En reise på 9 timer

Maten du spiser reiser gjennom kroppens fordøyelsessystem på ca 9 timer. Fordøyelsen starter allerede i munnen når vi tygger og blander maten med spytt.

Solveig Hareide

Solveig Hareide har funnet fram til magesekken. Tenk at en voksen person kan spise så mye som opptil en og en halv liter mat i gangen - før det sier stopp!

Foto: NRK

Av: Newton

Et minikamera svelges som en vanlig pille, og den knipser i vei på innsiden av kroppen. På denne måten kan forskerne følge med og lære om kroppens fordøyelsessystem. På sykehusene bruker legene minokameraet til å finne ut hvorfor pasienten har det vondt.

Magesekkens bølgeblikk

En voksen mage får plass til en og en halv liter mat på en gang! Her blir maten knust og most. Magesekkens egen saft, den knallsterke magesyra, tar knekken på eventuelle bakterier og starter nedbrytinga av maten.

Den lange tarmen

På veggene i tynntarmen er det tett i tett med tarmtotter som fanger opp næringsstoffene i maten. De står og svaier som planter under vann. Maten har nå blitt til en tynn suppe som flyter forbi, og tarmtottene suger opp aminosyrer og andre stoffer som blodet og lymfeårene kan frakte rundt til alle kroppens celler.

Tarmtotter

Slik ser det ut inni tarmen på et voksent menneske. De små taggene på høyre og venstre side er tarmtottene.

Foto: Gunnar Qvigstad

En reise på 9 timer

Den lille kamerapillen reiser gjennom kroppens fordøyelsessystem på 8-10 timer. Maten bruker både lengre og kortere tid, det kommer an på hva man har spist. Du har sikkert lagt merke til at ribbe og biff gjør at du føler deg mett i lang tid, mens epler og frukt bare døyver sulten en kort stund.

Solveig Hareide og god mat

RASKE MATVARER: Det går fortere å få disse matvarene gjennom fordøyelsessystemet enn fet og proteinrik mat som for eksempel ribbe og biff. (Solveig i midten av bildet står ikke på menyen).

Foto: Hans Otto Bordvik / NRK

Det skyldes at fordøyelsessystemet trenger lengre tid på å bryte ned fettstoffer og proteiner, mens karbohydrater går fortere.

Uansett: For magen er det stas å jobbe litt, og for kroppen er det livsnødvendig med en bra blanding av næringsstoffer.

Men hvorfor er bæsjen alltid brun?

En av seerne våre sendte e-post til Newton og lurte på dette. Solveig Hareide og hjelperne hennes måtte samle inn mye bæsj - både fra dyr og menneske - før hun fikk eksperthjelp fra lege Morten Jacobsen til å finne svaret.

Du kan se hele eksperimentet i videosnutten.

SE VIDEO: Hvorfor er bæsjen alltid brun?

Fem forskjellige bæsjer

BARE BRUNE BÆSJER: Fra venstre: Menneskebæsj, hestebæsj, geitebæsj, grisebæsj. Foran: kubæsj.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Earl Sweatshirt tilbake med nytt album

  Den amerikanske rapartisten Earl Sweatshirt (27) er ute med sitt nye album «Sick!». Musikkanmelder Faduma Mohamud i P3 liker at Sweatshirt «er blitt enda skarpere og enda tydeligere». Terningkast 5.

  Earl Sweatshirt
  Foto: Ryosuke Ryosuke Tanzawa / Warner Music
 • Vil fjerne BBC-lisensen

  Neste nyhet om lisensen blir den siste, sier britenes kulturminister Nadine Dorries. Opposisjonen anklager Boris Johnson for å angripe BBC for å redde skinnet.

  Kulturministerens utspill tolkes i britiske medier som et tegn på at den konservative regjeringen ønsker å avskaffe TV-lisensen i 2027, når dagens avtale går ut. Fram til 2024 skal lisensavgiften fryses, og ikke lenger stige sammen med prisene for øvrig.

  Fryses lisensen de kommende årene, vil BBC miste inntekter på rundt 24 milliarder kroner.