Normal

Enda et operafantom

Det er ingen grenser for hvor mange musikaler som kan lages om operafantomet. Nå har en ny produksjon sett dagens lys i Tyskland. Den inneholder en rekke operaarier, men fremstår som en ufrivillig parodi.

Das Phantom der Oper
Foto: gastspiel-gerhartz.de

Anmeldelse av musikalen "Das Phantom der Oper" på turne i Tyskland.  Av Torkil Baden

Deborah Sasson

Deborah Sasson

Foto: gastspiel-gerhartz.de

Det er rikelig med innslag fra operaens verden i denne nye oppsetningen om operafantomet, som i ”O mio babbino caro” av Puccini.

Hovedrolleinnhaveren heter Deborah Sasson, og hun markedsføres som verdensberømt, ”Weltstar”.

For mine ører fremstår hun som en svært avdanket sådan og ufrivillig parodisk. Hun skjelver så mye på tonen at det er uklart hvilken toneart hun synger i.

På internett finner jeg at hun er seksti år gammel. Jeg har intet imot sekstiåringer, jeg er selv en av dem.

Men det er litt dumt at de absolutt skal spille unge piker hvis de verken høres eller ser sånn ut.

Pariseroperaen

Operafantomet er en skummel mann med overnaturlige krefter, og han bor i kjelleren på operaen i Paris. Slik ble han skildret i en bok av Gaston Leroux i 1911, og Andrew Lloyd Webber er ikke den eneste som har brukt historien til en musikal. Manus til denne nye tyske turneoppsetningen er skrevet av impresarioen Ulrich Gerhartz.

Det som er av ny musikk er komponert av en engelsk musiker, Peter Moss. Det er en dunkemusikk som passer tysk gemytt ganske godt, denne gang i Stuttgart, der publikum elsker å klappe i takt.

 

"Das Phantom der Oper"

Fra plakaten

Foto: gastspiel-gerhartz.de

Polsk orkester

Orkesteret består av fjorten musikere fra polsk radio, og de spiller utmerket. Det er nok ikke bare på norske byggeplasser at det er billig å bruke østeuropeere.

Koreografien er konvensjonell og amatørpreget, og scenografien er langt fra den uhyggestemningen som handlingen tilsier.

Tolv turneer

På plakaten for ”Das Phantom der Oper” står det ”Valgt av publikum til årets mest populære musikal i 2007” .

Men hvordan den kåringen har funnet sted, står det ingen steder.

Produksjonsselskapet, Gastspiel- und Theaterdirektion Gerhartz i Kiel, har så mye som tolv turneer gående denne sesongen. En annen produksjon heter ”ABBA in Sinfonie”. Og enda en er  konsertversjonen av filmmusikken til ”Ringenes herre” med kor og orkester fra Warsawa.

Når ”Operafantomet” er ferdigspilt denne våren, skal primadonnaen Deborah Sasson også være med i ”Tryllefløyten” som den unge prinsesse Pamina. Skrekk og gru……….

Showbusiness

Det som forundrer meg er at verden vil bedras. Show business er god business, og det finnes en rekke produksjonsselskaper rundt i Europa som produserer musikaler. Mye er bra, men mye er også juks og fanteri.

Så hvis du er på storbyferie rundt i Europa og kommer over en spennende tittel på plakaten, kan det hende at du skal styre unna.

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen