Politisk minefelt
I utgangspunktet hadde jeg bare tenkt å lage en reportasje om de som var fra Indonesia i Norge. I nyhetene hadde det vært fokusert lite på Aceh provinsen i Indonesia til tross for at dette var den desidert hardest rammede regionen. Men saken tok fort en ny vending og jeg ble etter hvert kastet inn i et politisk minefelt.
Krigen
Acehserne ser ikke på seg selv som indonesere. De har et inderlig ønske om et fritt Aceh. Det er mulig det ikke er slik for alle Acehserne som bor i Norge og det kan hende at de som jeg snakket med hadde en spesiell tilknytning til opposisjonsgruppen GAM (Bevegelsen for et fritt Aceh). Men det som er klart er at det ennå er krig i området. Acehserne hevder at militæret har utnyttet katastrofen til å ta knekken på GAM en gang for alle. Ambassaden hevder på sin side at GAM har angrepet hjelpesendinger. Rett etter katastrofen erklærte både lederen for GAM og den militære lederen i Indonesia at de ønsket en våpenhvile. Men denne våpenhvilen har, av en eller annen grunn, blitt brutt.
- Aceh har store olje og gassressurser. Regjeringen i Indonesia er derfor mer interessert i landet enn folket, forklarer Sulaiman Ilham
Fakta
Hvem skal man stole på? Hva er fakta og hva er propaganda?
- Indonesia er for så vidt et demokratisk land, sier Knut Asplund, den fremste norske eksperten på Indonesia.
Men Indonesia er også et av de mest korrupte land i verden og i tillegg hersker det militær unntakstilstand i Aceh. Det vil si at man har et korrupt militære som har omtrent all makt. Indonesia har ingen forsvarsminister slik vi har i Norge og de opptrer mer eller mindre selvstendig i Aceh. I tillegg har man en mafia som driver med utstrakt narkotikahandel.
- Det er vanskelig å si hvor stor støtte GAM har, sier Knut Aspelund.
I Aceh bor det omtrent fire millioner innbyggere. Området har vært hermetisk lukket i 30 år. Ingen journalister har sluppet inn i regionen og ingen turister har hatt adgang til Aceh. Det naturlige spørsmål blir da: hva forsøker indonesiske myndigheter og militæret å skjule?
Nøytralitet
En ting som er helt sikkert nå er at Aceh trenger massiv internasjonal hjelp – også hjelp fra Norge. Samtidig er det svært få som har kjennskap til samfunnet i Aceh. Spørsmålet er da hvordan, og ikke minst hvem man skal henvende seg til for å få informasjon. Det finnes ingen helt nøytrale perspektiver verken når det gjelder politikk eller historie. Men det som er klart er at de som kommer fra Aceh og som har bodd der selv, de som kjenner kulturen og har vokst opp i Aceh er de som vet mest. At også acehserne selv blir hørt og tatt seriøst tror jeg er svært viktig. Hvis man bare snakker med indonesiske myndigheter vil man bli fortalt at disse menneskene ikke er til å stole på, at de har en politisk agenda og så videre. Men dette gjelder for alle områder som er preget av konflikt.
- Konflikten mellom Aceh og Indonesia kan godt sammenlignes med konflikten i Tsjetsjnia, sier Knut Asplund.
Hvis man skulle drive hjelpearbeid i Tsjetsjnia, ville det da vært klokt å bare snakke med russere for å få informasjon?