NRK Meny
Normal

En rar familie

Den lille klippegrevlingen er i slekt med den store elefanten. Hvordan er det mulig?

Elefant og klippegrevling.
Foto: Foto/Copyright: BBC

Tenk deg at du er invitert på slektsstevne. Der møter du en gjeng mer eller mindre ukjente slektninger som ligner litt på deg selv fordi dere har felles oldefar eller tippoldemor, - altså felles opphav.

Ligner på en gnager

Klippegrevling
Foto: Foto/Copyright: BBC

Når klippegrevlingen, som i fasongen ligner på et digert marsvin eller en grevling, skal finne tilbake til sin stamfar, kommer han i artig selskap: Elefanter, hvaler, maurpinnsvin, katter og hunder er mer i slekt med klippegrevlingen enn dyr i gnagerfamilien!

Felles stamfar

Evolusjonen, eller utviklinga av dyret fra felles stamfar og gjennom mange millioner år, har gjort dette mulig. Forskerne inndeler dyr i arter, grupper, ordener og familier – omtrent slik som mange mennesker lager slektstre for sin egen familie.

Ikke i slekt med grevlingen

Klippegrevlingen, eller hyrax som han heter på engelsk, er altså ikke i slekt med grevlingen. Han fikk trolig navnet en gang i tiden fordi han lignet på en grevling der han hoppet og sprang mellom klippene i det sørlige Afrika.

Egne særtrekk

Klippegrevlingens øyne er spesielle. Det sies at zuluene trodde dyret var blind ettersom det kan se rett opp på sola. Men det viser seg at det har nærmest innebygde solbriller, og blir ikke blendet eller skadet av sollyset. Dette spesielle særtrekket er livsviktig for klippegrevlingen. Han må nemlig speide etter farer ovenfra, for ørnen er hele tiden på jakt etter den.

elefant og klippegrevling
Foto: Foto/Copyright: BBC

Mye til felles med elefanten

Klippegrevlingen kalles ”Lillebror av elefanten” selv om de to dyrene ikke ligner på hverandre i det hele tatt i fasongen. Likevel har begge tånegler på føttene og støttenner. Dessuten er flokkene de to lever i organisert på samme måte. Begge er vegetarianere, de lever lenger enn andre dyr, og begge føder fullt utviklede unger etter et langt svangerskap.

Elefantfot og foten til en klippegrevling
Foto: Foto/Copyright: BBC

Nok er nok

Men et sted stopper likhetene: snabelen og intelligensen til elefanten må nok klippegrevlingen se langt etter!

Andre dyr i slekt:

Foruten elefanten og klippegrevlingen fins det flere andre artige slektskap i dyreverdenen: Gris og flodhest, moskus og geit, nebbdyr og maurpiggsvin, okapi (en afrikansk antilope) og giraff.