NRK Meny
Normal

En tragisk slekt

Norges nasjonalfjell: Stetind i Tysfjorden. - En ambolt hvorpå selv gudene hamrer forgjæves. (Zapffe)

- Jo visst er naturen vakker. – Men den bryr seg ikke om oss! - Den bryr seg ikke om individene i det hele tatt. – Ofte virker det slik at det å være født til menneske er å være født inn i en slags fangeleir: - Det ligger fiender og ulykker på lur over alt, og de rammer når man minst venter det. Peter Wessel Zapffe (1899-1990) har kalt menneskeheten en tragisk slekt. Han ga oss en original variant av den eksistensfilosofiske ånden som hjemsøkte europeiske filosofer fra Kierkegaard til Camus, Sartre, Heidegger, Marcel, Bloch og flere av de store og kjente tenkerne. - Hadde Zapffe publisert på fransk eller tysk så ville vi kjent ham som en tenker i selskap med Eksistensialistene.

Hør: Studio Sokrates om Peter Wessel Zapffe og jazz fra nordnorge, del 1

Jazz og filosofi fra Nordnorge

Vi har lenge lekt Studio Sokratesmed tanken om å sette sammen jazz og filosofi fra Nordnorge – og nå blir det alvor i Studio Sokrates.

Knut Borge, Vigdis Songe-Møller og programleder i Studio Sokrates, Lars Nilsen: - Jazz og filosofi fra Nordnorge

Finnes det en egen nordnorsk tone i jazzen. Det kan nok diskuteres. – Men det finnes østkystjazz, swing, bop og cool – eller jazz a la Saint Germain i Paris. Hva med en egen nordnorsk filosofi? Enda mer diskutabelt – eller kanskje ikke. Akkurat det kan jo du som leser dette kommentere. Send en e-post til Studio Sokrates hvis du har noe på hjertet.

Vi tror

det kan være mening i å sette sammen de originale tankene til Peter Wessel Zapffe – med klangen fra instrumenter behersket av nordnorske jazzmusikere. De første sporene av jazz nord for Polarsirkelen har vi funnet i Jørgen Haaves biografi om Peter Wessel Zapffe. (Pax 1999). Her heter det om Tromsø Turnforening, der apoteker Fritz Zapffe var formann: - En av de viktige begivenhetene for foreningen var turnmarkedet. Det startet i 1923 med loddsalg, oppvisning i turn og underholdning av noe så originalt som et jazzband. – Noe bedre er aldri før opført her av amatører, konkluderte avisen Tromsø.

Thorgeir Stubø

(1943-86) - Vi hørte jo at det skulle sitte en gitarist oppe i Narvik som kunne spille så malinga rant av veggene,

Thorgeir Stubø, (1943-86) Jernvilje, seks strenger og skaperkraft fra Narvik.

forteller Knut Borge – men vi fikk jo ikke hørt ham spille. Ikke før i 1981, da var Thorgeir 38 år, bestemte Norsk Jazzforbund seg for at den første innspillingen på det nye plateselskapet Odin – skulle presentere Thorgeir Stubø og nordnorske medspillere sin musikk. - Det ble Spelemannspris med en gang. – Thorgeir var jo gitarist i en periode der Miles Davis ikke brukte gitar, forteller pianisten på Stubø sitt første album, Terje Bjørklund. – Miles var jo forbildet vårt, så når Miles ikke hadde gitarist så ville ikke vi heller ha det – dermed satt jo Thorgeir aleine oppe i Narvik og styrte bandet sitt. – Det forteller jo om viljestyrken hans – han fortsatte med spillejobber – men han måtte arbeide mot strømmen. Og det gjorde han, forteller Bjørklund.

Nordnorsk gemytt

Så kanskje det er noe i det – å holde sammen jazz og filosofi fra Nordnorge likevel? Stubø og Zapffe deler gleden over å oppleve uberørt natur. Flere av komposisjonene til Stubø er oppkalt etter de samiske

Naturen er uendelig vakker - men den bryr seg ikke om oss. Tromsdalstind en vinterdag

navnene å på gode fiskevann i fjelltraktene ved riksgrensen til Sverige. Og Zapffe elsket naturen – selv om den ikke bryr seg om menneskene. Kanskje nettopp derfor. Den knallsterke viljen til å ytre seg musikalsk og filosofisk deler også disse to, gitaristen og filosofen. En vilje som ikke svekkes selv om etterspørselen etter gitarister og eksistensfilosofer var synkende.

Mer jazz og filosofi

fra Nordnorge kommer på disse nettsidene om en uke. Spørsmål og kommentarer sender du til Studio Sokrates

Musikken

1: NOTICE

Kompon. : STUBØ, THORGEIR (NOR)

Utøver : STUBØ, THORGEIR (NOR) (GITAR) + GRAVROK, HENNING (SAXOFON) + BJØRKLUND, TERJE (KLAVER) + ALTERHAUG, BJØRN (BASS) + SANDBAKK, ERNST-WIGGO (SLAGVERK)

Genre : JAZZ

Besetn. : GITAR + INSTR

Innspilt: 19810820-21 Utgitt:/ 1997 Spor: 0006 Tid: 0350

Platetit: NOTICE - LIVE AT JAZZ ALIVE

Merke-nr: ODIN NJ 4001-2 (DOB.ALB, PL.1)

Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1980

2: TO YOU DEAR ONE

Kompon. : THOMPSON, LUCKY + KAPSTAD, EGIL (ARR)

Utøver : NISKA, BODIL (NOR) (TENORSAX) + KAPSTAD, EGIL (KLAVER)+ ALTERHAUG, BJØRN (BASS) + HULTÉN, PELLE (SVE) (TROMMER)

Prod. : HEFTE, HILDE

Genre : JAZZ

Besetn. : SAXOFON TENOR + KLAVER + RYTME

Innspilt: 200009 Utgitt: 2000 Spor: 0010 Tid: 0435

Platetit: FIRST SONG

Merke-nr: HOT CLUB HCRCD 135

Medium : CD Antall: 2

Studio Sokrates om jazz og filosofi fra Nordnorge. 1. del, lørdag 30. november, 2002