NRK Meny
Normal

En slitsom renselse

Ramadan, den islamske fastemåneden begynte den 1. september. 70 000 nordmenn deltar i dette årlige ritualet.

Muslimer i bønn under Ramadan
Foto: Pavel Rahman / AP

Fra soloppgang til solnedgang skal en god muslim verken spise, drikke eller ha seksuell omgang. 900 millioner muslimer verden over blir berørt av denne fastemåneden, 70 000 av dem bor her i Norge.

Hør intervjuet med Kadafi Zaman her.

Slitsomt

To ganger har Kadafi Zaman prøvd å henge med de strenge kravene til muslimsk faste, men fjernsynsreporteren innrømmer gjerne at han ikke klarte å henge med særlig lenge.

Skal man henge med de strenge kravene som stilles blir man ganske enkelt utmattet, mener Zaman. I hvert fall her i Norge, hvor det forventes at arbeidstempoet er det samme, også denne måneden. I muslimske land er det stor forståelse for at produktiviteten avtar så lenge fasten pågår, noe man savner i norsk arbeidsmiljø.

Renselse

Belønningen for å følge skriften i fastetiden er renselse og tilgivelse. Det er en slags menneskelig/åndelig variant av å ha bilen på service, og man får trenet seg selv i kontroll og selvbeherskelse, sier Zaman.

Men ramadan dreier seg også om å sette seg inn i hvordan de fattige har det. Føle sult og savn på kroppen. Og fastetiden er også tid for å gi gaver til de fattige. En spesiell variant av dette opplevde Zaman da han dro til Mekka for noen år tilbake. Dit kom søkkrike arabere og rigget til gigantiske matstasjoner for fattige pilegrimer som hadde trøbbel med å klare den økonomiske belastningen en slik pilegrimsreise førte med seg.

Høydepunktet for ramadan er når fasten avsluttes, og man arrangerer store familiefester med masse god mat og gaver.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP