Hopp til innhold

En bortgjemt perle

For over 100 år siden var Feda i Kvinesdal et travelt stoppested på den vestlandske hovedvei. Der besøker Norge Rundt Simonhuset. Her må gjestene jobbe for føden.

Servering på Simonhuset.

Godtfred (Jimmi Neiiendam) serverer Trine N. Klungland, Solveig Sandvand og programleder Knut Knudsen Eigeland.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Bilistene på E39 skimter knapt den idylliske lille bygda i Feda i Kvinesdal. Europaveien ble i 2006 lagt utenom bygda.

Men for over hundre år siden var Feda et travelt stoppested på den vestlandske hovedvei.

Like ved det store flotte hvitmalte huset fra 1782 som har vært både gjestgiveri, bakeri, landhandel, telefonsentral, skysstasjon, finner Norge Rundt Simonhuset.

En svunnen tid

Der har Simon og Godtfred skapt et spisested noe utenom det vanlige. Og her får vi hjelp til et innblikk i hvordan det kan ha vært å få seg en matbit langs den vestlandske hovedvei.

- Hva? Her er det jo ingen meny og jeg får ikke cola en gang, utbryter programleder Knut Knudsen Eigeland når han får satt seg til bords.

- Nei, her får vi bare den maten Simon og Godtfred selv vil lage, men heldigvis lager de alt av mat og drikke selv, svarer gjest Trine N. Klungland.

Og selv er hun blitt satt i arbeid før det kommer mat på bordet. Hun må stoppe strømper for Simon og Godtfred.

- Her må det jobbes for føden!

Og selv om maten kommer på bordet og smaker nydelig, er det ikke slutt på gjestenes arbeid.

Gjest Trine N. Klungland må jobbe for føden.

Gjest Trine N. Klungland er satt til å stoppe sokker før hun får mat på bordet.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- Her må dere jobbe for føden, sier Simon og Godtfred strengt. Dermed må programleder Knut Knudsen Eigeland og de andre gjestene vaske opp, skrubbe gulv, steke lapper, piske krem og kverne kaffe før desserten.

Men så kan vi til slutt avsløre at bak Simon og Godtfred skjuler det seg to hyggelige menn, Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand. Det er de to som har kommet på og utviklet Simonhuset, et spisested som gir gjestene en matopplevelse utenom det vanlige.

Og en opplevelse som er artigere enn å bare stanse for å spise en pølse på en bensinstasjon...

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.