En reservert dame

Det er nesten ingen som vet noe om Jacqueline Kennedy, men likevel ble hun damen som hele USA tok til sitt hjerte. 

Jacqueline Kennedy
Foto: John F. Kennedy Library / AFP

Det var over 900 gjester i bryllupet til John Fitzgerald Kennedy jr. og Jacqueline Lee Bouvier den 12. september 1953.

Tusenvis av mennesker kom for å bivåne vielsen mellom den unge senator Kennedy, og sosietetspiken fra Long Island utenfor Manhattan. 

Jackie Onassis og sønnen John F. Kennedy Jr

Jackie sammen med sønnen John F. Kennedy Jr

Foto: CHARLES KRUPA / AP

Nesten kongelig

Bryllupet mellom Jack og Jackie kunne konkurrere med et hvilket som helst kongelig bryllup. De giftet seg i en nydelig romersk-katolsk kirke på Rhode Island.

En erkebiskop viet dem, med hjelp fra ikke mindre enn fire andre prester, og før vielsen ble det lest opp en en spesialskrevet velsignelse fra paven.

Nydelig brud

Jacqueline må ha vært et syn, i elfenbensfarget silke, blondeslør med broderte rosenknopper, brudebukett av rosa og hvite orkideer og gardeniaer. Og sist, men ikke minst et perlehålsbånd og diamantarmbånd som var en gave fra hennes vordende ektemann.

Bruden hadde 10 brudepiker og to forlovere, og brudgommens følge var nesten like stort.

Stor fest 

Mottakelsen ble holdt på den gigantiske terassen der Jackies stefar og mor bodde. Der var det 1200 gjester, og en bryllupskake som var ca halvannen meter høy.

Jacqueline var 24 år gammel da hun giftet seg. 8 år senere, i 1961, ble hun den yngste førstedamen i Det Hvite Hus siden Frances Cleveland i 1886, 32 år gammel.

Lek og moro

Jacqueline Kennedy
Foto: AP

Nå ble det lek og barnelatter i presidentboligen, for Kennedy-paret flyttet inn med sine to barn. Caroline, på fire, og John jr, som bare var ett år.

Det hadde ikke bodd barn i Det Hvite Hus siden den store barneflokken til president Teddy Roosevelt for over 50 år siden. Og Jaqueline Kennedy var ivrig etter å gjøre det store huset til et virkelig hjem for de to barna.

Hun laget til og med barnehage for Caroline i fjerde etasje.

Pusset opp Det Hvite Hus

Amerika elsket sin vakre, unge førstedame. Og Jackie gikk i gang med å pusse opp Det Hvite Hus, hun var opptatt av å få restaurert det tilbake til fordums prakt, og var svært nøye med detaljene.

Mistet et barn

Den 7. august 1963 ble lille Patrick Kennedy født. Den lille gutten ble født for tidlig, og døde bare to dager gammel.

Sorgen brakte Jack og Jackie nærmere hverandre enn de kanskje noen gang hadde vært. For det er mange historier om at Jack Kennedy før det mer enn gjerne søkte annet kvinnelig selskap om han fikk sjansen.

Døde i hennes armer

Caroline Kennedy

Datteren Caroline Kennedy.

Foto: WILLIAM REGAN / AP

Fire måneder etter, den 22. november, ble president Kennedy skutt da de kjørte gjennom gatene i Dallas i åpen bil.

Presidenten døde i Jackies armer, og Jacqueline Kennedy ble enke, 34 år gammel.

Vet lite om henne

Jackie Kennedy måtte leve videre med sine to små barn. Amerika elsket sin Jackie. Og det er nesten pussig, for hun var en ekstremt privat person, og ingen vet egentlig noe særlig om henne.

Etter drapet på presidenten fikk hun nesten helgenstatus i USA. Amerikanerne følte at hun ble enda mer deres. Derfor ble det et sjokk for USA da Jackie valgte å gifte seg med den styrtrike Ari Onassis i 1968.

Hun tok til og med hans etternavn, og var ikke en Kennedy lenger. Skandale! Hvordan kunne hun svikte dem slik ? 

Lurt å gifte seg på nytt

Ekteskapet med Onassis var kanskje lurt av Jackie på mer enn èn måte. Nå fikk hun være i fred. Og hun levde et ganske anonymt liv fram til sin død i 1994.

Fem år senere styrtet hennes eneste sønn John jr. med et småfly han var pilot i. Han, hans kone og svigerinne ble drept momentant i kræsjet.

I dag er det bare søsteren Caroline igjen av den lykkelige, unge og vakre presidentfamilien som bodde i Det Hvite Hus.

Og hvis ikke Caroline skulle bestemme seg for å skrive bok om moren sin får vi nok aldri vite hvem Jacqueline Kennedy egentlig var.

Kulturstrøm

  • WikiLeaks: Assange ute av isolat

    Julian Assange holdes ikke lenger i isolat i fengselet i London, ifølge WikiLeaks. Mandag ble det publisert et åpent brev fra over hundre leger og psykologer, som advarte om at Assange i fengselet hadde blitt utsatt for psykisk tortur.

    Julian Assange