Hopp til innhold

En mobil i hånda, en bok på øret

Vil du bruke noe av den ekstra fritiden om sommeren til lesing? Med lydbøker på mobil kan du få tekstene rett inn i ørene.

Hører på musikk

Når du pakker koffertene og drar på ferie i sommer, kan du ta med deg et par lydbøker på mobilen.

Foto: Colourbox/Eugenio Marongiu / Illustrasjonsbilde

Her er noen mobilapplikasjoner som du kan teste i sommer.

Mange bøker tilgjengelige for strømming

Strømmetjenester som Spotify og Wimp har for lengst forandret måten vi hører musikk på.

På bokfronten er det fortsatt ikke mange som har kastet seg på trenden, men hos de få som har gjort det, finner man nok lesestoff til en hel sommer.

Ordflyt, et samarbeid mellom Aspiro Music og forlaget Cappelen Damm, var den første strømmetjeneste for lydbøker som ble lansert i Norge. En testversjon av appen finnes for både for iPhone og Android-mobiler.

Ordflyt

Ordflyt-leder Håkon Havik under lanseringen av tjenesten i 2011. Den gangen skrev Klassekampen at de kunne tilby streaming av over 150 lydbøker gratis. Nå er det nærmere 2 000 lydbøker i Ordflyt og og cirka 300 av dem kan høres gratis.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Der finner man blant annet hørespill, barnebøker og ferske voksenromaner, som Henrik Langelands «Fyrsten» , Fredrik Backmans «En mann ved navn Ove» og Erlend Loes «Vareopptelling» – alle utgitt i vår.

Prisen for de nyeste bøkene er riktignok ikke mye lavere enn for papir- og ebokversjonene. Romanen til Langeland koster eksempelvis 319 kroner i elektronisk versjon fra Digitalbok.no, 332 kroner i innbundet utgave hvis du bestiller på nett og 329 kroner i Ordflyt.

Rundt 300 av de 2 000 titlene de tilbyr, kan høres gratis, deriblant klassikere som Jack Londons «Når villdyret våkner», Daniel Defoes «Robinson Crusoe» og Camilla Colletts «Amtmannens døtre».

Mye krim finnes det også, både fra Lars Kepler-paret Alexander og Alexandra Ahndoril, Hans Olav Lahlum, Karin Fossum, Liza Marklund og Jan-Erik Fjell; for å nevne noen.

Jane Austen og Max Manus

Spotify og Wimp er først og fremst musikktjenester, men også der er det mulig å finne lydbøker – i hvert fall hvis man leter godt nok.

Svenske aviser skrev tidligere i vår at originalmusikken til Astrid Lindgrens filmer nå er tilgjengelige på Spotify.

På den populære musikktjenesten finner man over 200 norske lydbøker for barn, ifølge Spotify Norge, deriblant eventyrene til Asbjørnsen og Moe, Ole Brumm og Thorbjørn Egners «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» og «Folk og røvere i Kardemomme by».

Thorbjørn Egner på Spotify

Thorbjørn Egner er av mange barnebokforfattere på Spotify.

Foto: Skjermbilde / Spotify

Mange voksenbøker finner man også, som for eksempel Max Manus' selvbiografiske «Det vil helst gå godt» og oppfølgeren «Det blir alvor», lest av forfatteren selv, i tillegg til klassikere fra Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde og William Shakespeare.

På norske Wimp finnes det også flere lydbøker, både på norsk og engelsk. Det kan imidlertid være vanskelige å finne dem, siden de ikke har laget noe grensesnitt som viser disse bøkene fram. Man må med andre ord vite konkret hva man leter etter. I en e-post til NRK.no forklarer selskapet at litteratur ikke er noe de satser på å løfte fram redaksjonelt, og at de fokuserer på musikken.

Mye av det som tilbys i form av bokapper i Norge er barnebøker. Forlagene Gyldendal og Propell er blant dem som satser tungt på appbøker for barn, de fleste av dem med både tekst, illustrasjoner og høytlesning.

Aschehougs Lesehesten-serien finnes også i appformat, i likhet med forfatter Endre Lund Eriksens barnebøker om Alvin Pang.

For voksne lesere har forlaget blant annet en app som heter lesNovelle, hvor man kan høre på noveller lest av forfatterne selv.

Ny norsk app rett rundt hjørnet

Lydbokforlaget, som utgir lydbøker fra de fleste norske forlagene, har hittil ikke hatt noen egen app. Nå sier de til NRK.no at en betaversjon ligger rett rundt hjørnet.

Den nye appen, som etter planen slippes ut i slutten av juni, kommer til å fungere både med iPhone, iPad og Android. Og hvis du har en Android-telefon og en iPad, for eksempel, skal du også kunne bytte sømløst mellom de forskjellige enhetene.

Hvis du ikke har appen, er det likevel mulig å kjøpe lydbøker, laste disse ned som MP3-filer og så overføre filene til mobil eller lesebrett via kabel eller trådløst nett.

Lydbokgigant

Neil Gaiman på Audible

Neil Gaiman leser fra sin egen bok for lydboktjenesten Audible.

Foto: Skjermbilde / Audible

På amerikanske Audible finner man for eksempel Neil Gaimans nye roman, «The Ocean at the End of the Lane», som kommer på norsk i høst, lest av forfatteren selv.

Audible ble startet allerede på 1990-tallet. I 2008 ble selskapet kjøpt opp av nettgiganten Amazon. Nå tilbyr de over 100 000 titler via en app som fungerer med iPhone, iPad, Android, Windows Phone og Kindle.

Det finnes også mange apper med gratis bøker.

Du har kanskje allerede lastet ned e-bøker og andre tekster fra det internasjonale digitaliseringsinitiativet Project Gutenberg. Utviklingsselskapet PentaLoop står bak en Project Gutenberg-app hvor man også finner lydbokversjoner av litteratur som ikke er kopibeskyttet.

Appen koster under en dollar og alt innhold er gratis. Ulempen er at ikke alle opplesninger er av aller beste kvalitet, men mange er likevel gode nok.

Mange flere lydbokapper er tilgjengelige fra App Store (Apple) og Google Play (Android) hvis man søker på audiobooks eller lydbøker.

Har du tips om gode lydbøker eller lydbok-apper? Del dem i kommentarfeltet under!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober