Hopp til innhold

En rar familie

Den lille klippegrevlingen er i slekt med den store elefanten. Hvordan er det mulig?

Elefant og klippegrevling.
Foto: Foto/Copyright: BBC

Tenk deg at du er invitert på slektsstevne. Der møter du en gjeng mer eller mindre ukjente slektninger som ligner litt på deg selv fordi dere har felles oldefar eller tippoldemor, - altså felles opphav.

Ligner på en gnager

Klippegrevling
Foto: Foto/Copyright: BBC

Når klippegrevlingen, som i fasongen ligner på et digert marsvin eller en grevling, skal finne tilbake til sin stamfar, kommer han i artig selskap: Elefanter, hvaler, maurpinnsvin, katter og hunder er mer i slekt med klippegrevlingen enn dyr i gnagerfamilien!

Felles stamfar

Evolusjonen, eller utviklinga av dyret fra felles stamfar og gjennom mange millioner år, har gjort dette mulig. Forskerne inndeler dyr i arter, grupper, ordener og familier – omtrent slik som mange mennesker lager slektstre for sin egen familie.

Ikke i slekt med grevlingen

Klippegrevlingen, eller hyrax som han heter på engelsk, er altså ikke i slekt med grevlingen. Han fikk trolig navnet en gang i tiden fordi han lignet på en grevling der han hoppet og sprang mellom klippene i det sørlige Afrika.

Egne særtrekk

Klippegrevlingens øyne er spesielle. Det sies at zuluene trodde dyret var blind ettersom det kan se rett opp på sola. Men det viser seg at det har nærmest innebygde solbriller, og blir ikke blendet eller skadet av sollyset. Dette spesielle særtrekket er livsviktig for klippegrevlingen. Han må nemlig speide etter farer ovenfra, for ørnen er hele tiden på jakt etter den.

elefant og klippegrevling
Foto: Foto/Copyright: BBC

Mye til felles med elefanten

Klippegrevlingen kalles ”Lillebror av elefanten” selv om de to dyrene ikke ligner på hverandre i det hele tatt i fasongen. Likevel har begge tånegler på føttene og støttenner. Dessuten er flokkene de to lever i organisert på samme måte. Begge er vegetarianere, de lever lenger enn andre dyr, og begge føder fullt utviklede unger etter et langt svangerskap.

Elefantfot og foten til en klippegrevling
Foto: Foto/Copyright: BBC

Nok er nok

Men et sted stopper likhetene: snabelen og intelligensen til elefanten må nok klippegrevlingen se langt etter!

Andre dyr i slekt:

Foruten elefanten og klippegrevlingen fins det flere andre artige slektskap i dyreverdenen: Gris og flodhest, moskus og geit, nebbdyr og maurpiggsvin, okapi (en afrikansk antilope) og giraff.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.