrerende direktør i Rubicon, er også fornøyd med at partene er kommet til enighet.

– Vi har funnet en løsning som passer begge parter, sier han til NRK.no.

Overfor Kulturnytt understreker han at serien ikke er klippet om, men retusjert slik at det ikke skal være noen tvil om at det ikke lenger er snakk om produktplassering.

Hallberg forteller at de kom opp med et forslag før jul, og at det ble akseptert. Alle mistanker om ulovlig produktplassering er ryddet unna, og avtaler er gjort om til lovlige sponsoravtaler.

– Vi synes det er meget gledelig at det er ryddet opp i de mistankene som har vært, og at NRK nå blir de første som sender serien, sier Hallberg.

Han sier at Netflix hele tiden har vært innforstått med at NRK er de første som skal sende serien.

– Nå har det norske folk noe å glede seg til, sier Hallberg.

Kulturstrøm